Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Arma Li-Po 1300mAh, 7,4V 35C - czy jest uszkodzony

Recommended Posts

Posted

Cześć

Kupiłem niedawno akumulator jak w temacie:

Arma Li-Po 1300 mAh, 7,4V 35C (pakiet 2 komorowy)

Zrobiłem w nim dwa pełne cykle ładowanie i rozładowanie by sprawdzić w jakim jest stanie. Użyłem do tego ładowarki mikroprocesorowej (ładowanie z balanserem) Alpha Redox V2.

Ładowanie prądem o natężeniu 0,6A, rozładowanie 1,0A

Oto moje spostrzeżenia.

Za każdym razem akumulator przyjął około 1100mAh

Przy rozładowywaniu oddał około 1000mAh.

W momencie końca rozładowywania na jednym ogniwie było napięcie 3,1V a na drugim 2,9V a nawet 2,88V (przy pierwszym rozładowaniu ogólne napięcie pokazane przez ładowarkę mikroprocesorową to 3,0V a przy drugim 5,9V)

Czy to znaczy, że jedna komora jest uszkodzona i dlatego pokazuje się napięcie poniżej 3,V i nie jestem w stanie otrzymać pełnej pojemności baterii?

Dostałem uszkodzony produkt, czy mieści się w granicach normy?

Posted

Jeśli spadło poniżej 3V to mogło, choc niemusiało, uszkodzić się permamentnie. Spróbój naładować do pełnej wartości jeszcze raz, ale obserwuj pakiet, bo może być i tak że niekontrolowanie będzie samozapłon, albo napuchnie.

I niepotrzebnie rozładowujesz lipo, Każde ma swoją żywotnosć w cyklach, więc lepiej na darmo nie kręcić cykli.

Posted

I niepotrzebnie rozładowujesz lipo, Każde ma swoją żywotnosć w cyklach, więc lepiej na darmo nie kręcić cykli.

A jak chcesz inaczej sprawdzić czy dopiero co kupiony akumulator na alledrogo jest dobry czy uszkodzony?

W tym momencie mam wątpliwości, dwa cykle przeprowadziłem, w obu na jednym ogniwie napięcie końcowe było w okolicach 2,9V a na drugim ogniwie 3,1V.

• 2 months later...
Posted

Ja bym się nie martwił.

Ładowarki Redoxa nie rozładowują pakietu "do końca" (jak wszystkie ładowarki :P ) ponieważ program wgrany na mikroprocesor kończy proces przy danym napięciu, nawet jeżeli jest to tzw. "peak" (w sensie chwilowa zmiana napięcia).

Jeżeli chcesz w miarę głęboko rozładować ogniwo to rób to natężeniem 0.1 A. Ograniczysz wtedy wahnięcia napięć.

A to, że na ładowarce pokazane było napięcie mniejsze niż 3V to całkowicie normalne.

Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć więcej to poczytaj o 2 prawie Kirchhoffa :)