Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 298
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie nie. Najpierw należy przygotować otwór w szkielecie, w którym osadzisz tę tuleję. Jeśli korzystasz z tulei gwintowanej zewnętrznie - otwór powinien mieć zrobiony adekwatny gwint. Można by użyć kleju do gwintów, żeby insert nie odkręcał się.

Posted

Tak jak napisał kolega wyżej.

W skrócie,

-Usuwasz resztke starego gwintu wiertlem do metalu o średnicy śrubki selektora,

-gwintujesz ten otwór gwintownikami

A) gwintownik początkowy

B) gwintownik dokanczajacy gwint

-wkrecasz wkładkę gwintowa w ten gwint i zrobione

Kiedyś kupowałem wszystko w Castorama za gwintowniki dałem 20zl a wkładka 1-2zl

Posted

Sprawdź linijka. Krótka ma mniej niż 20mm natomiast długa ponad 20.5mm. Krótka dysza shs nie współpracuje z komora E&L i kalachami z linii RK. A jeśli współpracuje to jest strata ponad 50fps. Krótka dysza tzn. 19.7mm jest montowana w cymach 040 i w górę.

Posted (edited)

O, mój błąd. Byłem święcie przekonany, że mam krótką dyszę zamontowaną, ale odszukałem w historii transakcji i wychodzi na to, że obie są długie. No i zmierzyłem pi razy oko linijką, to mają 2 cm, albo ciut powyżej. Także moje niedopatrzenie i skleroza. :icon_biggrin:

EDYTA:

A takie coś będzie się nadawać? Bo widzę, że jest to wkładka samogwintująca, więc nie wymaga gwintownika. Dobrze rozumiem? Czy lepiej zakupić gwintownik i dodatkowo nagwintować?

Edited by Ślepak
Posted

Powiem szczerze, że nie rozumiem tego hype'u na te kałaszki. Może i za te cenę są lepsze od Cymy, ale szału nie ma. Miałem FC-105 i cieszę się, że szybko sprzedałem. Wygląd obłędny, drewna cudne, ładnie strzela. Ale:

- po 2 strzelaniach dolne łoże złapało luzy,

- luzy pokrywy zamka,

- luzy kolby (niewielkie, ale to tam pa licho)

- selektor, o matko, złapał jakieś luzy i nie dało się zabezpieczyć, czy przełączyć na ogień pojedynczy,

- komora hop-up, łatwo sobie rozregulować np. wkładając baterię, a i przy włożonej baterii ciężko też wyregulować ze względu na zahaczające o nią i kable suwadło zamka.

Użyłem na trzech strzelaniach. Dodam, że nie rzucałem nią o ziemię, ścianę, czy otwierałem nią drzwi.

Za te kasę, według mnie (bo też mam), lepszy jest AUG :icon_razz:

hehe to ja kupiłem od tego Pana fc a105 i powiem, że selektor to faktycznie kupa w oryginale, luzy nie z tej ziemi sie zrobiły, ale udało mi się to przerobić tak, że jest ciaśniej niż u dziewicy i tryby ognia wchodzą doskonale.

otóż wykręciłem selektor ognia i okazało się, że ma za szerokie wycięcie, tak, że jałowy skok tej dźwigni był chyba z centymetr (nie dziwię się, że nie dało się zabezpieczyć broni i ustawić singla), rozkleiłem tą wytłoczoną blaszkę od tulejki i pilnikiem naciąłem nowe wcięcie na ząbek który widzimy w korpusie repliki, tak, że wyszło jak wyżej opisałem.

pytanie teraz jak to długo wytrzyma i jaki jest np inny sposób eliminacji takich luzów oprócz lutowania (bo mi to nie wychodzi za bardzo).

a co do kabli, to jak pisałeś, że przerobiłeś na wtyk deans-t i miałeś potem problemy z upchaniem kabli i ustawianiem hopka, to powiem, że takiego druciarstwa-max dawno nie widziałem :D no masakra :D lepiej było zostawić w oryginale i kupić małą przejściówkę z tamiyi na deansy :D zostałoby sporo miejsca na batkę a i dałoby rade hopka regulować :D

Posted

Powiem tak. Była to moja druga replika. Kupiona pod wpływem impulsu. Ale mi nie podeszła. Pomijam problemy z selektorem. Mało wygodna, ciąży na przód. Ale to kałach w końcu :P

Posted

Sprawdź linijka. Krótka ma mniej niż 20mm natomiast długa ponad 20.5mm. Krótka dysza shs nie współpracuje z komora E&L i kalachami z linii RK. A jeśli współpracuje to jest strata ponad 50fps. Krótka dysza tzn. 19.7mm jest montowana w cymach 040 i w górę.

