Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam ostatnio zakupiłem sobie maskę typy Basic firmy FMA.

Maska była już na jednej strzelance i już oberwało się siatce zamontowanej w na oczach lecz dobrze że miałem okulary pod spodem :P.

Lecz piszę ten artykuł po to aby dowiedzieć się czy mógłbym zamontować szkiełka ochronne za lub przed siatką ? Jeśli tak to jakie szkła i jakim klejem to przykleić ? :D

Posted (edited)

Już poszły na marne. Oczywiście dałoby rade to jakoś zrobić, np z wizjera bolle wyciąć odpowiedni kształt i to wkleić zamiast siatki ale nie daje gwarancji ile to potrzyma i w mojej ocenie jest niebezpieczne. Jeśli zaparują ci szkiełka będziesz musiał zdjąć maskę i nie masz żadnej ochrony oczu. Dodatkowo masz sporo ograniczony FOV :)

Edited by 0wn
Posted

Siatki usuwać nie będę gdyż zapewnia mi dodatkową ochronę :P Z tymi szkiełkami to poeksperymentuję :D A żeby szkiełka za bardzo nie parowały to mam zamiar po prostu nawiercić dziury w masce.

Posted

Jak zastosujesz porządną, atestowaną ochronę oczu to siatka nie będzie Ci potrzebna. Natomiast w przypadku doklejania szkieł, dośrubowania ich itp. zabiegów ryzykujesz, że w kluczowym momencie klej puści (gorzej jak jakaś reakcja chemiczna osłabi szkła), śruby osłabią konstrukcje maski czy szkieł i coś pęknie itd. To po prostu bardzo ryzykowne rozwiązanie. Miej na uwadze, że maska będzie się trzęsła zarówno w trakcie ruchu jak i przy uderzeniach, będą na nią oddziaływać spore temperatury (zagrzeje ją zarówno słońce jak i Twoje ciało), a dodatkowo będzie po niej płynął nieneutralny chemicznie pot. Te wszystkie czynniki - wibracje, temperatura, wilgotność i skład potu - będą mogły osłabić Twoje mocowanie szkiełek.

Chociażby takie uderzenie. Normalnie kulka uderza w maskę, która lekko się odgina i w ten sposób amortyzuje uderzenie. Tylko, że u Ciebie będzie maska-klej-szkło. Jak przekazanie energii przyjmie klej?

Posted

Dziś przełaziłem i przebiegałem 7 godzin w goglach z wiatraczkami i choć lało się ze mnie niemiłosiernie, to szybki suche i czyściutkie. Nadal chcesz sprawdzać jak dobrzy są okuliści i chirurdzy od oczkUFF w POL? Nie warto - zapewniam.