Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Po srk i pice zachciało mi się jakiegoś multitoola. :D Na tym to już się w ogóle nie znam, więc do 300 zł, najlepiej ze stali oksydowanej (czarny, taki mi się bardziej podoba :twisted:), do roweru i grzebania przy replice, jak i do różnych nie spodziewanych prac z elektroniką. Bardzo proszę o pomoc, i z góry dzięki za pomoc. :D

pozdrawiam

Posted

Ja mogę powiedzieć coś o Gerberze - mam model Multi-plier 600 w konfiguracji z gładkim ostrzem, ostrzem ząbkowanym, pilnikiem, otwieraczem do konserw, otwieraczem do kapsli, śrubokrętem krzyżakowym i śrubokrętami płaskimi w 3 rozmiarach (średni zintegrowany z otwieraczem do kapsli) . Kupiłem go używanego w stanie idealnym za 100zł na Allegro.

Jego jakości wykonania i wytrzymałość są na wysokim poziomie chociaż Leathermanom trzeba przyznać, że sprawiają wrażenie pancernych.

Satynowe wykończenie mojego Gerbera kojarzy mi się z nowoczesną baterią łazienkową ;) W sumie i tak multitoolem nie odkręcam śrub okrętowych i nie rąbię nim drewna na opał. Przydaje mi się do lekkich prac typu rozcinanie paczek, otwieranie puszek i butelek, ściąganie izolacji z kabli itp. itd.

Jest jednak jeden powód dla którego nigdy nie zamieniłbym Gerbera na Leathermana: Gerbera można rozłożyć jedną ręką i ta jego właściwość najczęściej mi się przydaje. Śrubokręty w multitoolach uważam za pomysł średnio udany za względu na ich mocno ograniczone możliwości i mało wygodne operowanie nimi. Upośledzonych nożyczek rodem ze scyzoryków na szczęście nie ma. Reszta ostrzy spełnia swoją rolę wzorowo.

Do blokady ostrzy i samych szczypiec nie mam zastrzeżeń. Działają świetnie.

Ostatnią zaletą Gerbera jest jego rozkładanie. Bajecznie prosta sprawa, żeby rozkręcić go do czyszczenia na czynniki pierwsze.

Posted

Posiadam w/w Gerbera i Lethermana Wave'a

Na codzien jednak nosze wavea (juz od poltora roku) i sobie bardzo chwale. Jeszcze nigdy nie zawiodl (tak przy naprawach sprzetu medycznego, na drodze, w gorach czy ... ... zawsze sie przydaje).

W Gerberze denerwuje mnie ze jakos taki obluzowany mi sie wydaje. Ale to czysto subiektywne odczucie. Jest tez warty swojej ceny.

Wszystko zalezy od gustu.

• 1 year later...
Posted

http://www.multitool.org/

Miałem ale zapodziałem starą wersję Wave'a, bez bitów. Przez dwa lata użyłem każdego narzędzia wielokrotnie, włącznie z nożyczkami które wiele razy przy pracach biurowych ułatwiły życie. Duża cześć multitooli LM ma dla mnie jedna olbrzymią przewagę nad Gerberami i Swisstoolami (Victorinox). Jest to otwieranie noży jedną ręką bez potrzeby otwierania toola. Czyli tak jak w folderach. Noża bowiem używam o wiele częściej niż kombinerek. A nawet gdyby to przy odrobinie wprawy i te można otwierać jedną ręką :) Z tego powodu zostanę wierny LM. Na celowniku LM Charge (któryś :) ) ze względu na fajną stal ostrza (154CM lub S30V, inne sa nieoznaczone). Do tego LM Tool Adapter http://www.leatherman.com/products/tools/t...ers/default.asp