Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam wyżej wymienionego sig-a. Strzelam na gazie SmartGas. Na pełnym nabiciu magazynka, w temperaturze pokojowej replika jest w stanie oddać 18 strzałów - magazynek mieści 20 kulek... Nie wydaje mi się że jest to dobry wynik. Jak jest u Was? Mam powód do niepokoju? jest to dokładnie model KP-02.

Jeśli nie jest to normalne to macie pomysł co należało by zrobić?

Posted

SmartGas to kupa, kup normalny gaz, od siebie polecam Abbey, sprawuje się u mnie najlepiej, chociaż do najtańszych nie należy.

Dla porównania, na Smartgazie jeden z moich gaziaków oddawał 5-7 strzałów, z czego ostatnie to już pierdnięcia były a nie strzały, a na Abbey czy innym podobnym spokojnie wywalałem cały magazynek.

Smartgas jako tako działa zaraz po otwarciu butli, ale troszkę postrzelasz i mimo, że butla prawie pełna to już są kłopoty. Pożycz od kumpla inny gaz lub kup Abbey w ciemno, napewno zobaczysz różnicę ;)

Posted

SmartGas to kupa, kup normalny gaz, od siebie polecam Abbey, sprawuje się u mnie najlepiej, chociaż do najtańszych nie należy.

Dla porównania, na Smartgazie jeden z moich gaziaków oddawał 5-7 strzałów, z czego ostatnie to już pierdnięcia były a nie strzały, a na Abbey czy innym podobnym spokojnie wywalałem cały magazynek.

Smartgas jako tako działa zaraz po otwarciu butli, ale troszkę postrzelasz i mimo, że butla prawie pełna to już są kłopoty. Pożycz od kumpla inny gaz lub kup Abbey w ciemno, napewno zobaczysz różnicę :icon_wink:

Właśnie miałem gaz od CyberGun i bym powiedział że to była kupa, ale nie gazu a silikonu ;) SmartGas pozytywnie mnie zaskoczył ;) Nie syfonował w obecne temperatury. Hmm... Skoro tak mówisz to może lepiej będzie jeszcze coś wypróbować.

Posted (edited)

Miałem sporo gaziaków i bawiłem się dodatkowo w ich tuning i testowałem większość gazów dostępnych na polskim rynku. SmartGas/Protech wypadły naprawdę słabo, brak syfonowania to jedno, ale po paru magach one po prostu nie mają już mocy i replika klekocze zamiast strzelać.

Jeśli miałeś syfonowanie na normalnych gazach to musisz pogrzebać w replice, brak syfonowanie na Smartgazie mógł wynikać z tego, że jest słabszy po pewnym czasie. Akurat w Twoim modelu syfonowanie jest częstym problemem, miałem 2x P226 od KJW (w zasadzie to samo) i pomogło uszczelnienie lub wymiana głowicy tłoczka oraz zgranie osiowo całego BB-unitu względem lufy.

Najprościej będzie kupić głowicę od PDI, zimową lub letnią, ew. jak chcesz taniej i raczej zdiagnozować problem to ściągasz uszczelkę z obecnej, skręcasz taśmę teflonową żeby powstał taki wężyk i kładziesz dwie warstwy na głowicę, potem tępą stroną noża dociskasz aby tą taśmę spłaszczyć i nakładasz uszczelkę. Głowica po takim zabiegu powinna chodzić w miarę płynnie w cylinderku, jak stawia duży opór to zdejmujesz jedną warstwę. Po całym zabiegu powinno tam być znacznie szczelniej i wydajność na nabiciu powinna wzrosnąć.

Kolejna sprawa to zgranie osiowe BB unitu z lufą. Cały BB unit masz mocowany chyba dwiema śrubami z tyłu do szczerbinki oraz jedną z przodu, bliżej lufy. U mnie pomogło włożenie dosyć grubej podkładki od zębatek i spiłowanej na kształt kwadratu żeby nie wystawała poza obrys. Dzięki temu cały BB unit schodził niżej i po obu tych rzeczach całkowicie skończyło się syfonowanie (wcześniej parę strzałów padało i to był koniec) i całego maga szło wystrzelić w miarę szybko i jeszcze starczało gazu.

