Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Operacja: Big Ben - 29-30 kwietnia 2017 r., Wola Wodyńska k. Mińska Maz. (ASH z elementami LARP)

Recommended Posts

Posted

Thompson spokojna głowa, nie będę łajał. Wręcz przeciwnie - zachęcam do zapisów na "Monte Cassino". W końcu nie codzień zdarza się okazja by bić Niemców w mundurze chłopców od Andersa (w tej roli sam Thompson). ;)

Aha, i mamy kworum. Dziś dostałem 40 zgłoszenie, także gra się odbędzie. Liczę, że nie dojdzie do zbyt dużych strat przedbitewnych. Co do ról fabularnych - wciąż jest wolny etat pułkownika von Strohma - dowódcy garnizonu niemieckiego.

• Replies 176
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chyba nikt z nas nie przypuszczał nawet, że impreza miałaby się nie odbyć :icon_biggrin: ale i tak cieszy fakt, że czas oczekiwania mamy już za sobą... no to do zobaczenia na miejscu :maniak_OK:

Posted

Dziś odnotowałem 44 zgłoszenie. Lista wciąż jest otwarta, więc jeżeli ktoś ma ochotę - zapraszam.

Mamy parę fajnych pomysłów na ciekawe wątki, zobaczymy co z tego wyjdzie i kto odwiedzi okolice Nouvion. Czego też gracze będą szukać bo ponoć w banku zdeponowano znaczne skarby, a okoliczne klasztory słynęły z bogactwa.

Z ról fabularnych, które przewidziałem od początku mamy obsadzone prawie wszystkie (nawet z Leclerckiem - brawa dla Estona), poza rola pułkownika von Strohma, którą zaproponowałem Rasty'emu.

Cieszą też liczne wpłaty wpisowego. Pozostałych uprasza się o zrobienie przelewu, bo niestety ale na miejscu nie będzie mi się chciało bawić w buchalterię.

Posted

Do gry został tydzień.

Zapisy są wciąż otwarte, więc jeżeli ktoś ze znajomych chce wejść na pokład - zapraszamy.

Dziś osobom, które zadeklarowały się jako postacie fabularne rozesłałem ich "legendy", które mam nadzieję pomogą we wczuciu się w rolę. Prace przygotowawcze posuwają się naprzód, także wszystko będzie gotowe. Poniżej zamieszczam wstępny harmonogram:

Sobota:

- do godz. 18:00 - przyjazd, rejestracja, szpejowanie.

- 18:00 - zbiórka, odprawa i wymarsz Francuzów (pracowników farmy i mieszkańców Nouvion)

- 18:30 - odprawa i wymarsz garnizonu niemieckiego

- 19:00 - odprawa i wymarsz oddziału anglo-amerykańskiego. POCZĄTEK GRY.

- 02:00 - koniec fazy nocnej, powrót do koszar na spoczynek

Niedziela:

- do godz. 9 - pobudka, ogarnięcie się, śniadanie, szpejowanie.

- 9:00 - odprawa i wymarsz Francuzów oraz oddziału anglo-amerykańskiego na pozycje zajmowane pod koniec gry nocnej

- 9:30 - odprawa i wymarsz garnizonu niemieckiego na pozycje zajmowane pod koniec gry nocnej

- 10:00 - POCZĄTEK GRY.

- 15:00 - koniec fazy dziennej, powrót do koszar, micha, grillin' chillin'.

Oczywiście harmonogram może ulec zmianie, wiec traktujcie go jako poglądówkę.

Posted (edited)

Hmm, my z Poznania wyruszamy po 14tej. Na zbiórkę nie zdążymy, a nawet będzie problem z rozpoczęciem gry od 19tej. Mam nadzieję, że nie pokrzyżuje to planów.

No nie jest to najlepsza informacja, ale cóż. Coś wymyślimy.

Thompson nie śpiesz się - my wyruszamy z Warszawy circa 12 więc na miejscu będziemy koło 13.

Edited by Domin007
Posted (edited)

Panowie,

pytanie - czy na fazę nocną ktoś mógłby dla Alianta pożyczyć jakąś replikę elektryczną?

Nawet nie koniecznie "koszerną" co do epoki / w takim wypadku dostałaby maskowanie żeby nie rzucać się w oczy, a zresztą potem będzie ciemno ;-)

Bo niestety gearbox mojego thompsona jest w rozsypce... :-(

Edited by pete_asg
Posted

Tomek czy sten wolisz? Tylko tracera drugiego nie mam.

Dzięki :icon_biggrin:

Jak mogę wybrać to wybrałbym Stena (Tomka już znam) :icon_biggrin: - w razie W. mogę wziąć na zapas swoją batkę...(mała tamiya i/lub t-deans).

Tracer sobie przygotuję - nie ma problemu - jeszcze raz dzięki za pozytywny odzew...

Posted

Z tego co z Dominikiem rozmawiałem, na terenie gry znajduje się budynek, cztery ściany i dach. Temperatura wewnętrzna niewiele większa od zewnętrznej więc można liczyć na 5-7*. Polecam zabrać karimatę i śpijworki.

