Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Moje pytanie brzmi : czy Kombinezon ćwiczebny DWS 16 w kamuflażu SUEZ podlega pod najnowsze przepisy mundurowe ,wiem że te kombinezony są aktualne w użyciu przez oddziały specjalne , np

Grom ,JWK czy Żandarmerii WP . Nie chciałbym mieć z tego tytułu nieprzyjemności .

Posted

Przeczytałem

Zagmatwane , i bardzo ogólnie , a jakby być szczegółowym to zakazany jest mundur ćwiczebny , nie kombinezon ćwiczebny

, i czy to rozporządzenie nie jest czymś w rodzaju uzupełnienia do ustawy z 2 lutego 2015 ?

Posted

Radcy prawnego. Kombinezon ćwiczebny w żadnych dokumentach nie jest określany jako mundur. Stąd nazwa "kombinezon ćwiczebny", która DWS pozwoliła wprowadzić odmienny wzór i kamuflaż do użytku bez zmiany przepisów i aktów prawnych :P

Posted

Nie wiem, czy za wiele pomogę, ale kurtka ćwiczebna 17/DWS jest "nielegalna", czyli za jej noszenie możemy wyłapać mandat. Opinia byłego rzecznika ŻW, podpułkownika Durki, który przed przeniesieniem na inne stanowisko aktywnie udzielał się na facebookowym profilu ŻW. ;)

Posted

Tak? Na jakiej podstawie prawnej "nielegalna"? Przypominam, w żadnym dokumencie normatywnym kombinezon ćwiczebny nie jest wymieniany. Jedynie mundury (którym kombinezon nie jest) oraz ubiór specjalny - kombi czołgistów, pilotów etc.

• 2 months later...