Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich airsoftowców! mam duży problemik.. mianowicie dostałem słuchawki MSA Dragon http://gunfire.pl/pr...A-oliwkowy.html , Słuchawki są aktywnymi także no i oczywiście działąją.. lecz.. pojawił się duż problemik z przyciskiem PTT... kupiłem z Z tactical http://gunfire.pl/pr...rola-1-pin.html , po podłączeniu do krótkofalówki MAXCOM WT 350 oczywiście... nie działa... same krótkofalówki działają lecz gdy podłączę zestaw to już nie :/... pomocy.. co może być problemem? dodam że wtyk w PTT to mały jack z 2 paskami.. nie wiem czy to pomoże ale okej :/

Edited by johan1998
Posted

Z-Tacticale z reguły mają zamienione kable sygnałowe mikrofonu i głośnika (w porównaniu do oryginalnego sprzetu MSA, Nexxusa na przykład). Jeżeli te słuchawki stosują standard militarny a nie z-taca to pojawić się może taki problemik.

Przelutowanie w PTT jest proste, tylko trzeba wiedzieć. Zamienia się miejscami 2 "środkowe" kabelki (styki 2,3)

Oczywiście słuchawki mogą być w standardzie Z-Taca co oznaczałoby że coś innego się zepsuło, kabelek na przykład. Dopytałbym się u sprzedawcy o kompatybilność z-taca i dragona

Posted

Stawiam na to że raczejk chodzi o przelutowanie, dokłądniej to mógłbyś mi podać jaki kolor kabelków? mógłbym zrobić zdjęcie całego PTT i powiesz dokładniej? nie chcę zbędnej roboty robić :) już mi poprawiłeś humor że tylko przelutowanie trzeba ogarniać a nie jak dużo słyszałem o rezystorach itp :P

włąśnie nie mam możliwoście sprawdzenia na innych :/ w tym cały problem tkwi :/

Posted

W tym wątku wkleiłem obrazek ilustrujący różnice między wtykami Z-Taca a standardem wojskowym.

http://forum.wmasg.pl/topic/159380-problem-z-baofeng-uv-b5/

Jeżeli w tym jest problem to powinieneś jak pisałem zamienić 2 "środkowe" kabelki w PTT. Nie sądzę żeby kopia Dragona miała niskoimpedancyjny mikrofon i wymagałą przedwzmacniacza. . Zresztą wtedy miałbyś dzwiek w słuchawkach, tylko słabo by cie było słychać.

Kolory kabelków bywają różne, się bym tym nie sugerował. Ewentualnie jak masz miernik to możesz rozkręcic i sprawdzić jakie pole wtyku do radia do czego w gniezdzie jest podłączone

Posted (edited)

Przelutowałem kable z 2 na 3 i z 3 na 2 i uzyskałem 50% tego czego chciałem.. czyliii odbieram już wszsystkie wiadomości z innej krótkofalówki :icon_biggrin: tylko nadawać nie mogę.. :/ może chodzi o kolejne przelutowanie? pomóżcie pliis :C

Edited by johan1998
Posted

Jeżeli słyszysz i PTT utuchamia nadawanie (słychać nośną) to znaczy że pozostałe kabelki są OK, tylko jest coś z mikrofonem. Możliwości widze następujące

- zle przylutowałeś (do sprawdzenia miernikiem)

- coś nie styka w PTT , (wtyczka-gniazdko) też do sprawdzenia

- headset ma mikrofon niskoimpedancyjny jak oryginał MSA

- zepsuty mikrofon, lub kabelek w headsecie trudne do sprawdzenia

- przerwany kabelek mikrofonu w PTT (do sprawdzenia)

Spróbuj wydobyć od sprzedawcy info jaki tam jest mikrofon, żeby wykluczyć p. 3 Punkty 1,2,5 da sie przetestować. P 4 - to już naprawa gwarancyjna/wymiana.

Posted (edited)

Sprawdziłem miernikiem PTT i w moim mini jacku są tylko 3 przedziały.. nie ma czterech jak powinno być (chyba) jest to jakiś problem? w końcu w słuchawkach mam 3 przedziały na dużym jacku :o

Rosnąco to "trzeci kabelek" nie ma żadnego przedziału w małym jacku

Dodam że właśnie ten trzeci kabelek jest podłączony z przyciskiem do ptt... chyba wiesz o co chodzi, ma przylutowany ten przycisk...

Edited by johan1998
Posted

Do każdego produktu Z-Tacticala jest informacja, że gwarancję kompatybilności uzyskasz przy zakupie PTT i słuchawek od Z-Tacticala.

Mogłeś kupić przycisk z tej samej firmy i nie miałbyś problemu.

Posted

Z Ztacami zawsze jest problem :) Imo, nie warto się w to ładować. Dobra grucha z wejściem Jack, zgrabne słuchaweczki cywilne i jazda. Jak potrzeba ochronników, to jakikolwiek budżetowy model, ale nie od firmy produkującej zabawki na bazie ochronników wojskowych :P

Jak nauczyło doświadczenie użytkowników, Ztac po zabawie z lutownicą, chwilę później będzie miał połamane przewody, albo zamęczy psychikę szumami :E

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Posted

A sprawdzałeś czy po wciśnięciu PTT pojawia się połączenie tego trzeciego pola z jackiem. W motoroli wciśnięcie przycisku łączy + mikrofonu z plusem radia (wulgaryzując nieco :) ).

Czy wszystkie pola jacka są połączone z polami gniazdem w PTT, tego nie napisałeś ?

A jak chcesz komuś dawać do naprawy to nie informatykowi bo ci każe włożyć wtyczkę i wyjać tylko elektronikowi. ;)

Posted

Słuchawki zostały naprawione a dokładniej coś było nie tak z kablem od PTT... wystarczyło coś przelutować lecz nie pytałem się co dokładnie.. teraz działa jak marzenie :3