Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Konserwacja/czyszczenie obuwia - pasty/impregnaty itd.

Recommended Posts

Posted

szukalem czegos na ten temat na forum ale nie znalazlem.

Czego uzywacie do pastowania/konserwacji obuwia ??? co polecacie, aby skora nie zaczela pekac ???

Pozdrawiam :wink:

Posted

No toś mu odpowiedział jak cholera... ehh :P

Przede wszystkim nie polecam zwykłych past do obuwia (chodzi o te z firm o których nic nie wiadomo) są to pasty wykonane najczęściej całkowicie na bazie chemicznej i impregnowanie im skóry jest im obcym pojęciem - to ma tylko wyglądać że pasta działa. Inną rzeczą jest temat past typu Kiwi lub Elite - to dobre pasty które posiadają w składzie częściowe ilości wosków pochodzenia naturalnego i lanoliny zabezpieczającej obuwie przed wpływem czynników atmosferycznych. Moim zdaniem najlepsze są do naszego (wojskowo-taktycznego) przeznaczenia pasty marki Kiwi właśnie, ponieważ Kiwi jest na rynku już naprawdę długi czas i mają duże doświadczenie jeśli chodzi o środki ochrony obuwia. Ja osobiście polecam Czarną pastę oraz krem do wyrobów skórzanych ww. firmy - najpierw bucik czyścimy wodą z roztworem mydła (nie za dużo), przecieramy mokrą szmatką, czekamy aż wyschnie (ok 3 h) następnie nakładamy krem na nasze buty i czekamy (następne 3-4 h) po tym czasie kiedy widzimy że warstwa kremu wnika całkowicie w skórę (powierzchnia jest matowa) nakładamy pastę i znów zostawiamy (na minimum 2 h) a następnie pięknie polerujemy.

Ktoś na pewno powie że ten sposób jest cholernie pracochłonny i czasochłonny, ale ja swoimi nieoryginalnymi butami cieszę się już 5 lat (i nie są to buty super wysokiej jakości skóry) i nie ma na nich pęknięć ani przebarwień :-) - poza tym tą czynność powtarzam raz w miesiącu a nie co tydzień (co tydzień jest zwykłe pastowanie typu pasta, 2 h czekania i polerowanie). To tyle z mojej strony :) mam nadzieje że pomogłem.

P.S. czytałem kiedyś ze są specjalne pasty do membran w butach typu Magnum - ale jak się one nazywały to nie wiem, jak się dowiem to wpiszę.

http://www.martensy.pl/pokaz.php?typ=4

tu można jeszcze kupić tłuszcz do obuwia (jeśli masz bardzo zdarte buty to jest lepszy niż balsam - pastuje się najpierw a potem nakłada się tłuszcz)

Posted

a lepiej uzywac takiej tradycyjnej pasty (metalowe, okragle pudelko), nalozyc i wcierac szczoteczka, czy takich w plynie z aplikatorem z gabki???

pozdrawiam :wink:

Posted

Przed wiekszą trójmiejską strzelanką zwaną Front Włoski, buty Rothco- szóstki pokryłem grubą warstwą oliwki w żelu Johnson's Baby. Po 3 godzinach "nasiąkania" wypolerowałem całość szmatką. Rezultat? Godzina 3:30 rano, rosa wszędzie, mokro wszędzie tylko nie u mnie w butach. Nie zauważyłem negatywnego wpywu tejże oliwki na skórę buta. Zatem na deszczowe dni polecam. Jeśli wypaplałem oftop, proszę wykasować.

Pozdrawiam.

Posted
a lepiej uzywac takiej tradycyjnej pasty (metalowe, okragle pudelko), nalozyc i wcierac szczoteczka, czy takich w plynie z aplikatorem z gabki???

wydaje mi się że powinno sie uzywać tradycyjnej pasty i wcierać ją szczotą

Posted

Ja polecam pastę do butów Kiwi bądź Bufalo czy jakoś tak, najpierw lekko wilgotna sciereczką wytrzyj buty z błota i kurzu potem nałuż pastę i poczekaj minimalnie pół godziny, potem wypoleruj na glanc i gotowe. :D

• 1 year later...
Posted (edited)

Impregnaty do butów z membranami robi m.in. Nikwax.

A Kiwi w płynie używam do lakierków od garnituru i sprawuje się dobrze ;)

Edited by Imashel
Posted

Mam pytanie czym czyścić i impregnować polskie buty pustynne Protektor Tropic (Gepardy). Może ktoś ich używa i ma pojęcie o ich konserwacji. Jak je czyścić żeby nie ciemniały? Na forum NGT można sporo przeczytać na ten temat. Jest nawet wspomniane o butach z weluru/zamszu ale nie o tych konkretnie. Aha zapomniałbym spytać czego używacie do impregnacji i czy używacie jakiegoś odświeżacza bakteriobójczego.

Niektórzy mówią, że dobre są produkty firmy Nikwax inni mówią, że inne. Do skór licowych dobry jest podobno wosk firmy Meindl. Prosze o podpowiedź może ktoś się na tym zna. :lol: