Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Dużo czytałem o używaniu publicznie munduru Wz93, ale co z mundurem w kamuflażu Wz10? Nie niest to mundur używany przez WP, więc myślę, że można ten kamuflaż nosić gdzie się chce, ale uważam, że lepiej się zapytać Was.

Posted

Wz.93 jest dozwolony do publicznego użytkowania. Nie ma wzoru wz.10, ale domyślam się, że chodziło Ci o wz.2010 - obowiązujący wzór munduru wojskowego. Tego z kolei używać mogą używać żołnierze i określone w ustawie osoby, tj. uczniowie szkół mundurowych lub o profilu mundurowym, weterani i organizacje, które podpisały porozumienie z MON.

Posted

wz.2010 odnosi się do kroju munduru, a nie kamuflażu, bo nowy krój jest dalej w kamuflażu wz.93 Pantera Leśna. Co legalności użytkowania wz.93/wz.2010, to cywilom nie wolno go nosić. Poza określonymi wyjątkami np. uczniowie klas wojskowych, "Strzelec".

Posted

@UP odsyłam do http://www.gloswielkopolski.pl/polska-i-swiat/a/grzywna-lub-areszt-za-noszenie-obecnego-polskiego-munduru,10018420/

Przedstawiciele MON zwracają jednak uwagę, że zakaz nie dotyczy nieobowiązujących już wzorów munduru wojskowego. W praktyce można więc nosić mundury zagraniczne lub te, z których polska armia korzystała w przeszłości (jak np. umundurowanie wz. 93 stosowane do 2012 roku).[/color]]
Posted

Do 2018 nie można nosić munduru wz.93 i nowszych ale sam kamuflaż pantera leśna jest dozwolona :v

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Posted

@UP

Wz.93 nie jest już oficjalnym mundurem WP, lecz w szczególnych wypadkach wydaje się go jako zamiennik wz.2010. Rok 2018 jest orientacyjną datą całkowitego wyparcia 93 z użytku, co nie oznacza, że jest dalej ustawowym mundurem WP.