madmax Posted September 17, 2005 Report Posted September 17, 2005 Mam pewien problem. Jest kilka rodzajów bluz i spodni bdu? Chodzi mi o różnice w plamach woodlandu i kroju bluzy. To znaczy mówie woodlandzie 81. Mam dwa oryginały. Jeden z 93 i drugi z 2000 i jest spora różnica w plamach woodlnadu. Dodam że obydwa to ripstopy. Rozmawiałem też jednym gosciem i on coś wspomniał także o różnicy w kroju. Jak by ktoś mógł to niech się tym ze mną podzieli :twisted:. To samo zauważyłem na molle-u(nie moim, kontrakt 97) i lbv-ce ( kontrakt 93), kolor khaki różni się dość mocno. Jest to poprostu różnica przy farbowaniu, zmianie technologii, czy celowo zmieniony odcień o odrębnym oznaczeniu. Za wszystkie odpowiedzi dziękuje. :D pozdrawiam Quote
Procent Posted September 17, 2005 Report Posted September 17, 2005 Krój w BDU od zawsze był ten sam. Jedynie bluzy różniły się obecnością pasków regulujących szerokosć na wysokosci pasa. Opisz dokładniej czym te dwa komplety się różnią, bo możłiwe, że jeden z nich miał na przykład przeszywane kieszenie na ramiona (ala RAID) lub inne tego typu. Co do kamuflażu, to jedyna różnica może wynikać ze stopnia zużycia, czyli np. jeden z kompletów wyblakł bardziej. Z tego samego może wynikać różnica w kolorach MOLLE i LBV. I to nie kolor khaki tylko Olive (prawdopodobnie Drab). Procent Quote
izi Posted September 17, 2005 Report Posted September 17, 2005 Procent... ekhmmmm :) BDU różnych producentów, różnią się wzorem i kolorami(najdlużej zachowują kolor produkty Wranglera :)).Ściągacze "brzuchowe" w bluzie i zakładka przeciwinsektowa w spodniach i wzmocnienie na tyłku są stosowane tyklo w RIP-STOPie. reszty róznic nie chce mi sie pisać... mam lenia, wypiłem pare piw i jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zadzwoń(wole powiedzieć, niż mozolnie klepać w te głupie klawisze :) ) tel na prv :) Quote
Kapral Posted September 18, 2005 Report Posted September 18, 2005 są różnice w kroju. ale to było po 91szym. jeśli chodzi o BDU i DCU też są. a wranger jest penisowy. kupiłem sobie jeansy i kilka szwów pusciło w kroku. molle nie było w 97mym roku. w ogóle po penis, szmatka to szmatka, i tak się ją ubrudzi. Quote
izi Posted September 18, 2005 Report Posted September 18, 2005 Miałem na myśli BDU robione przez Wranglera :wink: Quote
Kapral Posted September 18, 2005 Report Posted September 18, 2005 Miałem na myśli BDU robione przez Wranglera :wink: A ja miałem na myśli jeansy robione przez wranglera. to jakaś różnica? Quote
izi Posted September 18, 2005 Report Posted September 18, 2005 Raczej tak :) Jeansy Wranglera szybko mi się rozpadają, a BDU nie(bardziej sie starają przy produkcji, czy co?) :) Quote
Adams Posted September 18, 2005 Report Posted September 18, 2005 wzmocnienie na tyłku są stosowane tyklo w RIP-STOPie. Ja mam 50/50 NYCO(nie ripstop) i tez maja wzmocnienie na tylku. O ile przez wzmocnienie rozumiemy "latke" w ksztalcie "jajka" ;). Pozatym to BDU co mam rozni sie jeszcze od ripstopu ze w dolnych kieszeniach bluzy jest jedna "wypustka" a nie "trzy"(mam nadzieje ze rozumiecie ;) ). Quote
_Siwy_ Posted September 19, 2005 Report Posted September 19, 2005 coz... co do kolorow woodlanda, to tez sie roznia... w jednych dominujaca barwa jest braz (mam taka bluze), w innych z kolei zielen... ale nie wnikalem dlaczego :D Quote
kawerna Posted September 21, 2005 Report Posted September 21, 2005 tak tak najbliższa prawdy to chyba jest odpowiedź iziego chociaż mu się nie chce rozpisywać :) Różnice w kolorze wynikają głównie z tego że mundury są robione przez różnych producentów / fabryki itp Jeśli chodzi o inne rzeczy to mundury bdu czy dcu a zwłaszcza ich bluzy róznią się od siebie krojami i drobiazgami wykończenia takimi jak np. te regulatory czy kieszenie w zależności od producentów i lat w których były robione Poza tym jak to juz było powiedziane nie są to zbyt wielkie różnice i wszystkie te mundury działaja bardzo podobnie :) Poza tym cześć wszystkim bo się w końcu zarejestrowałem :) Quote
Szaszłyk Posted September 22, 2005 Report Posted September 22, 2005 http://www.recon.net.pl/equip/bdu/bdu.php Quote
Recommended Posts