Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

sama podkładka pod mysz nie naostrzy :wink: papier ścirny o bardzo wysokiej(800) gradacji jeśłi jest mocno stępiony. Cały komplet Cię wyjdzie 20zł razemz zakupem podkładki do muszy, pasty, papieru i skóry od jakiegoś kaletnika. Czyli zostaje Ci 40 zł które możesz podzielić na Mnie i na Cynika :twisted:

Posted
A z ta sama podkladka to bys sie zdziwil... tak jak ja sie zdziwilem.

prosze o wyjaśnienie :| sama podkładka naostrzyła convex? a podobno bez papieru wodnego się nie obejdzie?

tylko papier jest potrzebny jeśłi nóż jest mocno stępiony. a jak trzeba go podostrzyć to wystarczy na normalnej osełce.

Dałbym Ci linka do forum naktórym było to dokładnie wyjaśnine ale nie wiem czy moge.

Posted

Tutaj mozesz wszystko ;)

Moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem - jak convex jest tepy jak drut to wiadomo ale podostrzenie poprzez wygladzenie krawedzi tnacej dziala na podkladce. Ja np. do podostrzania na brzytwe mojego Busse uzywam zwyklego pasa w ktorym chodze na codzien - bez zadnej pasty polerskiej, nic a nic - rezultaty sa powalajace. Warunkujac, ze noz nie jest stepiony na amen. A w ogole to jak dla mnie to z convexem jest za duzo pieprzenia, wole zwykly V z backbeavelem, roznica niewielka stosunkowo a w utrzymaniu proste.

Posted

no i sie skończył dzień dziecka :P

Fallkniven przeszedł tępy tnąco rąbaniowe cakiem pomyślnie, tyle że JA całkiem nieumyślnie walnałem nim w kamień przecinając gałęź :P (dziwne, nie :) )? Ostrość trzyma tylko sie od tych kamieni skurczybyk wyszczerbił (choć bułki jeszcze pokroił :) )...

więc teraz bardzo was proszę o doradzenie mi w kwestii kupna ostrzałki (ale nie tri angle - nie ta cena :P)... do 100zł :/ bo takie mam fundusze.

Na budo trochę info mam o ostrzeniu konvexu jednak jak byście mieli więcej info o tym to byłbym bardzo wdzięczny...

I jak z tą ostrzałą na ostrze mocno stępnione (muszę się trochę pomeczyć..)

Posted

no to teraz musisz convex szlifować!! czyli pokładka pod mysz+papier ścierny 800 wodny(chyba że szczerba duża to najpierw 500)

A konty to masz podane na budo. Na klasyczej ostrzarce(osełce albo jakimś cudzie ze stałym kątem) to tylko można podostrzyć ale convexu nie naprawiasz.

Posted

dzięki- myślałem że się zbijaliście z tą podkładką(taki laik jestem :P) :D

jeszcze jak z tą podkładką od myszy działać bo nie wiem ?????

Korzystaj z edycji postów./dzikki