Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Poszukuję aktualnie plecaka do wszystkiego tj; praca, las, wakacje, zakupy. Z systemem molle, klamrami/sznurkami do kompresji, pas biodrowy obojętny, materiał cordura, kamuflaż oby nie czarny / krypteki i pękot greenzone.

Dotąd używałem non stop janysporta grot-a 20, ale po 7 latach poprół się na spodzie trochę, reszta trzyma się elegancko.

Ale patrzę i patrzę, i wierzyć mi się nie chce bo albo przespałem coś, albo dewaluacja złotego nastąpiła albo inne szmery bajery, ale coś konkretnego, z polskich producentów, np. polecane wisporty zaczynają się od 350 zł ... nawet 400 jeśli chodzi o sklepy, jeszcze dragon egg'i ... za tyle w sumie idzie wyrwać mystery-ranch'e, berghausy albo inne kontrakty na portalach aukcyjnych zagranicznych.

Ktoś może mi uświadomić czy warto tyle wydawać na te polskie prudukcje?

Posted

Różnica jest taka, że kupując wisporty i inne wynalazki bulisz 100% kwoty i możesz wybierać w kolorach itp. A w demobilu kupujesz to co akurat armia wybrała za słuszne i kupujesz to za jakiś ułamek ceny realnego zakupu nic po za tym. Jednym słowem jak cię stać kupuj nowe, jak cię nie stać a chcesz produkt na tym samym poziomie kup jakiś dobry demobil i nie narzekaj, że ciapki plecaka nie pasują do spodni :icon_wink:.

Posted

Kwestia funduszy to nie problem, kamo również, aktualnie mam w wz-tce bo pod mundur pasuje.

W pytaniu chodziło mi o cechy samego plecaka, wygoda/użytkowanie/rozwiązania zastosowane przy produkcji. I co najważniejsze wytrzymałość. Opinie w necie są różne, jednym trzyma się, innym puszczają szwy, zamek, klamry. Tak więc jak za produkt zawodny to cena jest wygórowana... W moim odczuciu.

Jeśli wytrzymałby choć te 4, lata to byłoby super.

Posted (edited)

To wszystko zależy jak go używasz. Ja swojego wisporta sparrowa chyba po 3 latach prawie rozwaliłem szelki poprute materiał przetarty... jakoś go pozszywałem i służy nadal. Nic nie jest wieczne a z drugiej strony cena nie zawsze jest wyznacznikiem. Z własnych doświadczeń Wisporta mimo wszystko mogę śmiało polecić, materiały klamerki itd. na najwyższym poziomie, jedynie nie wszystkie ich konstrukcje mi się podobają. Helikony i ich direct action jeśli chodzi o plecaki odpuść sobie... miałem i uważam, że to dobry żart ze strony Helikona. A jeśli chodzi o konkretne modele to z wisporta polecam Whistlera, 35l ale duża komora zmieścisz co trzeba resztę skompresujesz na zakupy idealny. A na dłuższe wyprawy masz pas biodrowy więc odciążysz barki. Sparrowa 20 miałem, zdecydowanie za mały. Sparrowa 30 tylko macałem i już wydaje się pojemniejszy ale tam jest problem taki, że masz go podzielonego na 3 komory, więc fajnie można posegregować sprzęt ale w takim układzie zawsze trochę miejsca ubędzie. Ale wybierz sam a najlepiej przejdź się gdzieś do sklepu i zobacz to w realu.

Edited by koso22
Posted

Mój Sparrow 20 ma na razie dwa lata, używany jest do wszystkiego - i EDC, i do lasu. Jedyny ślad zużycia to przetarcie na dolnej poduszce pleców (musiała mieć dłuższy kontakt z jakimś twardym przedmiotem w trakcie marszu).

• 1 year later...
Posted

Takie małe odkurzenie, a nuż się komuś przyda...

Używam DA Dragon Egg i muszę przyznać, że sprawdza się całkiem dobrze w każdych warunkach - co prawda łatwo przegapić moment i go przeładować, ale jest to do wychwycenia po nabraniu drobnej wprawy. Największa bolączka to jajowatość bryły - cierpi na tym ładowność pod względem zewnętrznych kieszeni, które nie do końca prawidłowo się na niej układają (szczególnie po wypełnieniu obu komór).

zakop2.thumb.jpg.97d588da9b2b92bb3b4754013758aff8.jpg

Posted

Od roku również używam Dragon Egg (MK II jak coś) od DA. Podpisuję się pod tym co napisał Yahalom :) 

Kieszenie wewnątrz plecaka są według mnie fajnie zaprojektowane.

• 9 months later...
Posted

Co do wisporta, to mam trzy - stary Reindeer który leży nieużywany (ale wciąż w dobrym stanie), z nowszych - Zipperfox 40 na dłuższe wypady i Sparrow II 30 na codzień i krótsze trasy. Szczególnie ten ostatni (ma jakieś 2 lata) został już mocno przeczołgany. Wszystkie trzy trzymają się bardzo dobrze, są funkcjonalne i wygodne. Jeśli będę potrzebował kolejnego plecaka, to pewnie będzie to Wisport. Jedyna wada względem bardziej cywilnych konstrukcji to waga, ale to przez grubą cordurę i taśmy. Cenowo faktycznie podrożały, da się je jednak dorwać od czasu do czasu na niewielkich (tak z -10 %) promocjach. W sklepie Wisporta ceny są zawyżone, najlepiej kupować u dystrybutorów. Do zastosowań z pierwszego posta mam i polecam właśnie Sparrowa II. Jego duża zaleta to "prostokątność" i szeroki zakres zamków, więc działa trochę jak walizka. Do niedawna łapał się jeszcze w darmowy bagaż tanich linii lotniczych, co było już w ogóle wspaniałe ;)