Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Znalazłem wkładki od trzech producentów, tj.:

- Wiley X® RX Insert

- ESS P-2B Rx

- RX CARRIER REVISION

I teraz pytanie - które z tych oprawek są NAJLEPSZE?

Które z dedykowanymi do nich okularami pracują najlepiej?

Które najmniej przekłamują widoczność i pozwalają szybko dopasować się oczom?

Który model okularów jest najbardziej przyjazny w użytkowaniu po założeniu wkładek?

Posted

Z opinii znalezionych w internecie wynika, że WileyX SABER będzie najlepszym rozwiązaniem (a tym samym potrzebuję RX Insert).

Zobaczymy co teraz zrobi z tym fantem mój optyk :teeth:

Posted

Po wielu bojach z kurierem i sklepem w końcu odebrałem bryle + wkładki.

WileyX leżą kapitalnie na mojej dużej głowie :)

Jutro wybieram się do optyka i zobaczymy co powie na temat ramek...

Posted

Mam revisiony - wkładki ze szkłami, gogle (Locust) i okulary (sawfly).

W goglach z wkładkami biegałem raz - działały, ale wkładki nie są zbyt duże i są dość daleko od oczu (mimo niskoprofilowych gogli) i korekcja obejmuje tak na prawdę środek pola widzenia. Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej.

Zupełnie inaczej sprawa ma się przy okularach - tam wkładki są bardzo blisko oczu, przez co efektywne pole widzenia przez korekcję się znacznie zwiększa. Minusem jest wzrost parowania, ale to zawsze występuje przy wkładkach (podobno). Razem z przezroczystymi szkłami jakość obrazu jest na prawdę bardzo dobra. Okularów używam m.in na bloku operacyjnym, gdzie lepiej widzieć co się robi, i dają radę bez problemu. Z przyciemnianymi szkłami rewelacyjnie się sprawdzają w słoneczne dni np do prowadzenia auta czy roweru - lepiej niż moje normalne, "cywilne", codzienne okulary. Do airsoftu ich nie używałem i raczej nie będę - tam biegam tylko w goglach.

Posted

Ja mam Bolle.

Z parowaniem nie ma problemu, czasem zaparuje soczewka od korekcyjnych.

Oprócz asg używam ich do samochodu. Przesunięcie obrazu zdarza się tylko jak zsuną się z nosa, ale z gumką dowiązaną do zauszników siedzą pewnie. Tarcza na strzelnicy mówi że nie przekłamują w poziomie ani w pionie.

Posted

Przed ostatnim spotkaniem zabrakło mi soczewek( zapomniałem kupić). Założyłem właśnie ten komplet Bolle( miałem z wkładką korekcyjną). Nie mają porównania do soczewek. Po większym wysiłku parują wkładki, mimo zastosowania dość dobrego specyfiku przeciw parowaniu. Mniejszy kąt widzenia. Dużo lepszy jest jednak komfort i pole widzenia z soczewkami. Dla mnie nic nie zastąpi soczewek korekcyjnych( oczywiście, jeżeli jest ktoś uczulony lub nie czuje się komfortowo, jest skazany na dodatkowe szkła do okularów czy gogli)

Posted

Soczewek nie trawię - miałem z nimi pewien krótki epizod, po którym doszedłem do wniosku, że nigdy więcej :)

Więc tak... szkła do oprawek kosztowały mnie zawrotną sumę w wysokości 80zł i mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Tym patentem zapewniłem sobie ładne okulary do jazdy samochodem :teeth:

Niemniej jednak zaintrygował mnie ostatnio zaprezentowany patent przerabiający ESS Crossbow na okularogogle, więc nie jest wykluczone, że w najbliższej przyszłości skuszę się również na takowe (wraz z wkładką).

• 2 months later...
Posted

Mam w tym temacie pytanie do Was, bo widzę, że testowaliście różne rzeczy, ale u mnie kwestia jest bardziej skomplikowana... soczewek nie mogę nosić, a szkła korekcyjne przy mojej wadzie wzroku są na tyle drogie, że nie chcę inwestować we wkładki, tym bardziej, że zabawa z ASG jest u mnie dodatkiem do LARPa. A bieganie bez szkieł korekcyjnych odpada w zupełności.

I nie wiem jak ugryźć temat, by nie wydać dużej kasy, a jednak dość dobrze zadbać o ochronę oczu.

Wpadłam na pomysł, by kupić gogle, pod które zmieszczę swoje okulary po prostu. Czy ktoś z Was próbował takiego podejścia do tematu? Czy możecie coś podpowiedzieć albo polecić?

Posted

Ja próbowałem tak biegać w bolle defender. 4-5h da radę, późnjej robi się nie do wytrzymania.

Popytaj o szkła w małych salonach, najlepiej w mniejszych miastach- ja tym sposobem za dwa szkła (jedna para), każde z innym cylindrem, jedno ok. +0,5D, drugie boraj -1D dałem 80zĺ wraz z montażem. Dałem swoje normalne okulary na wzór by obyło się bez dodatkowego badania. Historia z grudnia 2015 ;)

Posted

Moje szkła kosztują ze 300 zł za komplet, mało który zakład w ogóle takie robi... nie jest lekko. ;)

Przeszłam się do Militarii (tam największy w Szczecinie wybór na miejscu), pomierzyłam i wybrałam Bolle Pilot. Moje oprawki wpasowują się idealnie, widoczność super... za półtora tygodnia wyjazd, zobaczymy jak spiszą się w boju. :)