ZAPI Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 Witajcie. Mam krótkie pytanie.Otóż czy na okres zimowy magazynki co2 trzeba specjalnie zakonserwować aby się nie rozszczelniły ? Akurat magazynki oddałem do uszczelnienia ale nie będą używane ze względu na temperaturę. Także czy potrzebne jest coś aby się nie rozszczelniały ? Zostawić resztkę gazu w kapsule czy coś? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i czekam na odpowiedź :) Quote
jarekfn Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 (edited) Z mojego doświadczenia wynika iż nie ma potrzeby ich specjalnie na ten okres roku konserwować, natomiast gaz w magazynku zostawiamy ale tylko w tych na green-gaz, po każdej strzelance z magazynka usuwam zawsze kapsuły i psikam do środka delikatnie olejkiem silikonowym. Edited October 9, 2016 by jarekfn Quote
Fedajkin Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 (edited) Nie zostawia się ich w magazynku na tak długi okres czasu. Zwłaszcza jeśli nabój ma w środku jeszcze gaz. Uszczelka się deformuje do konkretnej kapsuły i przy przejściu np. na inne kapsuły, może dochodzić do nieszczelności. Niby wszystkie są takie same ale w zależności od producenta, drobne różnice występują. Ja proponuję więc - wystrzelaj resztę gazu i wyciągnij pustą kapsułę CO2 z magazynka. Nie zaszkodzi magazynkom jak posiedzą parę godzin w kamizelce podczas strzelanki ale już tydzień albo dłużej mógłby. Więc lepiej nie ryzykować i po prostu trzymać się takiej zasady, że kapsuły CO2 opróżnia się do końca i nie trzyma ich w magazynku. Edited October 9, 2016 by Fedajkin Quote
ZAPI Posted October 13, 2016 Author Report Posted October 13, 2016 Także magazynki zostawić puste.Dzięki za odpowiedzi :) Quote
Recommended Posts