Szymon2592 Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Witam Jako że nigdzie nie znalazłem tematu o tejże replice, ( http://gunfire.pl/product-pol-1152202506-Replika-karabinka-JG082-RAS.html ) a jedynie o podobnej (JG082), pozbawionej metalowego body i EBB postanowiłem go założyć. Ogólnie, jak z wytrzymałością repliki i GB? Jak z działaniem EBB? Polecilibyście dla osoby średnio zaawansowanej? Quote
HarrisonJones Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 Witam, nie wiem czy wiele pomogę ponieważ jest to moja pierwsza replika a kupiłem ją tydzień temu ale zawsze to coś bo w temacie pustka :) Model ogólnie trudnodostępny (model starszej daty?), znalazłem 2 nowe sztuki sprzedawane na "alledrogo" i tam też ją kupiłem bo w gunfire.pl był niedostępny od jakiegoś czasu. Zauważyłem też przeglądając sklepy w poszukiwaniu akcesoriów i części że jest problem z magazynkami innego typu niż hi-cap 200 kulek, które dostępne są za około 30 zł, natomiast mid-cap znalazłem tylko na zagranicznej stronie w cenie 26 $ za 2 szt. Komorę hop-up oraz gearbox można kupić bez problemu. W pudle z repliką zastałem plastikowy wycior, paczkę kulek, ładowarkę + aku NiMH 1100 mAh, hi-cap na około 200 kulek i dodatkową szynę RIS na optykę (nie ma jej na zdjęciach z gunfire). Replika rzeczywiście wykonana w większości z metalu, elementy z tworzywa to chwyt, kolba i mag. Oszynowanie to na pewno ZnAl a co do korpusu to nie jestem pewny. Waga to przyjemne 2,9 kg. Całość spasowana dość dobrze, jedno co rzuca się w oczy to luz całej konstrukcji chwytu z szynami ale znika po włożeniu aku, który wchodzi dość ciasno i dzięki temu trochę rozpycha całość. Na pewno da się nad tym popracować żeby przy aku o innych wymiarach nadal nie było luzu ale na razie będzie tak jak jest. Replikę przestrzelałem na odległości 40m bawiąc się przy okazji ustawieniami hop-up, z tej odległości trafienie w sylwetkę człowieka nie stanowi większego problemu. Blow back, można o nim powiedzieć że spełnia swoje zadanie czyli wygląda i rusza się fajnie, niestety nie towarzyszy temu żaden "lansiarski" metaliczny dzwięk :) Pierwsza strzelanka i tym samym sprawdzenie sprzętu w boju nastąpi dopiero w październiku ale mogę podzielić się potem wrażeniami z użytkowania i czy coś nie odpadło w trakcie jej trwania. W przyszłości planuję zakup Lipo i dorobienie prostego układu MOSFET oraz wymianę kabli zasilających na porządne o przekroju min 1,5mm2 bo te co są w środku to chyba jakieś 0,5mm2 , niestety będzie to dość odległa przyszłość jeśli chcę zachować gwarancję bo sprzedawca napisał że jakakolwiek ingerencja w replikę oprucz normalnego użytkowania grozi utratą gwarancji :( Plusy + najważniejsze elementy z metalu + oszynowanie chwytu oraz dodatkowa szyna na optykę + moim zdaniem dobry hop-up (mam porównanie jedynie z wypożyczanymi replikami) + dobry zasięg (porównanie jak wyżej) Minusy - luźno osadzony chwyt przedni - problem z dostępnością magazynków innych niż hi-cap Quote
Szymon2592 Posted February 10, 2016 Author Report Posted February 10, 2016 Dzięki za opinię! Można wiedzieć jak replika się spisuje? Działa jeszcze? :icon_razz2: Quote
Mastrojani Posted February 16, 2016 Report Posted February 16, 2016 Dołączam się do pytania. Posiadam 552 lecz wersję plastikową. Zakochałem się, a trochę metalu by nie zaszkodziło :). Quote
HarrisonJones Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 Nie wiedziałem że ktoś się jeszcze interesuje tą repliką, nawet tu nie zaglądałem:) Replika nadal działa i ma się dobrze, była ze mną na kilku strzelankach i coraz bardziej mi się podoba. Wystrzeliłem jakieś 4000 kulek. Ale już na pierwszej dała o sobie znać stockowa bateria NiMH, wytrzymała całe 1,5h. Oczywiście nie wytrzymałem i replika już jest po pierwszym rozłożeniu (baj, baj gwarancjo). Do wymiany poszły: - dysza, zamieniona na uszczelnioną, - gumka hop-up, zamieniona na czarną Systemę - kable, zmienione na 1,5mm2, dodany tranzystor mosfet - bateria, zamiana na Lipo Turnigy 2200mAh Do kupienia jest jeszcze jakaś preclufa, ale nie celuję w najwyższą półkę, myślę raczej o czymś od Guardera. Magazynki mid-cap zamawiałem z chińskich sklepów, w Polsce nadal nie do dostania, chyba że z drugiej ręki. Jeszcze nic się nie urwało z metalowych części, zaczyna lekko schodzić farba z korpusu od obcierania o szpej, klamry itp. Po około 6 miesiącach użytkowania jestem bardzo zadowolony i polecam. Quote
helios2020 Posted October 29, 2016 Report Posted October 29, 2016 Nie wiedziałem że ktoś się jeszcze interesuje tą repliką, nawet tu nie zaglądałem:) Replika nadal działa i ma się dobrze, była ze mną na kilku strzelankach i coraz bardziej mi się podoba. Wystrzeliłem jakieś 4000 kulek. Ale już na pierwszej dała o sobie znać stockowa bateria NiMH, wytrzymała całe 1,5h. Oczywiście nie wytrzymałem i replika już jest po pierwszym rozłożeniu (baj, baj gwarancjo). Do wymiany poszły: - dysza, zamieniona na uszczelnioną, - gumka hop-up, zamieniona na czarną Systemę - kable, zmienione na 1,5mm2, dodany tranzystor mosfet - bateria, zamiana na Lipo Turnigy 2200mAh Do kupienia jest jeszcze jakaś preclufa, ale nie celuję w najwyższą półkę, myślę raczej o czymś od Guardera. Magazynki mid-cap zamawiałem z chińskich sklepów, w Polsce nadal nie do dostania, chyba że z drugiej ręki. Jeszcze nic się nie urwało z metalowych części, zaczyna lekko schodzić farba z korpusu od obcierania o szpej, klamry itp. Po około 6 miesiącach użytkowania jestem bardzo zadowolony i polecam. Właśnie zamierzam kupić. I jak nadal działa? Quote
Recommended Posts