Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witajcie!

Lubię swoją twarz do tego stopnia, że używam maski. W CQB to jednak nie wystarcza. Co jakiś czas zdarza mi się oberwać w czoło i jest problem. Paskudnie i długo się to goi, boli, a ile się potem nasłucham to już moje. Na "zagramanicznych" portalach widziałem sporo ciekawych konfiguracji ochrony głowy polegających na zgrabnym połączeniu ze sobą maski, gogli i hełmu/kasku. Tu niestety brak mi doświadczenia.

Ostatni hełm miałem gdy na Polsacie leciał "Helikopter w ogniu" jakoś w 2007 roku. Była to plastikowa wytłoczka Fritza ze śmiesznymi sznureczkami pełniącymi funkcję fasunku.4d9b0bdd6fcf19a8803a168587e75db3.jpg

Nie było to ani wygodne, ani praktyczne, a każdy mający głowę mniejszą od arbuza wyglądał w tym bardziej jak somalijczyk-albinos niż jak "rendżer". Nie chcę do tego wracać. Zależy mi na czymś pi razy drzwi takim:

IBH%20helmet%20od%201.jpg

Z czego chce budować:

1. Ochrona oczu - Bolle Cobra na gumce. Bardzo sobie chwalę, ale zbliża się termin ich wymiany i nie jestem przekonany czy nie zamienię ich na jakieś większe gogle.

2. Stalker - Wersja z ochroną uszu.

3. Kask - jeszcze nie zdecydowałem się na konkretny model. Znajomy używał czegoś w tym stylu i wydaje mi się, że spełni moje oczekiwania. Pytanie: Czy jest na sali ktoś kto próbował łączyć to ze stalkerem? Wydaje mi się, że po odpowiednim wyregulowaniu dałoby się założyć maskę na kask łapiąc za przelotkę z tyłu. Z drugiej jednak strony wiele osób używa kasków z bocznymi szynami, choć trochę obawiam się o ich wagę takiego rozwiązania.

Na czym mi zależy:

1. Ochrona. Oczy, uszy, twarz.

2. Wygoda. Nie chcę miliona pasków. Chciałbym by elementy stanowiły całość i dobrze za sobą współpracowały. W razie potrzeby mogę dopasować maskę kątówką :icon_cool:

3. Waga. Nie zamierzam przebijać głową muru. Nie potrzebuję hiper ochrony i lansu.

Czego potrzebuję?

Sprawdzonych konfiguracji, uwag,pomysłów, sugestii.

Posted

Od 2 lat biegam w masce v3 połączonej gumosznurkiem z goglami desert locust - gdzieś na forum jest fota, w razie potrzeby mogę wrzucić jeszcze raz, ale rocket science to to nie jest - ot, powiązane razem. Przez jakiś czas próbowałem nosić do tego kapelusz... i nie dawało rady. Parowałem niemiłosiernie. Teraz noszę co najwyżej cienką dokerkę, a często nawet z niej rezygnuję na rzecz luźno zarzuconego szala snajperskiego. Jeśli planujesz nosić kask do tak zabudowanego zestawu, to pomyśl o wersji z maksymalną ilością otworów i przewiewnym fasunkiem.