arthem Posted October 5, 2015 Report Posted October 5, 2015 Cześć wszystkim! Jakieś 10 lat temu pierwszy raz "liznąłem" tematu ASG. Spodobało się, ale szczeniackie czasy i wówczas bardzo drogie repliki spowodowały, że temat się skończył szybciej niż by się chciało. Minęło jednak trochę czasu i postanowiłem spróbować kulek raz jeszcze. Replika już jest, teraz stoję przed decyzją o zakupie munduru. Nie mam zamiaru rekonstruować realnych jednostek wojskowych wraz z ich kompletnym wyposażeniem, jednak chciałbym nabyć coś klimatycznego i coś, co cieszy moje oko. Skłaniam się ku takich jak: - Multicam / Camogrom - Pantera leśna - Pantera pustynna. Ten pierwszy - całkiem dobrze wygląda, i jest pełno różnego typu ekwipunku w tym kamuflażu do dostania bez problemów. Drugi - po leśny i polski - trochę patriotyzmu, no i jednak w PL to głównie tereny leśne są teatrem działań ASG. Ostatni - pantera pustynna - to wzór, który nie dość, że jest polski, to jeszcze wyjątkowo mocno mi się podoba. Po przydługim wstępie do celu czyli do głównego pytania - jak dużą wagę w przypadku ASG należy przykładać do kamuflażu pod kątem rzeczywiście wtapiania się w tło? Czy na dystansach zasiegu typowych replik ma większe znaczenie, czy gracz biega w mundurze dopasowanym do terenu działań, czy na dobrą sprawę sprowadza się to jedynie do "widzi-mi-się" gracza? Jak to wygląda u was? Dopasowujecie mundury do terenów w któych gracie, czy raczej biegacie w tym, co wam się podoba? Z góry dzięki za odpowiedź. Quote
Axel Posted October 5, 2015 Report Posted October 5, 2015 Obrazkowa odpowiedź. Tak camo ma znaczenie, ale większość i tak dobiera je pod widzimisię. Jak ktoś porusza się jak słoń i ma źle dobrany szpej oraz elementy maskujące to najlepsze camo nie pomoże. Quote
Indywidualista Posted October 5, 2015 Report Posted October 5, 2015 Kamo jest ważne. A jeżeli będziesz bawić się w snajpera, to tym bardziej. Wtedy ma to ogromne znaczenie i odległość NIEzauważania ma być krótsza. https://drive.google.com/open?id=0BxtynEAnpbHsfnVJZVdmZHowMVpOMTYwN21sYXdhenIxSGpOR3N3YXFSVFIxMjFtZUhGdXc lub tu, z 3-ciej minuty Quote
arthem Posted October 6, 2015 Author Report Posted October 6, 2015 Strój snajpera odpada, moja replika nie ma tyle mocy by móc być efektywnym snajperem. W trawie jak widać, mundur pustynny totalnie nie sprawdza się, w lesie pewnie tym bardziej. Szkoda, bo najbardziej wpadł w oko. Quote
Nanteris Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 W polskich lasach Camogrom jest widoczny z kilometra - nie polecam. Quote
Recommended Posts