Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Hej,

normalnie w replice AK74 czy AKMa po lewej stronie nad spustem mamy wystającą blaszką do której możemy sobie zamontować celownik typu PSO-1 albo montaż ris żeby doczepić na to jakiś celownik na szynę. Jak to wygląda w przypadku Vintoreza, AS Wała i tym podobnych replik? Po przyjrzeniu się, stwierdziłem, że te wypustki na korpusie są trochę inne niż w przypadku kałaszy. Jak więc wygląda montowanie do nich szyn itp?

AK-74

http://www.airsoftgi..._APS_AK74_H.jpg

A tak wyglądają w AS Wał

https://upload.wikim...lon_2014_01.jpg

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted (edited)

Witam kolegów z forum. Żeby nie zakładać nowego tematu - pisze w tym. Mam RK02 Boyi i kolimator otwarty na szynę RIS. Zabrałem się za ustawianie kolimatora i tutaj pojawia się problem.

Obecne mocowanie, które mam jest to mocowanie na lufę - tego typu:

http://c.allegroimg....7/78/4989977820

Mam to przykręcone do rury gazowej i na to chciałbym mocować kolimator. Piszę "mocować" ponieważ posiadam jako pokrowiec na RK - orygialny pokrowiec od Beryla z WP i jest on zwężony w miejscu gdzie wkłada się lufę. Dlatego nie da się zamontować kolimatora na stałe, a wymyśliłem, że jak będę potrzebował to będę montował go na broń przed strzelaniem.

Tutaj pojawia się problem, bo montaż jest ok (dosuwam za każdym razem do "oporu" tj do przedniej śruby w montażu kolimatora), ale przy przykręcaniu go ustawia mi się w różnych położeniach. Efekt tego jest taki że celownik kolimatora w pionie ustawia się idealnie, ale w poziomie raz jest dobrze ustawiony, a innym razem jest przestawiony w lewo lub prawo i muszę i tak śrubką regulacyjną regulować go za każdym razem do miejsca gdzie lecą kulki.

Pytanie moje brzmi: czy jak zakupię montaż na "jaskółkę" i do tego przykręcę kolimator, to wtedy możliwe jest mocowanie i odmocowywanie na szybko i kolimator ustawia się zawsze w jednej i tej samej pozycji?

Może ktoś ma, albo miał ten sam problem i podzieli się uwagami jak udało się ten problem rozwiązać?

Pozdrawiam

Edited by Foton
Posted

Jaskółki, te za 50 zł jak i te za 250, mają dźwignię, która je szybko zatrzaskuje. No i można przyjąć, że jeżeli zawsze dopychasz jaskółkę do samego końca, to masz kropę w tym samym miejscu. Oczywiście jak na warunki ASG - na powtarzalność na ~80 metrach przed i po zdjęciu już bym nie liczył :)

Posted

Ok. Sprawdzałem na 25 m odległości to jest przesunięcie około 0,5 m prawo/lewo :) także jakby było takie samo na 40-50 m to bez tragedii. Dzięki. Chyba trzeba będzie kupić i wypróbować :)

Posted

Montaż na "jaskółce" też nie jest powtarzalny.

Kup na taiwangunie lub w innym sklepie montaż w miejsce szczerbinki.

Do tego nawet na broni palnej nie jest zalecane zdejmowanie optyki - nie każdy montaż jest w 100% powtarzalny, a do tego minimalne różnice w zmianie siły docisku na szynie RIS też na pewnych dystansach powodują minimalną zmianę ŚPT.

Posted (edited)

Ok. Tylko teraz kwestia taka:

czy to:

http://allegro.pl/cm...6088258782.html

czy takie coś:

http://allegro.pl/mo...6142551754.html

Pytam dlatego, że u mnie w Boyi (nie wiem jak w modelach AK innej firmy) podstawa szczerbinki ma luz i "chodzi na boki". Nie wiem jak się będzie zachowywać to mocowanie z 1 linku.

Dlatego wybrałem na lufę, bo sądziłem, że będzie bardziej stabilnie przy montażu na stałe, a zdejmowanym kolimatorze.