Dysza short do AK bywa nazywana standardem TM. Pasuje nie tylko do Cym powyżej 40stki. 028, 031 korzystają z takiej samej długości.

Posted

Otóż tak. Miałem zieloną G&G, ale z racji, że w miejscu gdzie dociskał dystanser, pękła i był problem z wystrzeliwanymi gumkami, więc zakupiłem sobie Systemę. W moim przypadku działa idealnie. Zero zacięć, zero pustych strzałów. Jedynie problem z podawaniem mam, ale ze znajomym rozwiązaliśmy ten problem stwierdzając, że gumka musi być dobrze rozgrzana by magazynki (midy cymowskie), podawały jak trzeba. Tak to nie mam zastrzeżeń.

• 2 weeks later...
Posted

Do swojego założyłem niebieskiego madbulla, też kręci elegancko :)

A'propos magów to E&Lowskie brązowe podają bez problemów, nie zacinają się (kulasy rakiety platinum 0.25) i póki co, żaden się nie połamał, kupione 2016-11-08.

Z innej beczki - wiadomo coś o dostawie ?

Posted

U mnie brązowe podają w miarę dobrze, natomiast czarne to kaplica.

Zamówiłem sobie na próbę magazynek od ostrego konwertowany na airsoft ze środkiem od g&p. Jak będzie ok to wezmę więcej.

Sent from my ONEPLUS 3T

Posted

U mnie brązowe podają w miarę dobrze, natomiast czarne to kaplica.

Zamówiłem sobie na próbę magazynek od ostrego konwertowany na airsoft ze środkiem od g&p. Jak będzie ok to wezmę więcej.

Sent from my ONEPLUS 3T

Mógłbyś napisać mi na PW skąd i za ile brałeś te przerabiane magazynki?

Posted (edited)

Dziennik pokładowy użyszkodnika AKSU

Może komuś się to info przyda :

1. Mizerna szczelność - w stocku miała 370fpsów, na pierwszej strzelance tłok pękł na pół - wymieniłem na żółty z classica bo akurat był pod ręką, głowica alu SHS. Na chrono wypluł 410fpsów. Następną rzeczą była wymiana dyszy, wsadzona alu SHS długa, podwójne oringi - wynik : 466-470fpsów ...

2. Kolba złapała niewielkie luzy na boki po 3 miechach ciorania. Wyślizgał się zatrzask.

3. Podkładkowanie zębatek nie istnieje, na stocku lipo 7,4 nie mogło dwa razy naciągnąć tłoka.

4. Montaż ris do suczy od CORE pasuje plug&play, ma oznaczenia ZENITCO, po przykręceniu beton.

5. Pasuje lipo 11v 1200mah od Electro River (Gunfire) "pod pokrywę replik AK" wsuwa się do końca, suwadło chodzi bez oporów i nie ociera o batkę

6. Magazynki, które sprawdziłem organoleptycznie :

- brązowe midy E&L 5.45 (wymagały podpiłowania) pasują, podają luzów nie mają

- stalowe midy E&L 7.62 zatrzaskiwały się ale przerywały, albo nie podawały wcale

- śliwkowe midy MAG wchodzą bez piłowania, podają elegancko ale dyndają się w gnieździe

- stalowy hicap Boyi 7.62 zatrzaskuje się i podaje bez problemów, siedzi ciasno

- midy Cyma 5.45 wymagają delikatnego podpiłowania ale pasują i podają

7. Oksyda - AKSU FC vs AKM E&L gen1,5

W suce ruda pojawiła się na końcówce rumcajsa, selektor złapał nalot. AKM zgnił cały, praktycznie wszystkie części pokryły się rudym nalotem. Oksyda na zimno widać nie jest taka zła !

Czy polecam ? Tak ! Czy kupiłbym jeszcze raz ? Jak najbardziej. Opis odnosi się do mojego egzemplarza, ktoś inny mógł mieć złożonego idealnie, nie odnosi się to do wszystkich replik - tak gwoli ścisłości.

Edited by Voytas
Posted

Mam lipola 11.1 1200 electroriver. Włazi do nie mal każdej rury gazowej, czy to w e&l, czy RS. Jednak w rozładowanego do zera wchodzi mi koło 900mah. Dla mnie słaby, i nie warty.