Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Powiedzmy, że mam replikę JG201 / CM041K / G5K.

Chciałbym zamontować w niej tzw. kolbę typu "UMP-style".

Chciałbym zamontować krótką szynę RIS w okolicach przedniego chwytu z jednej ze stron (nie konwersję, tylko krótką szynę).

Która z tych replik najlepiej nada się do przeróbki?

Swego czasu dopasowałem kolbę a'la UMP w wersji płytkiej do MP5K w wersji GBB - do AEGów podchodzi wersja pełna do MP5, czy również muszę szukać płytkiej?

Co z szyną na chwycie przednim? Są gotowe do kupienia, czy trzeba kombinować we własnym zakresie?

Posted

W aegu również masz inny sposób montażu kolby dla MP5k. Zagadaj do użytkownika 0wn, przerabiał kolbę ump od "pełnej" MP5 do wersji k GBB WE. Z tego co mi wiadomo, przycinał montaż kolby i osadzał kolbę na tym endcapie od MP5k.

http://forum.wmasg.pl/topic/79648-mp5k/page__st__20#entry2100428

Wcześniej w sumie wrzucał zdjęcia z jakiegoś aega: http://forum.wmasg.pl/topic/79648-mp5k/page__st__20#entry1915591

Jeśli chodzi o szynę... może jakaś krótka szyna w systemie m-lok? Nie powinno być chyba problemu ze zrobieniem otworu pod nią.

Ewentualnie, coś takiego, tylko nie wiem jak z dostępnością do replik, szczególnie aegów:

Posted

Manewr użyty przez Owna również stosowałem w swoim GBB - i jest to najlepsze wyjście przy tego typu replikach. Jednak ze względu na to, że wpuszcza się wówczas śrubę do body, podejrzewam, że nie będzie to współgrało z AEGiem (w którym wkłada się w to miejsce baterię).

A propo's m-loka i montażu na śruby. Bawił się już ktoś tak? Da się taką operację przeprowadzić bezboleśnie i w sposób nie kolidujący z resztą konstrukcji? :)

Śruby/nakrętki mieszczą się wewnątrz?

Posted

No nie najmniejszy, bo to właśnie ona uniemożliwia włożenie standardowej kolby - właśnie brak tego wypustu (który osłonięty jest plastikiem) powoduje brak kompatybilności :)

Chociaż można to obejść, co widać na moich fotkach wrzuconych powyżej - kupiłem wtedy drogą jak cholera kolbę CA i... dociąłem ją brzeszczotem :teeth:

Posted

Robota Owna wygląda niebo lepiej ;) Zauważ, że on docinał kolbę dużo mocniej i wpuszczał endcapa do środka kolby.

No nie najmniejszy, bo to właśnie ona uniemożliwia włożenie standardowej kolby - właśnie brak tego wypustu (który osłonięty jest plastikiem) powoduje brak kompatybilności :icon_smile:

Czy na pewno mówimy o tym wygiętym prostokąciku, który jest "dospawany" na boku korpusu?

Jeśli tak, to on naprawdę jest najmniejszym problemem, większym jest właśnie to, że zarówno upper jak i lower są skrócone na wyjściu kolby, ergo nie masz gdzie jej założyć :P Zobacz gdzie jest miejsce na pin w jednym i w drugim lowerze.

Posted (edited)

Robota jest bardzo prosta do wykonania. Zrobisz to bez problemu w cm 041k/pdw. kolbę zamocujesz dwoma śrubami. Dziury będziesz miał w endcapie od 041k pdw jak tylko odkręcisz standardową kolbę. Śruby w niczym nie przeszkadzają.

Kolbę ucinasz za dziurą na kołek i wybierasz od środka tak aby wszedł endcap. Dolną ściankę kolby musisz usunąć aby wszedł endcap i wszystko było równo.

Tutaj jest już zapodane zdjęcie cm 041k pdw

mp5k.JPG

A tutaj Wersja GBB od WE:

mp5kwe.JPG

Co do kolby to można nawet przyciąć i założyć kolbę od mp5a2. Jedynie byłby problem z wersją rozsuwaną.

Edited by 0wn
Posted

Ciąłem brzeszczotem- jest to 1 cięcie więc nie jest potrzebna super precyzja. Większe zbieranie materiału dremel'em. Wykańczanie pilnikiem/papierem 520.

Jak znajdę chwilę czasu to zdemontuję kolbę z we i zrobię zdjęcie.

Posted

Nooo, jak sobie przypomnę swoje cięcie to to zdecydowanie było więcej niż "1 cięcie" :D

Będę wdzięczny - nic tak nie wspomaga koncepcyjnego myślenia jak zdjęcia poglądowe :teeth:

Posted

Nie w AEGu. Za to widzę, że powinieneś być w stanie wpuścić w kolbę nakrętki kłowe, które złapią śruby mocujące kolbę do endcapa, później zrobię foty tego, jak kolba w AEGu jest przykręcana do endcapa.

Posted (edited)

Dokładnie o tym mówiłem. Używasz dziur w endcapie aeg które zostają po kolbie pdw.

Śruba wchodzi w tę tuleję. Oryginalnie wchodzi tam bączek od zawieszenia.

Edited by 0wn
Posted

To to wiem, bo tak zrobiłem w GBB - pytanie, które mi się nasunęło brzmi: czy nakrętka zmieści się między endcapem a tylną ścianką GB :)

Dzięki w każdym razie, zamówię G5 i zobaczymy co z tego wyjdzie :)