Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

2 kartki + smartfon = DARMOWY CHRONOGRAF

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Poniżej umieszczam schemat bardzo skutecznej (choć niestety wciąż jeszcze niedopracowanej,ale może ktoś z Was pomoże...) metody pomiaru prędkości lotu kulki za pomocą wyłącznie:

- 2 x kartka A4

- Smartfon, lub mikrofon (z aplikacją do nagrywania np. Easy Voice Recorder)

- podstawowe rzeczy, które najprawdopodobniej każdy ma w domu jak: krzesła, taśma, komputer (z programem do odczytu plików muzycznych jak np. Audacity [http://audacityteam....wnload/windows])

Do schamatu dołączam również link do arkusza kalkulacyjnego gdzie wystarczy wpisać liczbę milisekund (w sekundach czyli 15ms = 0,015s) i POWINNY (ale niestety nie wychodzi równo!!!) wyjść dane jak prędkość w M/S i F/S (FPS).

I teraz plusy i minusy:

PLUSY:

- strzały z danej repliki (mam 3 które porównuje) są powtarzalne co do jednej milisekundy a nawet i pół ms

- FPS nie wychodzą jakieś z kosmosu typu 4520fps a mniej więcej w okolicach tej prędkości co powinna być

- [NAJWIĘKSZA PRAKTYCZNA ZALETA JAK NA RAZIE] znając prędkość jednej repliki - jest to idealny system do PORÓWNAŃ - można również PORÓWNYWAĆ jedną replikę w różnych konfiguracjach i np. zauważyć różnicę w zmianie sprężyny, komory itd.

- NO I NAJWAŻNIEJSZE..... METODA JEST DARMOWA i względnie prosta!!!

MINUSY:

- NIE JESTEM W STANIE OSIĄGNĄĆ ODPOWIEDNIEGO PRZELICZNIKA NA FPS :/ - wiem, że jedna z moich replik powinna mieć ok 440-450fps, ale nijak nie udaje mi się osiągnąć odpowiedniego wyniku

- odległość 2m między dwoma punktami gdzie zaczynają się "szczyty" w nagraniu daje wbrew pozorom (nawet przy 44khz!) małą rozdzielczość i "skoki" między np. 28ms a 29ms to w przeliczeniu ok. 10-15 fps (chociaż tak jak powyżej napisane - póki co kalkulacje, bądź odczyty i tak nie przekładają się na FPS właściwie, jakby to się udało to nawet ta dokładność +/- 10fps by była do zniesienia)

ZDJĘCIA:

http://postimg.org/image/ani56nt2z/

http://postimg.org/image/fkr4e15ob/

http://postimg.org/image/4jvz90dff/

PLIK EXCELA ("obliczacz fps" - może ktoś poprawi, podpowie...):

http://s000.tinyuplo...842121535774224

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :icon_biggrin:

Edited by mothzart
Posted

1. Było

2. Próbowałem, wartość tego jest zerowa. No chyba, że ktoś chce sprawdzić czy ma 200 czy 500fps, ale na to i tak są lepsze metody...

Przy takich odległościach kulka zdąży już znacząco wytracić prędkość i wzór na prędkość w ruchu jednostajnym się nijak nie sprawdzi. Dlatego nie możesz uzyskać sensownych wyników. W chronografach odległość między bramkami to kilka cm... Z kolei przy zmniejszeniu odległości odczytanie momentu wylotu kulki z lufy (bo to nas interesuje, a nie uderzenie tłoka) i trafienia w cel przez kulkę będzie praktycznie niemożliwe, nawet na wyciszonej replice.

Posted (edited)

1. Nie wiedziałem - sorki...

2. Z tym ze zerowa to troszkę przesadzone - ja bym powiedział, że dokładność znając jakąś przykładową replikę(ile ma FPS) to ok. 20-30fps - a niestety 300 zeta na chrono nie mam :( Tak samo przy każdej zmianie (jak np. wymiana samego dystansera) nie uśmiecha mi się 3 replik przez pół miasta wozić...

....ale zmartwiłeś mnie tym, że po 4 metrach prędkość jest znacznie wytracona :( Na oko wydaje się, że kulka leci przez 30-40% odległości prawie z taką samą prędkością.

Jakie są te lepsze metody?

Edited by mothzart
Posted (edited)

Nie ma :icon_cry: Najlepiej i najtaniej wyjdzie złożyć się z kolegami na chrono od Radeckiego.

Wiem że to zabrzmię jak totalny newbie, ale skąd takie chrono Radecka (bez obudowy, najprostsza wersja jeśli to ma jakieś wersje) można zakupić i jaka jest cena czegoś takiego?

Choć tak jak już pisałem do samych porównań itd. "moja" (bo OFC pierwotny pomysł nie wyszedł ode mnie :icon_smile:) wersja na razie wystarcza mi, ale z czasem fajnie by było już wiedzieć czy 445 czy 465 (AUTO-SEMI).

BTW: A te kartonikowo/plastikowo/przegródkowe chrono mnie rozśmieszają ;P ...trochę jak z tą metodą "na puszkę" :)

Edited by mothzart
Posted

Wszystkie pomysły dają taki sam efekt. Żaden. Więc jak ktoś strzela w kartoniki, puszki czy nagrywa dźwięki, i tak się niczego nie dowie. Równie dobrze można brać kulki na dupę i podawać odczyty energii.

Posted

Ja tam się tak łatwo nie poddam ;) ...mam już nawet nowy pomysł, trochę trudny do opisania - jutro postaram się zrobić schemat a w następnych dniach być może zrobię pierwsze testy.

W skrócie polega on też na nagrywanym dźwięku, który będzie wchodził do komputera, ale nie będzie "na linii" żadnego mikrofonu = replika będzie mogła być ustawiona zaraz przy pierwszej bramce, bo jej dźwięk nie ma żadnego znaczenia.

Bramki będą dwie i:

- #1 będzie łączyła kanał lewy z masą = BUCZENIE

- #2 będzie łączyła kanał prawy z masą = BUCZENIE

W momencie kiedy kulka uderzy bramki na chwilę buczenie ustanie, następnie trzeba obliczyć odległość "wcięcia" między lewym i prawym kanałem.

Nie wiem jeszcze jak będzie wyglądała w praktyce konstrukcja choć mam już jej zarys w głowie...

Posted

A nie pomyślałeś, że uderzanie będzie zwalniać kulki i sam pomiar już będzie zafałszowany?

Tak to jeden z problemów - planuje to zminimalizować poprzez użycie folii aluminiowej zamiast kartki papieru.

Większym problemem, i to niestety nie do obejścia jest kwestia odległości między bramką 1 i 2.

Poza tym.... jestem w 100% świadomy, że nigdy nie uzyskam dokładności zbliżonej nawet do prawdziwego chrono, ale póki co mam nadmiar czasu (wolne na święta) a niedomiar pieniędzy :P

• 1 month later...
Posted

By to zadziałało, bramki muszą być optyczne i być ustawione kilka cm od siebie. W zasadzie będzie to podobna metoda co w tradycyjnym chrono. Powodzenia w kombinowaniu, dawaj znać jak efekty.

...no i zacząłem kombinować:

http://forum.wmasg.pl/topic/158515-chrono-tuba-czyli-proste-chrono-za-15-20zl-ktore-na-prawde-dziala/

DO ADMINA: Biorąc pod uwagę względną łatwość, precyzje i niską cenę nowej metody - moim zdaniem ten temat do zamknięcia, ale to w kwestii admina OFC :)