Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Posiadam w/w ładowarkę i baterię NIMH 2300mAh. Tą ładowarka ładowałem baterię którą mam od nowości z 5-6 razy i było ok ( przy ustawieniach ładowania 0,2A ładowała sie nawet pół dnia) Od wczoraj po 2 miesiącach niebytu na ASG chciałem naładować batke tą ładowarką w trybie auto i podczas ładowania po ok 20 min wyskoczyło FULL. Ze względu na fakt że na następny dzień miałem manewry to przez noc naładowałem batke ładowarką sieciową ( na sztywno) i batka przez 4-5h działała w replice wyśmienicie. Po normalnym rozładowaniu w replice probowałem nałodować batkę poprzez ładowarkę i problem z krótkim ładowanie sie powtarza. Czy możecie mi podpowiedzieć co jest grane? Czy ładowarka sie zepsuła czy batka sie kończy czy może ustawienia w ładowarce są nie halo?

Posted

Przede wszystkim ładuj małym prądem w trybie rozładuj-ładuj. Wtedy nawet stockowe NiMh naprawdę długo pożyje. Moja stockowa batka od JG po 4 latach nadal trzyma 1100 mAh własnie na imaxie.

• 2 weeks later...
Posted

Witam, ja mam batkę NiMH 9.6 1100mah

Kupiłem ładowarkę b6, włączyłem cykl rozł. - ład.

Rozładowywanie 0,4 (do 8,0v)

Ładowanie 0,5 (na auto) co by te delta peak dobrze zadziałał

W limitach temp max 35

czas max ustawiłem według wzoru z instrukcji (180 min)

max poziom naładowania na 1350

Ustawiłem by ładowarka wykonała operacje 3 razy przez noc.

No i po ostatnim cyklu wyświetliło mi

"Dchg 799

Chg 1091"

Jak mam to zrozumieć? Jeśli po pierwszych dwóch cyklach bateria była naładowana do pełna a później rozładowana o 799, to jakim cudem ładowarka dała rade doładować 1091?

Mam też lipo, mam nadzieje że ładowanie go będzie mniej skomplikowane, ogarnięcie nimha zajęło mi 2 godziny przeczesywania internetu (gdzie przy okazji co temat to sprzeczne informacje) to jeszcze wychodzą takie cyrki.

Pozdrawiam

Posted

O ile lipo tą ładowarką ładuje się banalnie, to z nimh też miałem problem bo nie wiem jak wydłużyć maksymalny czas ładowania :D

Z doświadczenia wiem że nie ma co się bawić w formatowanie nimh.