Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

To ja bym dorzucił maskę na twarz i jakieś kulki 0,25 - np rocketsy albo PJ. Do hi-capa podejdą. Później - jako że zbliża się jesień/zima - pomyśl o bardziej niezawodnej baterii, najlepiej LiPol. No i ładowarce do niej.

Posted

Zanim ja się ogarnę z tym sprzętem na siebie to trochę zejdzie. Rozumiem, ze jak zmieniam zasilanie to ma być takiego samego napięcia jak wejściowe i do baterii specjalna ładowarka? O i właśnie magazynki, jakich nie kupować. A tak pozatym jakiś futerał na replikę z szelkach na plecy, też by się przydało, jakiś tani... Było by fajnie.

Posted

LiPol 7,4V spokojnie da radę w tej replice. Do niego ładowarka, koniecznie z balanserem - jest o tym cały dział na forum.

Magazynki póki co odpuść - jednym mid-capem nic nie zdziałasz, a jak kupisz kilka, to przydałaby się do nich kamizelka, zrzutówka, szybkoładowarka... i koszta rosną. Po kolei. Ważniejsze są okulary i ochrona zębów. Później buty trzymające kostkę, może jakiś mundur, a dopiero w dalszej kolejności magazynki i szpej.

Pokrowiec faktycznie się przydaje - bierz co Ci się podoba i na co Cię stać. Czy to dedykowana torba, czy etui na wędki albo pudło od kontrabasu - nie ma znaczenia. Tobie ma się podobać.

Posted (edited)

No dobra, nie chcę już rozpoczynać jakiś nowych tematów więc zapytam tutaj:

-Jakie w miarę tanie kulki do tej maszynki?

-Jakie najtańsze przyrządy celownicze?

-Czy da się przymocować jakieś uchwyty, jak tak to jakie i gdzie to kupić?

-Czy warto tuningować?

Pytam trochę na przyszłość, więc niczym się nie martwcie. :icon_wink:

O i właśnie, gratisowa opcja worka na replikę chyba już się wykończyła, bo tylko są takie: https://zapodaj.net/e954ffa9b8ff9.png.html

Edited by Ryszard48
Posted

Kulki już Ci podałem. To były w miarę tanie i jako-tako latające.

Przyrządy celownicze masz w stocku - najtańsze, bo w cenie. Jeśli chcesz kolimator, to musisz mieć szynę RIS gdzieś na górze korpusu.

Czy da się coś przymocować - a skąd mamy wiedzieć, którą 028 bierzesz? Jest mnóstwo wersji, w tym takie z szynami RIS. Na nie możesz założyć co chcesz.

Tuningować w zasadzie nie warto - co najwyżej zmienić gumkę hop-up (co warto zrobić od razu) i mieć drugą baterię, bo stockowy NiMH może szybko paść, zwłaszcza że zima się zbliża (co brzmi trochę surrealistycznie, gdy w dzień za oknem prawie 30 stopni)

Posted

No dobra, nie chcę już rozpoczynać jakiś nowych tematów więc zapytam tutaj:

-Jakie w miarę tanie kulki do tej maszynki?

-Jakie najtańsze przyrządy celownicze?

-Czy da się przymocować jakieś uchwyty, jak tak to jakie i gdzie to kupić?

-Czy warto tuningować?

Pytam trochę na przyszłość, więc niczym się nie martwcie. :icon_wink:

O i właśnie, gratisowa opcja worka na replikę chyba już się wykończyła, bo tylko są takie: https://zapodaj.net/e954ffa9b8ff9.png.html

Kulki PJ, do stocka najlepiej kup o wadze 0,23 ewentualnie 0,20. Polecą dalej niż 0,25 no i są trochę tańsze.

Przyrządy celownicze - za około 80zl na taiwanie jest chyba jeszcze kolimator ACM 1x35, całkiem daje radę na początku.

Tuning - powinieneś zainteresować się gumką HU. Na początku zdecydowanie wystarczy, a różnica będzie zauważalna.

Posted

Do Cymy 028 stosuje kulki 0,25g i nie płaczę. Nie wiem, może jakość się zmieniła na plus, ale nigdy nikomu PeJotów i Rocketsów nie polecę. Zanim kupisz kolimator na CM 028 to kup ją i pożycz od kogoś na parę minut kolimator. Nie każdemu pasuje koli odsunięte od oka tak daleko.

