Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Chciałbym zasięgnąć waszej rady.Postanowiłem dzisiaj włożyć sp150(skróconą o jakiś centymetr,może nawet z kawałkiem) guardera do srt-20,w którym mam nadal stokową m125.Po złożeniu oddaję strzał ale aeg dociągnął sprężynę prawie do końca i zdaje się,że mocy już mu nie starczyło na oddanie strzału.Pierwsze co mi przychodzi na myśl to wymiana zębatek o innym przełożeniu albo zakup mocniejszego silnika.Problem w tym,że nie wiem jakie przełożenie ma mój spartacz stokowo i co bym musiał zakupić.Szkoda,żeby taka sprężynka leżała w pudle.Uprzedzam,że spartacz jest po tuningu.Czekam na wasze propozycje i z góry dzięki.

Posted (edited)

200:100 shs bez lożyskowania. Od m140 do m180 wg mnie najlepsze zębatki w dobrej cenie.

Sprawdź czy tłok nie blokuje się na lozyskowaniu (ja te z prowadnicy wywalam), unikam podwójnych łożyskowań. Oraz czy bez springa cofa się bez problemu do końca (na zamkniętym szkielecie).

Edited by mikadorus
Posted

Teraz zostaje kwestia - na jakiej baterii ?

Podstawa to lipol 11.1

Teraz masz do wyboru - albo wymieniasz zebatki na wolniejsze i wtedy tracisz na rofie ale ci to pociagnie.

Albo wymieniasz silnik na neodymowy torque - i dostajesz lepszy rof i pociagnie nawet na stockach.

Tylko ze stocki zebatki potrafia sie zmielic na 11.1 i silniku neodymowym. Mozna wyciagnac z 25-30 kulek na sekunde nawet na M150 - a to dosc mocno daje w szkielet i zebatki. Wtedy pelna metalowa szczeka na tloku to podstawa.

Posted

200:100

100:200, a nie 200:100.

To nie przełożenie (które wynosi ok. 24:1) tylko nazwa, nie ma po co poprawiać.

Ad meritum: ja bym zmienił silnik na chińskiego niebieskiego neodyma, zawsze to taniej niż nowe zęby. A jak się coś ma posypać, to i tak się posypie :icon_biggrin:

Posted

Jak masz kiepski silnik i chcesz miec niski rof to mozesz uzywac 100:300 albo nawet 32:1

Przy lipo 11.1 i silniku elementa na zebatkach stockowych i M140 - mialem 28 kulek na sekunde i 535 fps.

Dość zabójcza kombinacja.

Zębatki starczały (stocki za 15 zł z allegro kupione od razu 4 komplety) na około 15 k kulek.

Przy tak mocnych springach nie zabija sprezyna - zabija duzy rof.

ps. Przy M150, porządnej lufie 6.01 o sensownej długości można dojść do chorych fpsów... Nie dziwiło by mnie 580.

Udało mi się 450 zrobić na M110 mocno ubitej.

Posted

Teraz zostaje kwestia - na jakiej baterii ?

Podstawa to lipol 11.1

Teraz masz do wyboru - albo wymieniasz zebatki na wolniejsze i wtedy tracisz na rofie ale ci to pociagnie.

Albo wymieniasz silnik na neodymowy torque - i dostajesz lepszy rof i pociagnie nawet na stockach.

Tylko ze stocki zebatki potrafia sie zmielic na 11.1 i silniku neodymowym. Mozna wyciagnac z 25-30 kulek na sekunde nawet na M150 - a to dosc mocno daje w szkielet i zebatki. Wtedy pelna metalowa szczeka na tloku to podstawa.

mam 9,6v 2200mAh firmy gfc

Posted

Do spartaka z plasticzanym body taki spring? Nie jestem pewien czy to żart czy serio? Ciekawe czy body wytrzyma. Do tego nie zapomnij szkeletu wymienić na np cnc bo o m-blocku przy plastik body możesz zapomnieć. Kupisz zębatki, silnik łożyska itp i wartość części przekroczy kilkukrotnie wartość repliki. Jak dla mnie bez sensu lepiej kupić lub nazbierać kasy na sensowną replike niż ładować kase w spartaka.