Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

Niedawno wyłamało mi zęby z środkowej zębatki w mojej replice (AK EL-104 PMC)

Przede mną problem wyboru nowych zębatek, posiadam odłożone już na to pieniądze, ale im więcej czytam o zębatkach do replik tym mniej wiem.

Niektórzy polecają tanie zębatki na których osiągają jak dla mnie kosmiczne "przebiegi" kulek i mówią że w innych zapłacę tylko za "firmę", a nie za wytrzymałość czy jakość.

Chodzi mi bowiem o zębatki firm takich jak - SHS czy Arma tech oraz Guarder

Osobiście celuje w zębatki:

- G&P

- Systema (All helical lub zwykłe lub All helical Torque Up)

- Ultimate (Helical Ultra Torque Up)

Co do sprężyny w replice to SP130

Oczekuję od zębatek wytrzymałości i bym nie musiał zaraz znów jej otwierać i czegoś wymieniać zakładając że wszystko zostanie złożone jak trzeba.

Więc pytanie - jakie zębatki polecacie?

Czekam na porady,

Pozdrawiam.

• 8 months later...
Posted (edited)

Zwykle zęby shs "wzmocnione" lub 200:100. Te drugie mam na m180 i m160 i zero problemów. Mam te bez łożysk.

Na 200:100 masz (trochę) mniejszego rofa, tak samo jak na tych ultra torque up(jeszcze wolniejsze). M130-40 to nie są jakieś duże sprężyny więc próbowałbym od zwykłych zębatek. 200:100 wg mnie są za to dużo bardziej uniwersalne tj. i polatasz na M130 i na M170 na tych samych zębach.

Edited by mikadorus
Posted

SHS, Arma, Core, a nawet Ultimate i wiele innych to tak naprawdę to samo pod inną nazwą.

Imho wszystkei można brać, byle nie te łożyskowane wersje, a już najgorzej ze skręcanymi tarczami.

Prostsze, starsze generacje radzą sobie dużo lepiej niż te nowe bajeranckie. Jakichkolwiek z wymienionych byś nie wziął trzeba jednak liczyć się z chińskością i możliwością trafienia słabego kompletu.

A jak chcesz naprawdę dobre zęby to poszukaj np. Modify 22:1