Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, wiem, że stworzyłem już podobny temat poniżej z E&L ale teraz wybór padł już dobitnie między te 2 repliki. Moje pytanie brzmi która z nich będzie lepsza tzn. zarówno pod względem wykonania jak i niezawodności i tiuningu. Wiele fps mi nie trzeba, w granicach 430 bo w terenie biegam. Bardzo zależy mi na opinii względem gearboxa i użytych weń komponentów. Dla przykładu - cyma ma w stoku 430 fps i to jest naprawdę fajne bo nie trzeba już dla mnie nic wymieniać oprócz gumki i lufy które de facto mam. Z kolei w Forcecore wypadałoby wymienić springa na mocniejszego i teraz pytanie, czy wytrzyma on takiego sp120 guardera lub sp130 aby ten próg fps osiągnąć czy trzeba coś jeszcze wymieniać ?

Posted

Uważaj z tym 430 w cymce, moja miała 450 na kartce w pudełku(krakmanowe chrono), a na pierwszej strzelance tydzień później 475 w stoku... i była to poprawna wartość, wiele osób sprawdzało wtedy to chrono z niedowierzania. Nie wiem jak forcecore, ale w składzie mamy trzy 0.48 i od kilku lat dziesiątki tysięcy kulek(zazwyczaj dumdumy bo my z tego robimy demokrację na lipo 11v i kablach głośnikowych) i tylko w moim egzemplarzu się kolba złamała.

Posted

Sprawa prosta jak budowa kałasza, chcesz mieć spokój na początek, tylko z ze średnim wykonaniem zewnętrznym bierze 0.48, chcesz po jakimś czasie mieć maszynkę co nie tylko strzela ale zajebiście wygląda bierz nieślubnego syna E&L. Tylko do AK od Force Score trzeba mieć magi od tej firmy albo w skorupach od ostrego bo reszta nie pasuje zbytnio bo ma gniazdo jak ostry.

Posted

Jako czteroletni użytkownik CM.048

- Pierwsza padła kolba, zaczęła się rozszczepiać w okolicach mocowania kolby

- Ułamanie obsady kolby to kwestia czasu a wtedy nie ma przebacz - nowy korpus na liście zakupów

- Cholernie wytrzymały szkielet gearboxa, przemielił już z całą pewnością grubo ponad 100 000 kulek, jednak używanie pełnowymiarowego suwadła ze sprężyną spowodowało wyłamanie się skrzydełek zaczepu blokady pokrywy

- Śruba dociskająca lufę pod jakichś dwóch latach została przywrócona do łask, bo obsada lufy zaczęła ścierać się i pojawiły się pierwsze luzy

- Po zdjęciu muszki i kolanka gazowego z lufy i po założeniu ich z powrotem pojawiły się na nich luzy, zwłaszcza na muszce

- Kable i gumka hop-up do wymiany na start

- Komora Hop-Up dalej radzi sobie wyśmienicie, będąc cała zaśniedziała i mając ułamane skrzydełko do regulacji hopa

- Gwint na przejściówce do urządzenia wylotowego jest cały rudy. On nie jest tylko zardzewiały, on jest kompletnie rudy i od dłuższego czasu są luzy na urządzeniu wylotowym

- Lufa w połowie... przekrzywiła mi się w lewo, o dobre 3 stopnie.

Za nowe CM.048 dziś dałbym maksymalnie 600zł a najchętniej kupiłbym wydmuszkę czegoś innego i wstawił gearbox z cymki bo już fabrycznie ma przyzwoite części. Całość gearboxa jest wymieniona, z zewnątrz wymieniłem korpus na Boyia i zmodyfikowałem tył, by móc używać kolb rozsuwanych.

• 3 weeks later...
Posted

Dzięki dzięki, jednak wziąłem CM 0.48. Mimo różnych opinii porozmawiałem zarówno z użytkownikami tej repliki na moich strzelankach jak i dopytałem się tutaj i koniec końców wyszło na to, że replika jest warta swojej ceny. Te nowe CYMY od starszych z wcześniejszych lat róznią się jakością wykonania na Plus. A ponadto ten gearbox jest naprawdę świetny i to mnie najbardziej podkusiło :). Tak czy inaczej bardzo dziękuję wszystkim za wszelką udzieloną pomoc a w szczególności SirHawk - owi.