Szaary Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 Dawno temu natknąłem się gdzieś na krótki artykuł o tak zwanej "amunicji igłowej". Polgało to na tym, że do pocisku do strzelby zamiast klasycznego śrutu ładowano igły przypominające te do szycia, z tym, że wykonane z mocniejszego stopu. Właściwie nie wiem, czy to był jakiś fejk i forumowe bajkopisarstwo, ale jakoś nie daje mi spokoju brak informacji o czymś takim w internecie. Taka amunicja miała mieć jakieś specjalne właściwości, większą penetrację albo powodowanie paskudniejszych ran, nie pamiętam dokładnie. Słyszeliście o czymś takim? Jest coś takiego fizycznie możliwe, że te "igły" wylatują z lufy bez "kaleczenia" się i przewodu lufy? Bo głównie w tej kwestii coś mi się w tej "koncepcji" nie zgadza, a motyw ten chciałbym wykorzystać w opowiadaniu, które piszę na konkurs literacji, i które traktuje o wizji działania partyzantki w przyszłości. Quote
wojtekk8 Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 Może jeszcze to Cię zainteresuje: Quote
Merrowing Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 Wpisz w google czy youtube: shotgun flechette. Jest tego sporo. Jeśli igiełki są ułożone w lufie ciasno i nie mają jak się obrócić, to nie powinny jej kaleczyć. Podobnie jeśli będą wykonane z materiału bardziej miękkiego niż sama lufa. Jakiś czas temu czytałem o ewaluowaniu amunicji do broni gładkolufowej - podobno w charakterze pocisku (podkreślam, że tylko o tym czytałem, póki co nie mam pozwolenia na broń i nie ewaluowałem amunicji samodzielnie) można do niej wsypać w zasadzie wszystko jeśli ma się łuski, proch i spłonki. Na YT jest sporo filmików które wydają się to potwierdzać. Quote
Szaary Posted October 17, 2015 Author Report Posted October 17, 2015 Dzięki wielkie za informacje i filmiki, można zamknąć temat :) Quote
Cortes Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 To się nazywa elaboracja a nie ewaluacja. Quote
Recommended Posts