Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Czasem na jakiś filmikach z ASG na YT widzi się perspektywę z kolimatora lub lunety. Moje pytanie brzmi jak takie coś zrobić ? Mam kolimator typu Eptech 552 i zastanawiam się czy dałoby radę zrobić coś takiego do niego. Mam do dyspozycji kamerę ręczną i telefon z kamerą.

Każdy pomysł się dla mnie liczy, więc proszę śmiało pisać.

Posted

Jakaś kamerka z zoomem na szynę RIS, żeby po prostu to było stabilne - a w programie, np. Sony Vegas obrabiasz ten obraz, żeby wyglądało to tak jak z lunety (celownik); opcja Cookie Cutter.

W tych nagraniach obraz zazwyczaj nie nagrywa samego celownika, tylko po prostu stabilny obraz, który jest skierwany tam gdzie lecą kulki - reszta to obróbka :)

Posted (edited)

Na to w sumie nawet nie wpadłem, ale powiem że pomysł całkiem spoko. Tylko muszę wyczaić kawałek pleksiglasu, jako szybkę ochronną.

Edit: Wie ktoś jak w vegasie 11 stworzyć ten efekt celownika ?

Edited by Dybcio
Posted

Spróbuj nałożyć obraz z celownikiem na film i wyciąć z obrazu z celownikiem białe (lub innego koloru) tło, za pomocą odpowiedniego narzędzia. W Vegasie nigdy nic nie robiłem, wiem tylko jak to się robi w Camtasii ale powinno być podobnie. Albo po prostu poszukaj w internecie.

Posted

Udało mi się już osiągnąć efekt lunety i wygląda realistycznie. Jest tylko jeden problem. Luneta do G36c :D. Próbuję osiągnąć efekt kolimatora, ale robią się schody.

Posted (edited)

A kamerę jak do tego zamontować? (...)

Że tak się wyrażę: dowolnie :icon_smile: - to zależy od rodzaju kamery, jej podatności na montaż na czymkolwiek i inwencji samego "montera - filmowca" (kolega Dybcio pisał również o telefonie - a tych mamy na rynku pewnie kilka tysięcy modeli, nie wiem który miał na myśli).

Myślę że proste ramię wykonane nawet z kawałka blachy (nie musi być od razu aluminium lotnicze i obróbka CNC :icon_smile:) pozwoli jednak zaoszczędzić parę lub nawet parędziesiąt godzin montażu (w sensie postprodukcji), nieprawdaż? :icon_smile:

Edited by GuloGulo
Posted

Że tak się wyrażę: dowolnie :icon_smile: - to zależy od rodzaju kamery, jej podatności na montaż na czymkolwiek i inwencji samego "montera - filmowca" (kolega Dybcio pisał również o telefonie - a tych mamy na rynku pewnie kilka tysięcy modeli, nie wiem który miał na myśli).

Myślę że proste ramię wykonane nawet z kawałka blachy (nie musi być od razu aluminium lotnicze i obróbka CNC :icon_smile:) pozwoli jednak zaoszczędzić parę lub nawet parędziesiąt godzin montażu (w sensie postprodukcji), nieprawdaż? :icon_smile:

A tam, dodanie takiego efektu to kilka minut jak już się to opanuje, poza tym robienie własnego montażu przerasta 95% osób, również mnie.

Posted

Spoko :) każdy robi to co lubi. Mnie szlag trafia nawet przy zwykłej obróbce zdjęć z wakacji albo na potrzeby wystawienia rzeczy do komisu czy na a....gro. Natomiast przy stolarce, ślusarce czy innym majsterkowaniu się odprężam i wyciszam :)