Chyba zaryzykuję to drugie rozwiązanie i sprawdzę, bo na szczerbince tego raczej nie widzę (ze 3 mm luzu na boki, który zniwelowałem do może jakiegoś 1 mm). Musiałbym całkowicie zniwelować ten luz na boki np. przez wykonanie jakichś podkładek albo tulejek lub dorobienie całkiem "swojej szczerbinki" - mam dostęp do tokarki i frezarki w pracy :icon_smile:

Teraz wymyśliłem czy nie kupić szyny ris przykręcanej do okładziny, albo do pokrywy zamka. W tym miejscu w pokrowcu jest luzniej. Wtedy mógłby zostać jak najbardziej na stałe.

Edited by Foton
  • 2 weeks later...
Posted

Po zastanowieniu, dzisiaj zmówiłem montaż w miejsce szczerbinki

f-pps-airsoft-szyna-ris-na-podstawe-szczerbinki-do-replik-typu-ak-mb-0021.jpg?=a8c20

Po zamontowaniu zdam relację czy rozwiązał się mój problem (chciałbym zamontować kolimator na stałe, alby mi się mieścił w pokrowcu i żeby skończyło się kręcenie/ustawianie po każdym zdjęciu, bo te śrubki do regulacji za długo nie wytrzymają).

Będzie to możliwe o ile montaż nie będzie miał luzu na boki :)

Posted

Będzie to możliwe o ile montaż nie będzie miał luzu na boki :icon_smile:

Niestety montaż wygląda ok, ale właśnie jak się obawiałem - posiada luz na boki nawet po przykręceniu. Dlatego podjąłem już stosowne kroki i wyfrezowałem swój ze stali, który pasuje idealnie w miejsce po szczerbince + wcisnąłem w niego aluminiową szynę ris.

Zostały małe poprawki (bo mi dół montażu przeszkadza przy zdejmowaniu i zakładaniu pokrywy baterii) i jutro maluję na czarno.

Po skręceniu na próbę - trzyma się idealnie bez żadnego luzu w pionie i w poziomie :)

Foto jutro jak ogarnę temat do końca :)

Posted (edited)

Witam,

temat został ogarnięty ostatecznie wczoraj. Do oryginalnego mocowania w miejsce szczerbinki dorobiłem swoją "szynę" z wyfrezowanym rowkiem o szerokości 7 mm, z otworami do przykręcenia w miejscu szczerbinki i od góry do repliki.

Mocowanie z szyną ris zostało poddane frezowaniu po obu stronach na gładko na szerokość 7 mm i spasowane na wcisk do szyny ze stali.

Pózniej wcisnąłem jedno w drugie, wytrasowałem i wywierciłem otwory w montażu i w replice (1 otwór od góry - przechodzi śruba przez ris, przez montaż i jest wkręcana w replikę).

Po dokładnych pomiarach i zamontowaniu nie ma żadnego luzu na boki, ani góra/dół, a dodatkowo frezem kulistym 10 mm wyfrezowałem rowek, żeby dół mocowania nie opierał się na pokrywie zamka :icon_smile:

Pokrywa zamka ma malutkie nacięcie, ponieważ nie wchodziła do końca z uwagi, że pionowo przechodzi śrubka mocująca.

Całość (razem ze śrubami i nakrętką) pomalowana w czarny połysk i wygląda to tak (fotki z prac - niestety tylko z telefonu):

1b5d3c42e301485cmed.jpg

3c40e1fc7a29e33dmed.jpg

710078a1165a1ad2med.jpg

aca48321b550ea56med.jpg

2820759cdf67bde3med.jpg

9f02eb2f2352560amed.jpg

ba9d12e030c97225med.jpg

31328943d3581167med.jpg

Mocowanie, którego użyłem jako bazę do wykonania szyny stalowej jest w poście #11.

Temat mocowania kolimatora uważam za zamknięty - pozostało przestrzelać replikę i ustawić kolimator (jeśli się nie da, bo np. będzie za wysoko to stalowy montaż pójdzie do poprawki/obniżenia). Wzrokowo powinno się udać ustawić :icon_smile:

Radość bezcenna :icon_biggrin: :icon_biggrin:

Nawet mieści mi się do pokrowca (Ori WP od Beryla :icon_biggrin:):

2ea36b4abf633832med.jpg

Edited by Foton
  • 10 months later...
Posted

Po czasie stwierdzam, że kolimator siedzi idealnie na swoim miejscu - replika wielokrotnie używana do strzelania rekreacyjnego i podczas strzelanek w terenie. Nic się nie obluzowało, ani nie urwało - kolimator na najmniejszej kropce umożliwia skuteczne celowanie na około 70 m (replika przestrzelana na 65 m:D).