Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Ostatnio przy regulacji repliki miałem problem plamkę mam na środku kolimatora a replika strzela ok 1cm niżej niż jest plamka. Śrubami z boku mogę regulować plamkę z lewo na prawo ale już góra dół nie działa. Kręcę śrubę a plamka stoi w miejscu. To normalne czy się zepsuło? Bo szczerze od nowości tego nie sprawdzałem.

Hop-upem nie mogłem tego doregulować. Proszę o jaką radę.

Posted

Nie ma w środku nic kosmicznego, przy rozbieraniu trzeba uważać na dwie sprężynki które dociskają to całe cudo w środku. Ale bez strachu, są duże i nawet jak wystrzelą to wiadomo gdzie je umieścić. Sama regulacja to coś w stylu hm.. równi pochyłej. W zależności w jakim jest położeniu (przesuwa się przy kręceniu śrubą regulacyjną) tak rzutowany jest punkt celowniczy. Ogólnie ciężko się tłumaczy. Rozbierz dziada, to nic nie kosztuje. A najlepiej poświeć sobie latarką przez szybki i popatrz jak to wygląda, ten prymitywny mechanizm regulacji pionowej jest widoczny.

Posted

Hej rozkręciłem. Na śrubach są dwa plastykowe elementy jeśli chodzi o prawo lewo to wszystko jasne bo przesuwa po prostu śwatełko w prawo lub lewo. Natomiast śruba od góry i od dołu też ma plastyk i też coś chodzi w lewo i prawo ale nie reguluje nie widzę żadnych pęknięć, luźnych filmów. Jak działa regulacja góra dół?

Zdjęcie z wnętrza kolimatora:

https://zapodaj.net/...a80c72.jpg.html

https://zapodaj.net/...4bf1da.jpg.html

Na pierwszy rzut oka widać element który przesuwa się w prawo i lewo w celu przesuwania plamki góra i dół. Ale mam wrażenie, że plastyk jest "do góry nogrami"

Możecie luknąć na swoje kolimatory ?

Posted

Hej. Naprawiłem to. Podzielę się tym z innymi, może się przyda.

Regulacja PRAWO/LEWO jest prosta, po prostu przesuwamy element plastykowy w którym jest normalna dioda LED. To tak jakby po wpływem kręcącej śruby która znajduje się w jednym położeniu przesuwała się zablokowana nakrętka.

Natomiast regulacja GÓRA DÓŁ też jest prosta. Tam gdzie jest widoczne takie wcięcie na zdjęciu, wchodzi z góry taki plastyk taki półokrągły, widać także na zdjęciu powyżej. I teraz jak śrubę przesuniecie to przesuniecie oczywiście ten plastyk z bruzdą. I ten plastyk na śrubie z bruzdą albo wypchnie ten element plastykowy na którym jest elektronika albo wsunie do dołu. Tam gdzie jest dioda LED u mnie była jedna sprężynka a powinny być dwie ale nie miałem takiej więc na razie wsadziłem bez. Nasmarowałem tylko prowadnicę smarem w sprayu delikatnie aby jak ten element co siedzi w nim dioda LED chodziła z mniejszym tarciem. Regulacja jest pod koniec troszkę skokowa. Jak znajdę taką małą sprężynkę to rozkręcę i dołożę.

Ogólnie kolimator z zewnątrz sprawia wrażenie porządnego. Metalowa obudowa etc. W środku jest tandeta.

Słaby plastyk uważajcie jak będziecie wkręcać wkręty aby nie przedobrzyć. Kabelki tylko trzeba odlutować od baterii i można się zabierać.

Prosta budowa, jak ktoś ma problem z kolimatorem EOTECH 552 to niech rozkręca, to jest prosta budowa.

Jak regulacja siądzie zawsze można ustawić na stałe i zablokować.

Pozdrawiam.