Posted

Jest budynek do spania. Ma dach, podłogę, drzwi i okna. I płacimy za niego. Więc namioty nie są potrzebne. Jak nachuchamy, to będzie ciepło :-).

Na pewno będzie lepiej, niż na ostatniej mojej grze w Czechach: spałem pod drzewkiem, w płaszczu i pod brezentowym ponczem. W nocy było koło zera, bo rano był szron. W środku nocy założyłem na stopy wełniane rękawiczki :-).

Posted

Mam kilka pytań organizacyjnych...

Czy na terenie rozgrywki (noclegu) będzie prąd? Do podładowania batki, tel?

Czy będzie woda? Czy zdatna do picia? Czy należy się zaopatrzyć w nią wcześniej?

Jak mamy prąd i wodę to czy organizator może załatwić jakiś czajnik? Poranna kawa, gorący kubek?

P.S. Rezerwujemy 5 miejsc noclegowych (mamy śpiworki, karimaty) Będziemy na miejscu rozgrywki ok 15.00

Posted

Do gry coraz bliżej więc kilka spraw organizacyjnych:

1. Śpimy w baraku (w materiałach wywiadowczych jest opisany jako "Main barracks", fot. nr 1). Ma ściany, okna, dach i podłogę oraz dostęp do prądu. Nie wiem czy są koja, dlatego zalecam wzięcie karimat i dodatkowego koca. Instytut Magii Guseł i Wróżb (IMGW) zapowiada na weekendowa noc temperaturę oscylującą wokół 2-3 st. C, więc się przyda.

2. Kwestia wody - będzie, będzie grzana. Herbata i kawa też się jakaś znajdzie, ale żarełko na śniadanie we własnym zakresie.

3. Parking - znajduje się w południowo-wschodnim krańcu mapy, koło głównych koszar. Będzie to też prawdopodobnie niemiecki punkt powrotu do gry.

Sprawy fabularne (głównie uwagi dla garnizonu niemieckiego).

1. Role - proszę o wybranie między sobą dowódców oddziałów: amerykańskiego, brytyjskiego i francuskiego.

Z uwagi na brak chętnego do roli pułkownika von Strohma (chyba, że Rasty zechcesz się wcielić w tą postać, mogę Ci pożyczyć granatową marynarkę, bryczesy i kapelusz) Obiektem dowodzi porucznik Gruber, zaś dowódca SS i Policji jest Otto Flick.

2. Godzina policyjna - od 20:00 do 5:00 obowiązuje godzina policyjna. Francuzi (za wyjątkiem posiadaczy specjalnych przepustek) nie mogą przebywać na ulicach. osoby, które nie zastosują się do tego zarządzenia powinny unikać patroli niemieckich.

3. Przepustki - w grze w obiegu będzie kilka rodzajów przepustek uprawniających do wstępu do określonych obiektów lub do poruszania się swobodnie po zmroku. Wystrzegajcie się fałszywek.

4. Zatrzymania - patrol niemiecki jeżeli dostrzeże cywila bez broni nie może do niego strzelać. Ma prawo go zatrzymać i skontrolować dokumenty oraz bagaż. Jeżeli coś wzbudzi wątpliwości można taką osobę odstawić do dowództwa SS i Policji (Eperlecques) lub posterunku żandarmerii (Nouvion) na przesłuchanie.

I parę próśb. Jeżeli ktoś ma jakiś składany turystyczny stolik i krzesełka i nie będzie mu zawadzać - niech weźmie. Przydadzą się.

Jeżeli ktoś ma czapkę oficerską Wehrmachtu (obojętnie czy crusher czy sztywna, ale nie feldmycka, Marek, Gregor?) - byłbym zobowiązany za pożyczenie.

Posted

Niestety, mnie uda się dotrzeć dopiero rano, przed wymarszem (planuję na 8:00). I tak strzelanie wypada w dniu imienin Wodza Naczelnego (czytaj: żony), więc musiałem stoczyć o wyjazd bój równie zacięty, jak o przełęcz Kasserine...

Posted

Czy w tym roku będzie jeszcze organizowana taka impreza? Zapowiada się dobra zabawa lecz ja niestety nie jestem na nią przygotowany w kwesti wyposażenia jak i organizacji.

Jeżeli chodzi o klasyczne ASH to następna gra jest za miesiąc, pod Krakowem (Monte Cassino 1944). Organizatorem jest Thompson, temat jest na forum. My z kolei może zrobimy na przełomie lipca i sierpnia ostatnią grę z cyklu "Szczury Pustyni przeciw Afrika Korps". Potem na początku września koledzy z Poznania planują swoją grę.

Jeżeli natomiast chodzi o LARP-a w klimacie historycznym to ciężko powiedzieć czy coś będzie w tym roku jeszcze robione.

A co do przygotowania to nie musisz się martwić - wystarczą cywilne ciuchy (koszula, marynarka/kamizelka, spodnie materiałowe, kaszkiet/beret/kapelusz), jakaś torba, jakiś pasek skórzany i możesz śmiało dołączyć do Resistance. Broń współczesną wystarczy zamaskować chustą snajperską czy jakimiś skrawkami juty i można grać.