Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Rozpiska lunet używanych przy L96/L115 oraz inne wyposażenie strzelców wyborowych BAF

Recommended Posts

Posted

Cześć,

mógłby ktoś mi rozpisać, jakie modele lunet były używane w Afganistanie 2003-2010, oraz w Bośni, w ramach UN? Z tego, co do tej pory znalazłem, przy L96 używano Leupoldów 3-8x50mm, a przy L115 Schmidt & Bender 3-12x50 PM II, ale wolałbym się upewnić. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat, aby zidentyfikować celowniki na zdjęciach z boju.

Czy UKSF używało innych celowników, czy tylko tych issue? Jak wygląda sprawa z celownikami noktowizyjnymi? Ponadto, jakich lunet "dalekiego zasięgu" używano przy HK417? Na zdjęciach spotykam coś, co przypomina mi Leupolda, oraz zwykłe Acogi x4-6 i Elcany z Docterami.

Ostatnia garść pytań dotyczy w głównej mierze regulaminów. Jak bardzo niekoszerne byłoby noszenie boonie, zamiast Mk7, przez strzelca wyborowego z Afganu? Z tego, co mi wiadomo, w 2006, wraz z przybyciem nowego szpeju (osprejów, essów itd.), zmienił się regulamin, nakazujący teraz noszenie kamizelki oraz hełmu w każdym możliwym miejscu, nawet w bazie. Myślę jednak, że w związku z reformowaniem armii >2010, ponownie mogło dojść do zmiany regulaminu, dlatego niech wypowiedzą się brytofile.

Koniec pytań. Na koniec dodam, jeśli miałoby to mieć jakiekolwiek znaczenie, że chcę bawić się w strzelca wyborowego parasów (podejrzewam 3PARA albo Pathfinderów) oraz snajpera SFSG.

Z góry dziękuję,

Mickie.

Posted (edited)

Często można też znaleźć informacje o Schmidt & Bender 5-25x56 PM II LP na L115a3.

Na zdjęciach snajperów, które sobie zgromadziłem na dysku, w czasach ddpm często widać kapelusz zamiast hełmu. Za mtp sprawy nieco się zmieniły.

Edited by Bat_Sirius
Posted

5-25 używane były, z tego co zdążyłem wyczytać, tylko przy działaniach w zielonej taktyce. Przy osłonie CQB/MOUT używano mniejszego przybliżenia, najchętniej x3-x4, aby zachować największy możliwy kąt widzenia. Aczkolwiek dziękuję!

Co do snajperów, właśnie tylko przy DDPMach widziałem kapelusze. Od czasu MTP (z naciskiem na zdjęcia parasów i RMC), spotykałem na zdjęciach wyłącznie hełmy. No cóż, na razie zbieram szpej. Dzięki!

1Hh2bl.jpg

Posted (edited)

Na powyższym zdjęciu raczej też masz 5-25x56. Nawet przez myśl mi nie przeszło by cykać fotkę lunety z góry gdy miałem oryginał przed oczami, lecz wydawała się znacznie większa niż 50tka.

Edited by Bat_Sirius
Posted

Tak, tak, to 5x25*. Wklejając zdjęcie, miałem na myśli głównie hełm - na zagranicznych forach spotkałem się ze stwierdzeniem, że używa się ich tylko w pojazdach/przy desancie/gdy wąsaty sierżant patrzy. W innych przypadkach preferuje się kapelusze.

Tak czy siak, wiem już, w jakie celowniki powinienem celować, a to było moim priorytetem. Dzięki!

*jeżeli wierzyć internetom, zdjęcie wykonano podczas ewakuacji SFSG/3PARA/Pathfinderów, zaś uchwycony na fotografii pan dawał im osłonę z kilkuset kilometrów. Cała sytuacja miała miejsce gdzieś na południu Afganistanu. Gdy znajdę link, dołożę.

Posted

Tak jak Sirius pisze, na zdjęciu jest luneta Schmidt & Bender 5-25x56 PM II LP i to jest hyba najczęściej używany, a z tego co wiem w użyciu bywały też Schmidt & Bender PM II 10x42, Schmidt & Bender PM II 3-12x50, 4-16x50

jeśli chodzi o nokto to jest montowany osobno, przed lunetą na szynie ris.

Z tego co wiem i kojarzę hełmy noszą podczas patroli tak jak na zdjęci, ale ogólnie pomykają w boonie, co do stwierdzenie że wolą kapelusz to też czytałem i w sumie się nie dziwie bo hałer lekko ogranicza ruchy i denerwuje przy składaniu się do lunety. Mam parę fotek. Mam też dokładne fotki lunety jak byś chciał.Sniper_with_2_Royal_Anglian_in_Afghanistan_MOD_45157886.jpg