Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Hej, mam problem z SEMI w GB v3 AUG. Sprędziłem nad tym spokooojnie paręnaście godzin i wciąż nie wiem w czym problem. Rece opadają. Może mi ktoś łopaologicznie wytłumaczyć na czym polega działanie SEMI w okolicy przerywacza i kostki stykowej?

Posted

Na rozłożonym GB zostaw sobie lewą połówkę tylko z zębatką tłokową i zespołem spustu. Wciśnij spust i przytrzymaj, a jednocześnie pokręć zębatką. Łódeczka ze stykiem wsuwającym się pomiędzy dwie blaszki zespołu spustowego od semi powinna przesunąć się do góry, zeskoczyć z ząbka, który przesuwa do przodu i cofnąć do tyłu, przerywając w ten sposób przepływ prądu.

Twoim zadaniem jest wyobrazić sobie jak to działa i sprawdzić, co się zepsuło. Zacznij zakrycia styków do full auto (to te na zewnątrz GB). Wówczas będziemy mieli możliwe 3 sytuacje:

1) replika nie będzie strzelać - to oznacza, że zespół semi w ogóle nie łączy, pójdź za radą Kocura i przyklej na spodzie łódeczki ze stykiem, tam gdzie łapie ją ząbek 0,5mm kawalek płaskiego plastiku; tak, aby ząbek zaczął ją łapać,

2) replika będzie dalej walić na auto - zespół semi łączy, ale nie przerywa; sprawdź przerywacz,

3) replika strzela tylko na semi - odegnij do tyłu styki od auto, bo łączą od razu wtedy, kiedy robi to semi, więc układ semi traci sens; ewentualnie dognij styki zespołu semi tak, aby łączyły szybciej.

Mam nadzieję, że wszystko jasne :)