Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ja natomiast jestem szczęśliwym posiadaczem specny SA-V05 i szczerze polecam repliki tego producenta. Wykonanie jest całkiem dobre, a jedyny problem techniczny jaki napotkałem został rozwiązany bez rozkładania repliki przy użyciu smaru silikonowego. Dodatkowo repliki te całkiem dobrze nadają się do tuningu, i nawet niewielkim kosztem można w nich sporo poprawić.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Przejrzałem repliki G&G CM i szczerze nie kalkuluje mi się jakoś.

Z opinii jakie przeczytałem na forum wnioskuje, że te modele w okolicach 1300zł średnio nadają się do tuningu. Stock wychodzi z dobrymi bebechami, ale później jest lipa. Poza tym za dużo jak dla mnie plastiku (a nie czekaj "tworzywa wzmocnionego włóknem szklanym") :icon_razz2:

Wydaje mi się, że jak już miałbym się decydować na G&G to najlepiej przy dostępnym budżecie ok 1500zł i więcej, wtedy można szaleć, bo warto.

Po przeczytaniu artykułu M-ki [specna Arms] raczej zostanę przy SA jedyny dylemat jaki teraz mam to czy wybrać E&C czy SAEC.

Dylemat jest, bo różnica w cenie to 288zł :icon_wink: + "SAEC prócz szybkiej wymiany sprężyny mają nieco lepszy zespoł cylinder-tłok, ale poza tym nie wiele się różnią."

Edited by Adamo_0
Posted (edited)

W kwestii SAEC czy E&C - zależy jak często chcesz tą sprężynę zmieniać i gdzie. Przy E&C musisz wyjąć GB z body, co oznacza dostępność zestawu narzędzi: dlugi śrubokręt do prowadnicy kolby, imbus do pinów, coś do wybicia pinu bolt-catch'a, śrubokręt krzyżakowy do demontażu chwytu pistoletowego... Największy problem jest właśnie z tymi śrubami, bo się szybko wyrabiają.

Główną zaletą E&C w stosunku do "zwykłego" GB V2, jest to, że przy jego składaniu nie musisz mordować się ze sprężyną główną i anti-rewersalem jednocześnie :icon_mrgreen:

SAEC to już jest pełnoprawny szybki system wymiany sprężyny, gdzie demontujesz tylko kolbę (jedno narzędzie).

Twoja decyzja, jak Ci się to kalkuluje. Patrząc na aktualne ceny w GF, poczekałbym na promocję :icon_smile:

Dla mnie specna dobra, ale do 750zł :icon_wink:

Edited by Majkhel
Posted

@kukunamuniu dzięki za linki. Problem w tym, że wole M4 ;) chociaż cena niezła

@Majkhel różnice pomiędzy SAEC a E&C ogólnie znam, ale dzięki za potwierdzenie :icon_razz2: .

Zastanawiam się tylko czy jak zacznie się tuning i dojdzie do GB, to czy znajdę taki szkielet GB, który pozwoli mi nadal korzystać z tego systemu wymiany. Bo z tego co widziałem GB CNC z systemami QC/QSC są, np.: Tornado™ or RetroArms. Z drugiej strony ciekawe czy mając dostęp poprzez SAEC do sprężyny da się ja wymontować mając w środku taki GB z E&C/QC/QSC, hmm dziura w sumie pozostaje...

SA-A03 - 869 zł:

https://gunfire.pl/product-pol-1152200040-Replika-karabinka-Specna-Arms-SA-A03.html

SA-A03 + SAEC - 1099 zł:

https://gunfire.pl/product-pol-1152203991-Replika-karabinka-SA-A03-SAEC-TM-System.html

Posted

Zastanów się jak często będziesz wymieniać ta sprężyne? Czy w twojej okolicy są organizowane strzelanki cqb?

Sprężyne zadko się wymienia, a w wersji E&C jest to łatwe i nawet nie mając wyprawy nie zajmnie więcej niż pół godzinki. Wiec nie widzę sensu dopłacać do SAEC. Swoją drogą cena 870 zł to już i tak dużo jak na specne.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Posted

GB nie wymienia się w ramach tuningu, tylko w przypadku jego zniszczenia. A żeby temu zapobiec, zastosuj sorbo do mocniejszych sprężyn, tak jak Ci pisałem w temacie o specnie.

No chyba, że planujesz robić z tego snajperkę z 600fps.

GB w razie czego są, tak jak mówisz. Kwestia osadzenia w body. Musiałbyś się podpytać w sklepie, czy te GB są kompatybilne z SAEC, czy tylko kopiują rozwiązania z E&C.