Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam po raz kolejny w tym roku. Jak widać pogoda dopisuje na strzelanki lecz nie wszystkie repliki są do tego zdolne jak wyżej wymieniona.. Problem polega na tym, że wymieniałem kable na niskooporowe z mosfetem. Sprawdzam czy silnik śmiga na samych kablach. (czyli nie wkładałem w chwyt). Śmiga aż miło czy 7,4 czy 11,1v. mosfet się grzeje ale już tak ma. gdy wkładam silnik w chwyt żeby pokręcił zebatkami nie ma żadnego efektu silnik stoi w miejscu w ogóle nie reaguje a mosfet się grzeje. wyjmę silnik kręci włożę stoi. shimming jest okej. dla pewności każda podkładkowana zębatka była skręcana w GB i sprawdzana. na prawde chodzą cicho i lekko. Jakieś pomysły? może wylutować mosfet?

Posted (edited)

Zapewne jest tak jak pisze kolega. Zamieniłes bieguny przez co poza GB silnik kręci ale w złą stronę, po wsunięciu do Gb silnik stoi w miejscu i mocno grzeje się mosfet.

Edited by you-dash
Posted (edited)

Powinno to wyglądać tak: bateria(+) >>> (+)silnik(-) >>> silnik (-) >>> mosfet >>> bateria (-) Po drodze jeszcze kabelek sygnałowy od (+)silnik do kostki stykowej i od kostki do mosfetu

Edited by Nosferatu272
Posted (edited)

Ten schemat zaprzeczył jednej z idei zastosowania mosfetu w replice jaką jest przepływ niskiego napięcia przez styki, bo w momencie zamknięcia obwodu prąd z baterii przepływa przez styki, potem płynie prosto do silnika i dopiero za silnikiem trafia na płytkę, która de facto nie pełni żadnej funkcji (oprócz bezpiecznika)

Powinno być tak: http://postimg.org/image/xb7f2c0uv/

A i silnik po podłączeniu powinien się kręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (najlepiej przyłóż kartkę do zębatek, i zobacz w którą stronę papier będzie się wyginał).

Edited by Nosferatu272
Posted

Nie jestem ekspertem z mosfetami.. Z schematu który udostępniłeś wynika że plus(od baterii) w ogóle nie idzie do kostki stykowej przez kostke, idzie tylko kabel mosfetu tak?

Posted (edited)

Nie jestem ekspertem z mosfetami.. Z schematu który udostępniłeś wynika że plus(od baterii) w ogóle nie idzie do kostki stykowej przez kostke, idzie tylko kabel mosfetu tak?

Na schemacie masz zaznaczone, że do mosfetu idzie kabel sygnałowy od plusa baterii, przez kostkę i do mosfetu.

Tutaj jest poprawny schemat podłączenia mosfetu w replice: http://wru.org.pl/ra...et schemat.png

Czyli właściwie to samo co ja wrzuciłem tylko na moim nie ma tych dwóch rezystorów, od ciebie zależy który bardziej rozumiesz ;p

Edited by Nosferatu272
Posted

Czyli właściwie to samo co ja wrzuciłem tylko na moim nie ma tych dwóch rezystorów, od ciebie zależy który bardziej rozumiesz ;p

Nie do końca, u Ciebie nie ma oznaczeń tranzystora G-D-S :P

Także jakby dać to komuś nie znającemu tematu to raczej nikłe szanse, że dobrze by wszystko polutował :D

Posted

Nie do końca, u Ciebie nie ma oznaczeń tranzystora G-D-S :icon_razz:

Także jakby dać to komuś nie znającemu tematu to raczej nikłe szanse, że dobrze by wszystko polutował :icon_biggrin:

W sumie racja, ja miałem po prostu płytkę z jednym stykiem z jednej strony (batka), i z dwoma z drugiej, przy czym styk sygnałowy był po prawej stronie płytki a styk na kabel silnika pośrodku :icon_biggrin:

Posted

Grabarz, jeżeli przed włożeniem silnika w chwyt jest o.k. to może zbyt mocno go dokręciłeś śrubę w denku chwytu - gdy zębatka atakująca silnika jest zbyt mocno dociśnięta do zębatki talerzowej w GB - silnik stoi. Taka "luźna guma" do sprawdzenia, kiedyś w M-ce miałem podobny problem i silnik stał w miejscu nawet po podłączeniu 12 V batki.

Wysłane z mojego PMT5002_Wi przy użyciu Tapatalka

Posted

Mosfet poszedł docisk silnika w deklu chwytu pistoletowego odkręciłem do zera i dokręcając sprawdzałem. ustawiłem jak należy i zalałem klejem do gwintów aby się nie odkręcał i działa. aczkolwiek irytuje mnie spreżyna od silnika, ktora włazi pod śrubki ale to juz jak raz się dobrze ustawi to potem jest okej. V2 tak mają najwidoczniej :)