Edited by you-dash
Posted

Miałem sporo gaziaków i bawiłem się dodatkowo w ich tuning i testowałem większość gazów dostępnych na polskim rynku. SmartGas/Protech wypadły naprawdę słabo, brak syfonowania to jedno, ale po paru magach one po prostu nie mają już mocy i replika klekocze zamiast strzelać.

Jeśli miałeś syfonowanie na normalnych gazach to musisz pogrzebać w replice, brak syfonowanie na Smartgazie mógł wynikać z tego, że jest słabszy po pewnym czasie. Akurat w Twoim modelu syfonowanie jest częstym problemem, miałem 2x P226 od KJW (w zasadzie to samo) i pomogło uszczelnienie lub wymiana głowicy tłoczka oraz zgranie osiowo całego BB-unitu względem lufy.

Najprościej będzie kupić głowicę od PDI, zimową lub letnią, ew. jak chcesz taniej i raczej zdiagnozować problem to ściągasz uszczelkę z obecnej, skręcasz taśmę teflonową żeby powstał taki wężyk i kładziesz dwie warstwy na głowicę, potem tępą stroną noża dociskasz aby tą taśmę spłaszczyć i nakładasz uszczelkę. Głowica po takim zabiegu powinna chodzić w miarę płynnie w cylinderku, jak stawia duży opór to zdejmujesz jedną warstwę. Po całym zabiegu powinno tam być znacznie szczelniej i wydajność na nabiciu powinna wzrosnąć.

Kolejna sprawa to zgranie osiowe BB unitu z lufą. Cały BB unit masz mocowany chyba dwiema śrubami z tyłu do szczerbinki oraz jedną z przodu, bliżej lufy. U mnie pomogło włożenie dosyć grubej podkładki od zębatek i spiłowanej na kształt kwadratu żeby nie wystawała poza obrys. Dzięki temu cały BB unit schodził niżej i po obu tych rzeczach całkowicie skończyło się syfonowanie (wcześniej parę strzałów padało i to był koniec) i całego maga szło wystrzelić w miarę szybko i jeszcze starczało gazu.

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź ;) Mam rozumieć tą taśmę teflonową nałożyć na tłok pod uszczelkę? Jaka głowica będzie lepsza? Zimowa PDI czy letnia? ;)

Posted (edited)

Głowica PDI czy zimowa czy letnia większej różnicy nie ma tak naprawdę.

Jeśli nie chcesz wydawać jeszcze tyle kasy na nią to spróbuj tego patentu z taśmą czy w ogóle będzie jakaś różnica. Nakładasz ją pod uszczelkę w ten rowek, dwie-jedna warstwa zwiniętej taśmy w rulonik i przyciśnięta mocno tępą stroną noża żeby była ściśnięta do głowicy. Jest to ważne z tego powodu, że jeśli jej nie dociśniesz to z czasem ona i tak sama się ubije i wtedy znowu stracisz szczelność, a tak jej to uniemożliwisz i możesz dać więcej taśmy nie tracąc w przyszłości szczelności w tym miejscu.

Z tego co pamiętam to zamek latał lekko na boki, szczególnie z tyłu repliki, jaki już ich urok :icon_wink:

PS. Byłbym zapomniał. Kolejna ważna rzecz to wysunięcie uszczelek z magów, tak aby znajdowały się wyżej. Jeśli zastosujesz obie powyższe metody i nadal będzie jakiś problem to wtedy to zrób, jeśli będzie ok to raczej nie warto.

Czasami gaz lubi uciekać na łączeniu uszczelka maga-otwór w cylinderku i wtedy pomaga wysunięcie uszczelki od maga.

Edited by you-dash
Posted

Wielkie dzięki za porady :D Nie mogę zastosować twojego patentu gdyż na głowicy tłoka ten kołnierzyk która trzyma uszczelkę (dookoła śruby) - została 1/4 tego co tam powinno być, reszty nie ma :P może tam jakoś gaz ucieka? Czeka mnie zapewne wymiana tej głowicy :/

Posted

Ewidentnie jest pęknięte więc wymiana nie zaszkodzi. Na tym może i jeszcze pochodzi ale lepiej dla spokoju wymienić niż mieć kłopot jak podczas strzelania spadnie uszczelka i replika odmówi posłuszeństwa.

Posted

Rozbierasz maga i za górną część podnosisz ją do góry, musisz popróbować tak żeby stabilnie była na górze i się nie chowała no i trzymała szczelność, przez forum niestety bardziej nie jestem w stanie pomóc.