Posted (edited)

@Ryszard48

I. Uchwyt do twojej repliki przymocowujesz do fabrycznej szyny picatinny (jest w zestawie) którą masz zamontowaną zamiast łoża drewnianego (no, drewnopodobnego :icon_smile:). Uchwytu poszukaj w komisie, ludzie sprzedają po 10 zł albo i taniej podczas gdy w sklepach są dwa razy droższe. Zwróć tylko uwagę czy zaciski na szynę nie są pęknięte i złącze chodzi prawidłowo (zależy od uchwytu, może być albo zaciskowe albo na zwykłą śrubę - gwintowe)

Chyba, że będziesz zamawiał tam gdzie replikę i od razu do niej to weź nowy bo zaoszczędzisz na kosztach wysyłki.

Jeśli zależy Ci na kosztach to lepiej zamień ten uchwyt składany na prosty - jest 2 razy tańszy, a na początek Ci wystarczy ("składaność" w użyciu nic nie daje poza fajnym wyglądem :))

II. Wymianę kolby proponowałem Ci z dwóch powodów:

1. Żeby upodobnić ją do eMki (jaką chciałeś na początku) :icon_smile: a nie jest to rujnująca budżet inwestycja - jak pisałem, ok. 80 zł (ale oczywiście niekonieczna)

2. jest bardziej ergonomiczna, możesz dostosować ją do własnych preferencji a i przy transporcie i przechowywaniu ma tę zaletę, że zmniejsza całkowitą długość repliki.

Oczywiście jest też wada: odpada Ci miejsce na baterię. bo do stałej kolby możesz wrzucić praktycznie dowolną baterię a do tej rozsuwanej - żadnej (no są możliwości, ale do innej kolby albo do innej prowadnicy, poza tym tylko lipo - no koszty rosną)

Nie wiem (spytaj w sklepie) gdzie się pakuje baterię w tym modelu, bo jak pod dekiel to wymiana kolby jest możliwa, a jak do kolby to zapomnij o tym całym pomyśle :icon_smile: bo musiałbyś jeszcze kombinować przełożenie kabli co może nie jest trudne, ale na początek odradzam :icon_smile: (w takim wypadku sorki że gitarę zawracałem z tą kolbą :icon_smile:)

III. Na twoim miejscu nie pakowałbym się w nową baterię i ładowarkę (bo w przypadku lipo musisz kupić ładowarkę - ta z zestawu się nie nadaje). To wydatek rzędu 120-150 zł minimum, a na baterii i ładowarce z zestawu co najmniej pół roku "pojedziesz". Jeśli masz kasę na "zasilanie" to lepiej zacznij od porządnej ładowarki (ładuje oba rodzaje pakietów - i ten fabryczny i lipo) a baterię zostaw. Posłuży Ci w takim wypadku więcej niż pół roku a w międzyczasie dozbierasz na lipo.

IV. Nie kupuj magazynków mid-cap na początek. Zazwyczaj wymagają lepszych kulek i będzie Ci się ciąć. Kup hi-capa, zaoszczędzisz na szybkoładowarce (przy hi-capach jest zbędna bo je pop prostu zasypujesz) i na nerwach.

Edited by GuloGulo
Posted

Magazynek hi-cap masz w komplecie. Przy wariancie oszczędnościowym w ogóle go nie musisz kupować. Jak masz "lekki" palec to wystarczy Ci jedna "zasypka" do każdego pobytu na respie (dla niektórych wystarczy na całą strzelankę :)) Hi-capy do AK mają "gigantyczną" pojemność :) - tu opisują 525 kulek (ale pewnie wejdzie nawet więcej :)

Rączka (chwyt przedni) jest przydatna (piszę z własnego doświadczenia nie tylko w ASG :)) ale niekonieczna dla każdego. Ale przy twoim napiętym budżecie - składana to tylko fanaberia :) lepiej dokup 1000 kulek za te kilkanaście złotych różnicy między stałą a składaną (jeśli koniecznie chcesz mieć rączkę) :)