Arczi85 Posted June 27, 2017 Report Posted June 27, 2017 Witam Zakupiłem MOSFET PicoAAB ( jeszcze go nie mam ) i nie bardzo mam pojęcie jak to wlutować... szukałem trochę ale przeważnie znajduję schematy do v2... znalazłem coś takiego http://photobucket.com/gallery/user/tamu_john/media/bWVkaWFJZDoxMjE2OTc2OA==/?ref= czy dobrze rozumiem?? - kable z batki puszczam na mosfet, dodatkowo drugi kabel + na silnik potem - z mosfet na silnik - następnie + z MOSFET na jeden ze styków auto - podwójny kabel sygnałowy na jeden styk auto ( znaczy oba kabelki sygnałowe?? ) - następnie dwa kabelki ze styków auto na styki semi czy ma znaczenie jakie styki połącze z którymi?? i co z kablem sygnałowym? jest dwużyłowy chyba, czy oba kabelki lutuję w jeden styk czy nie?? Quote
matrigs Posted June 27, 2017 Report Posted June 27, 2017 Szukałeś, i nie znalazłeś oficjalnej instrukcji na oficjalnej stronie gate w której jest dokładna instrukcja instalacji? https://gatee.eu/images/gate/instrukcje/picoAAB-pl.pdf Quote
Huba_lbn Posted June 27, 2017 Report Posted June 27, 2017 (edited) Nie ma to znaczenia czy V3 czy V2, schemat jest ten sam. W AUGu mogą tylko trochę mylić oddzielne styki na auto i semi. Jak już montujesz mosfet to najlepiej wykastrować całe stare okablowanie i zrobić schemat z instrukcji ze strony nr 8. Z mosfetu + i - do silnika, + i - do baterii i użyć podwójnego kabla do styków. Łączysz styki "wewnętrzne" (od semi) z "zewnętrznymi" (od auto) i do zewnętrznych podwójny kabel sygnałowy i tyle. Jak będziesz miał jeszcze problem to mogę zrobić zdjęcie jak to mam u siebie. Edited June 27, 2017 by Huba_lbn Quote
Arczi85 Posted June 27, 2017 Author Report Posted June 27, 2017 @martigs to akurat znalazłem, jednak powiem szczerze że niewiele mi to pomogło... @Huba_lbn tak wiem, mam zamiar wywalić całkiem stare kable i wstawić niskooporowe... Pierwszą część rozumiem tz. że + i - z batki idą do mosfet a potem z mosfet do silnika Problem zaczyna się dalej... no chyba że ja źle odczytuje schemat z linku który zapodałem... Patrząc na schemat który podałem... tak widzę że trzeba połączyć styki oznaczone jako semi i auto kablem A gdzie wprowadzić podwójny kabel sygnałowy?? tz. przy obu stykach są po dwie blaszki. Czy do styku od auto powinienem przylutować po jednym kablu sygnałowym do każdej z blaszek, czy oba kable do jednej?? No i jeśli dobrze widzę to + z batki idzie do jednego ze styków...? Jeśli to nie kłopot to bardzo bym prosił o zdjęcie... będę wdzięczny Po prostu wolę uważać żeby czegoś nie uszkodzić... właśnie te oddzielne styki sprawiają że to nie takie proste... przynajmniej dla mnie... Quote
Huba_lbn Posted June 27, 2017 Report Posted June 27, 2017 Na tym schemacie co znalazłeś jest pokazany montaż bez wymiany instalacji, ten ze strony nr 7 z instrukcji Gate. Dodałem do albumu dwa zdjęcia po wymianie okablowania, mam nadzieje że widać to co trzeba. Ja mam mosfet nano SSR, ale zasada ta sama. https://drive.google.com/drive/folders/0B5wQreMPLVhfTzA1VjJLVFBPNEU Quote
Arczi85 Posted June 28, 2017 Author Report Posted June 28, 2017 O widzisz o tym nie pomyślałem że to bez wymiany, jakoś mi nie przyszło do głowy... :P Wszystko widać na zdjęciach, już wszystko jasne, dzięki :) Quote
Recommended Posts