Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

@UP

Też tak uważam, natomiast porównywanie ASG do grzybiarzy, wędkarzy itp. jest po prostu zwykłą głupotą, gdyż to właśnie ta młodzież (i dorośli :D) chcą rozwijać patriotyzm i szkolić się w dziedzinie militarnej. Przecież na naszych oczach UE dowiedziała się, że ASG to sport wykorzystujący REPLIKI!!! broni palnej, której nie da się przerobić na prawdziwą. A co do przepisów, tak były. Natomiast pojawiła się ta jedna mała zmiana, o której teraz rozmawiamy, czyli zakaz noszenia munduru pozbawionego odznak wojskowych. To cóż, chyba pora latać w starym moro, albo w jeansach czy dresach :)

• Replies 227
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
właśnie ta młodzież (i dorośli :icon_biggrin:) chcą rozwijać patriotyzm i szkolić się w dziedzinie militarnej

Proszę mi tu żadnego patriotyzmu i szkoleń nie wmawiać, ja biegam po lesie z karabinem na kulki bo chcę brzucha zgubić :P

Panowie, wybory i rząd tu nie mają nic do znaczenia, bo to nie kwestia polityczna. Takie przepisy są od lat, teraz zostały trochę inaczej przepisane. MON i środowiska żołnierskie od lat o to walczyły, żeby to było egzekwowane, bo nie podoba im się to, że tysiące wędkarzy, grzybiarzy, budowlańców i innych używają munduru WP jako szmaty roboczej. I jakby nie było trochę racji mają.

Motywacją obecnego grzebania w ustawach okołomundurowych (jak choćby nadawanie nowych uprawnień ŻW) jest eliminacja "scenariusza krymskiego" i możliwości wystąpienia zielonych ludzików. I jak najbardziej jest to kwestia polityczna.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Właśnie przebrnąłem przez tekst ustawy. Stoi tam tak:

7. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy używania munduru wojskowego:

3) przez osoby niebędące żołnierzami w czynnej służbie wojskowej, które:

b) występują w filmach i innych przedsięwzięciach artystycznych – w czasie ich realizacji.

Jako że nie sposób zdefiniować co jest "przedsięwzięciem artystycznym", a dzisiaj na każdej większej większej strzelance ktoś ma kamerę, to w zasadzie nie musimy się martwić. Jak ktoś nas chce spisać, to mówimy "hola, tutaj nagrywamy możliwie najwierniej jak się da i mundur nam jest niezbędny!" Gdy bawiłem się w rycerstwo, korzystaliśmy z podobnego kruczka. De facto naparzanie się podpadało pod ustawkę z użyciem niebezpiecznych narzędzi, ale też pod działalność artystyczną (bo ktoś to nagrywał i oglądał). Pod "sport" wtedy się to nie łapało;)

Jeśli się mylę, to niech mądrzejsi mnie poprawią.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak policja czy ŻW ma zweryfikować czy dany ciuch jest elementem munduru jakiejś zagranicznej armii. Po usunięciu metki z numerem kontraktu to bardzo trudne, a przecież to policja/ŻW/sąd musiałaby udowodnić...

Edited by Merrowing
Posted

Usunięcie metki jest najlepszym rozwiązaniem, po kilku takich bezskutecznych kontrolach służbom odechce się sprawdzania. Chyba, że pan minister odwróci zasadę domniemania niewinności i każe udowodnić, że szpej jest legalny. Już tak robi w przypadku przepisów fiskalnych, w przestępstwach skarbowych na oskarżonym ma spożywać ciężar udowodnienia niewinności. Oczywiście jest to bezprawne i niekonstytucyjne, ale ostatnio rządzący się tym nie przejmują. Na razie pozostaje opór obywatelski w formie odrywania metki i grania głupa.

Posted

Przepis o umundurowaniu zagranicznym nadal pozostanie martwy - no może nie licząc miast, gdzie są łączone dowództwa jak Szczecin czy niedługo Lublin. Przepis miał ustandaryzować zasady noszenia munduru obowiązującego przez członków organizacji proobronnych i dodatkowo włączyć elementy, które zostały wprowadzone od 2006 roku.

Posted

Nasuwa się pytanie, co z tym wz.93... W przepisach nie jest już oficjalnym mundurem WP, natomiast jest on jeszcze wydawany do 2018 roku.

Wydawany już nie jest.

Można go niby używać chociaż u mnie to podobno przyszło jakimś rozkazem czy innymi wytycznymi, aby mundurów starego kroju używać do końca zeszłego roku.

U mnie nawet już rezerwiści czy inne NSR'y, ochotnicy dostają wz. 2010.

Posted

@UP

Wz.93 jest wydawany w szczególnych przypadkach. Do przeczytanie w rozporządzeniu o oporządzeniu bodajże.

Jeśli chodzi o przepisy ubiorcze, jest napisane "mundury polowe, mundury ćwiczebne" bez wyszczególnionego wzoru. Nie mogę się doszukać rozporządzenia o zmianie wzoru (choć takie jest chyba z 2012 roku).

Posted

Jest dokładnie tak jak wojtekk8 pisze. Jednak z racji, że takie "przeposażenie" trochę trwa to stare wzory są nadal do 2018 dopuszczone. Od 2018 prawdopodobnie nie będę objęte przepisami o zakazie noszenia umundurowania.

Posted

Owszem, ŻW nie ma prawa kontrolowania cywili.

Błagam zapoznaj się z Ustawą o ŻW i wojskowych organach porządkowych, potem z kpk, kpow :D. Uwierz mi że Żołnierze ŻW mają prawo kontrolować osoby cywilne w rożnych sytuacjach.

• 2 weeks later...
Posted

to ja przytrolluję, kto by chciał nosić wuzetę w airsofcie, mając do wyboru wszystko inne? :icon_biggrin:

Kontra: kto by chciał nosić wszystko inne skoro ma polską panterę wz. 93?!

Posted

Miałem na przygotowawczej i wz. 93 (jako mundur do zajechania) i wz. 2010 jako "wyjściowy". 2010 wydaje mi się wygodniejszy, a i podobno (ciężko porównać, bo tak szczęśliwie mi się pogoda trafiła, że rzadko padało) szybciej schnie.

Posted

Ale camogrom czy Multicam możemy swobodnie nosić (nawet DWS :D). Czytając rozporządzenie o wzorach nie natrafiłem na żadne z powyższych mundurów. Jedynie na panterę pustynną.

Posted

Ale camogrom czy Multicam możemy swobodnie nosić (nawet DWS :icon_biggrin:). Czytając rozporządzenie o wzorach nie natrafiłem na żadne z powyższych mundurów. Jedynie na panterę pustynną.

Camogrom to helikonowy wynalazek na rynek cywilny więc czemu nie. A co do suezów szytych na kontrakcie to w sumie ciekawa sprawa jak to z nimi wygląda.

Posted

@UP

Przepraszam, miałem na myśli Suez :) Jakby nie patrzeć, jest to mundur ćwiczebny, natomiast w rozporządzeniu o wzorach nie ma o nim wzmianki. Chwila przecież, DWS zostało rozwiązane, a to dla nich było to produkowane, zatem... Suez jest równy wz.93 :D