Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Serwus!

Rozpoczynam przygodę z Airsoftem i mam parę pytań dotyczących repliki Rk-02, którą mam zamiar w najbliższym czasie nabyć. Pierwsze pytanie, mianowicie co warto na samym początku wymienić w replice? Złącza, styki, sprężynę, gumkę HU? Zaznaczam, że raczej więcej FPSów nie chcę bo jeszcze coś się zepsuje od nadmiaru mocy, a mi chodzi o w miarę tani tuning który będzie niezawodny na dłużej.

Na początku wymieniać będę też baterie na LiPo. Troszkę poczytałem i moją propozycją jest http://gunfire.pl/pr...mAh-15-30C.html sprawdzi się? Jaką możecie polecić ładowarkę?

Kulki Rockets Professional 0,25g będą odpowiednie?

W niedalekiej przyszłości chcę zaopatrzyć się w kolimator otwarty do 150zł, który będzie najlepszym wyborem?

Z góry dziękuję, pozdrawiam :icon_smile:

Edited by Szpieg01
Posted

Obecnie na Taiwangunie jest promocja i praktycznie w cenie rk02 można nabyć rk08s czyli wersję z stalowymi obsadami lufy i kolby. Łapią one później luzy i łatwiej to naprawić. W rk08s tylko lufa nie jest stalowa a w rk02 tylko komora zamkowa z deklem i kolbą są stalowe.

Z gumek to polecam systemę, z luf budżetowych to systema/guarder,

Baterii osobiście nie kupowałbym dzielonej, wole te w jednym paluchu. Do lipo potrzebujesz też ładowarkę.

Do kolimatora musisz doliczyć kupno albo szyn na przód albo szyny pod montaż boczny co daje nam +~60zł czyli razem minimum 210zł. Osobiście wolałbym dozbierać i kupić replikę kobry bo to tylko na kałaszu wygląda odpowiednio i jest "otwarty".

Jaki masz budżet na całość?

Posted

Lipo turnigy 7.4V 25C 1300mAh.

Ładowarka jakaś mikroprocesorowa (imax b6)

Gumka systema Czarna.

Wszystko na początek.

Później wywalić bezpiecznik, zmienić kable i wstawić mosfet.

Posted

Obecnie na Taiwangunie jest promocja i praktycznie w cenie rk02 można nabyć rk08s czyli wersję z stalowymi obsadami lufy i kolby. Łapią one później luzy i łatwiej to naprawić. W rk08s tylko lufa nie jest stalowa a w rk02 tylko komora zamkowa z deklem i kolbą są stalowe.

Z gumek to polecam systemę, z luf budżetowych to systema/guarder,

Baterii osobiście nie kupowałbym dzielonej, wole te w jednym paluchu. Do lipo potrzebujesz też ładowarkę.

Do kolimatora musisz doliczyć kupno albo szyn na przód albo szyny pod montaż boczny co daje nam +~60zł czyli razem minimum 210zł. Osobiście wolałbym dozbierać i kupić replikę kobry bo to tylko na kałaszu wygląda odpowiednio i jest "otwarty".

Jaki masz budżet na całość?

Napisałeś mi o całkiem nowej replice o której nic nie wiem, a o RK-02 wiem dużo...

Skoro 08s łapie luzy to chyba lepiej wziąć taką replikę która tych luzów nie będzie miała na 100%, czyż nie? Nie chciałbym ciągle latać do serwisanta, bo sam raczej tego nie zrobię ponieważ się na tym nie znam.

Budżet na replikę wynosi 600zł i nie chcę go przekraczać.

Posted (edited)

To RK-02 też po pewnym czasie złapie luzy. Jak każde RK. Ale nie jest to rzecz nienaprawialna :icon_smile:

Proponujesz jakąś alternatywę dla 02?

Oklejenie ją taśmą izolacyjną podziała coś? Złączy elementy żeby nie było tych luzów? :icon_smile:

Edited by Szpieg01
Posted

Napisałem tobie o rk08s które jest wewnętrznie tym samym co rk02 jednak zewnętrznie jest wykonane z stali(obsady, zatrzask kolby, podstawa muszki, podstawa szczerbiny) a aluminiowa jest tylko lufa zewnętrzna.

Rk02 łapie luzy szybciej bo materiał jest gorszy i wyrabia się szybciej.

Posted

Napisałem tobie o rk08s które jest wewnętrznie tym samym co rk02 jednak zewnętrznie jest wykonane z stali(obsady, zatrzask kolby, podstawa muszki, podstawa szczerbiny) a aluminiowa jest tylko lufa zewnętrzna.

Rk02 łapie luzy szybciej bo materiał jest gorszy i wyrabia się szybciej.

No dobra, przekonałeś mnie na RK-08s, tylko jaką baterię do jeszcze mniejszej repliki?

Posted (edited)

No dobra, przekonałeś mnie na RK-08s, tylko jaką baterię do jeszcze mniejszej repliki?

Lipo turnigy 7.4V 25C 1300mAh.

Ładowarka jakaś mikroprocesorowa (imax b6)

Gumka systema Czarna.

Wszystko na początek.

Później wywalić bezpiecznik, zmienić kable i wstawić mosfet.

Edited by Hudy01
Posted

Akurat aku brałbym prędzej z allegro, albo jakiegoś sklepu modelarskiego. Sklepy asg mają w zwyczaju sprzedawać baterie drożej niż zwykle kosztują. Z tymi luzami różnie bywa, np. na lufie izolka pomoże, z kolbą już nie (lub ja nie wiem jak ;) ). Mimo wszystko każde rk to jeden z najlepszych wyborów w tej cenie ;).