Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam JG bar - 10, Bart_A (full) + PDI 6,01 (stal) i KM Head i sprężynę M150.

Zauważyłem dziwne zjawisko. Jak wiadomo Ek=mv2. Przy strzale gdy zmieniamy m Ek powinno zostać stałe. Na kulkach 0,20g mam 605 (+-10), na 0,36 mam 635 (@0,02), na 0,4 mam 650 (+-10).

Skąd takie rozbieżności? Kulki to Guarder (wszystkie) ważone, waga się zgadza. HU wyłączony.

Posted

Stałe to by było na fizyce w gimnazjum. W normalnym życiu jest masa czynników, które wpływają na wynik, Ek jest bardzo zbliżona, ale nie idealnie powtarzalna.

Jak szukasz najlepiej latających, to bierz te które uzyskują najwyższy pęd. Jeśli chodzi o wagę, bo jakość wykonania zależy od producenta, a ta też się liczy.

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Posted

Cięższa kulka wolniej się rozpędza. Zanim kulka opuści lufę oddziaływuje na nią układ napędowy. Każdy gaz napędzający kulkę ma również swoje właściwości. Podczas strzału ulega sprężeniu i rozpreżeniu (w sprężynówkach) lub rozprężeniu (gazówki). Są to zjawiska, które nie zachodzą w spodób liniowy i dlatego stosowanie takich uproszczonych przeliczników nie jest na miejscu.

Mam np. replikę na GG z lufą 650mm. Dla kulek 0,2g wychodzi około 500fps. Użycie kulek 0,41 daje w przeliczeniu na 0,2 już 640fps. Oczywiście w napędach tłokowych (niezależnie czy to sprężynowych czy AEG) różnica nie jest tak duża ale róœnież często zauważalna. Warto sprawdzić swoją replikę z kulkami o różnym ciężarze, bo czasem się okazuje, że bez znaczącego spadku prędkośći, można stosować cięższe kulki i cieszyć się poprawą celności a nawet zasięgu.

• 2 years later...
Posted

Na kulki wpływa wiele czynników Np: 1.Wilgotność powietrza ( im wilgotniej tym cięższe powietrze i większy opór) 2. Temperatura ( im zimniej tym gorzej bo hu się kondensuje i zmniejsza to " lotność" kulki) no i przede wszystkim wykonanie im gładsza tym lepiej :P