Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Multicam Tropic vs Pencott Greenzone + pytanie o kamizelkę

Recommended Posts

Posted

Witam

1) Chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych, który z dwóch kamuflaży (Multicam Tropic, Pencott Greenzone ) lepiej się sprawdzi w polskich lasach i dlaczego.

Multicam bardziej do mnie przemawia jednak dostępność materiału, ładownic itd. jest bardzo mała,

a z Greenzone raczej nie ma takiego problemu.

Zamierzam kupić spodnie i bluzę od Leo Kohler'a.

2) czy kamizelka Condor mcr5 to dobry wybór?

Posted (edited)

Hej, rzuć okiem na tematy o kamuflażu - jest tego trochę.

W lesie o tej porze roku normalnie Greenzone jest lepszy, ale teraz jest susza, więc MC zyskuje. Jeszcze zależy jaki to las, bo w Polsce mamy kilka rodzajów :icon_biggrin:

Ładownice w MC (dokładniej w brytyjskim MTP) są dostępne na allegro w dużych ilościach i w różnych opcjach. Jest też kilka sklepów internetowych, które je mają (części kamizelek Osprey). To wojskowe produkcje, bardzo dorej jakości.

Są też oczywiście chińskie produkcje w MC.

Ten chest da radę oczywiście, znów pytanie do czego. Moim zdaniem strasznie dużo ma tam tego z przodu - te ładownice pistoletowe są zbędne. Może być ciężko się czołgać.

Mam podobną konstrukcję Condora (sam panel bez ładownic) i powiem Ci, że pomaga jak się nie jest bardzo chudym. Szczupłe chłopaki muszą toto nieźle zaciskać, żeby nie latało.

Są na forum bardzo fajne tematy o oporządzeniu.

A, jeszcze dodam, że na allegro widziałem sprzedaż cordury w multicamie na metry. Tak a'propos niedostępności materiału.

Edited by Majkhel
Posted (edited)

Przecież w multicamie, to prawie każdy producent robi. Tym to mnie Mr Nobody zaskoczyłeś, że jest trudno dostępny. Chyba, że chodzi tylko o wersję tropic. Druga sprawa, że Greenzone jest droższy z racji nowości.

Pozdrawiam

Paweł

Edited by argawen
Posted (edited)

Fakt, wygłupiłem się :icon_mrgreen:

A było nie siadać do forum przed kawą...

Edyta: Templars Gear szyje zdaje się ładownice MC Tropic.

Edited by Majkhel
Posted

MC Tropic będzie równie dobrze kamuflował w ciemnym lesie co Pencott, jednakże ja jestem zwolennikiem jaśniejszych (bardziej uniwersalnych) kamuflaży typu (odmiana Pencotta) Badlands - w lesie przy odrobinie wysiłku zakamufluje, a i w trawach, łąkach, terenach górskich, półzurbanizowanych zakamufluje bardzo dobrze - w przeciwieństwie do ciemnych vide zwykły Pencott, MC Tropic. Dlaczego jasniejszy? Ile stosunkowo działań wojennych rozgrywa się w lasach? Zaledwie kilka procent.

Posted

Pewnie trzeba sobie zadać podstawowe pytanie gdzie będziesz latał z repliką przez większość czasu. Jak las to camo w stylu pencott'a daje spoko radę.

Z drugiej strony jak masz nawet zwykłego multicama to przy wyborze odpowiednich miejsc też się ekstra zakamuflujesz. Tropica nie widziałem na żywo, natomiast pencott to dodatkowe punkty za lans ;)

Posted

Podłączam się do pytania. Planuję kupić MC Tropic, mundur już jest upatrzony tylko jest spory problem z kamizelką taktyczną. W naszych rodzimych sklepach nie ma takich rzeczy, nawet na zamówienie. Czy znacie może jakieś miejsca gdzie można zamówić kamizelkę w tym kamuflażu ?

• 2 weeks later...
Posted

Niestety nie mogę edytować swojego postu dlatego piszę nowy. Otóż pisałem do wielu różnych sklepów i firm w poszukiwaniu kamizelki taktycznej w MC Tropic. Tylko i wyłącznie jedna firma zaoferowała się ściągnąć http://flyyeindustries.com/Product.asp?LarCode=1. Jeśli by ktoś poszukiwał to tylko tam(nikt inny nie może ściągnąć). Oczywiście należy liczyć się z kosztami, które nie są małe.

Posted

A pytałeś się krajowych krawców taktycznych czy ktoś by Ci nie uszył takiej kamizelki w MC Tropic? Nawet ktoś pisał kiedyś na forum, że ma coś w tym kamuflażu od Templara (mimo, że na co dzień nie mają tego camo w ofercie). Jak dobrze zagadasz to na pewno znajdziesz kogoś w kraju kto by Ci taką kamizelkę wykonał. A jak nikt nie będzie miał MC Tropic to możesz im wysłać sam materiał.

Posted

A pytałeś się krajowych krawców taktycznych czy ktoś by Ci nie uszył takiej kamizelki w MC Tropic? Nawet ktoś pisał kiedyś na forum, że ma coś w tym kamuflażu od Templara (mimo, że na co dzień nie mają tego camo w ofercie). Jak dobrze zagadasz to na pewno znajdziesz kogoś w kraju kto by Ci taką kamizelkę wykonał. A jak nikt nie będzie miał MC Tropic to możesz im wysłać sam materiał.

Pytałem prawie wszystkich polskich producentów. Templars nie ma i nie planuje mieć. Niestety na ten moment jest to towar mocno deficytowy. Podobno Stronghold Group mogę mieć chest rigi, oraz kamizelkę w MC Tropic. Jednak nie przemawia do mnie sposób wykonania tej kamizelki(Chest rig odpada ze względów praktycznych oraz wizualnych). Czytałem wiele opini o Flyy i nie były negatywne. Problem z zamawianiem kamuflażu mam taki, że nie wiem jak, czy muszę wziąć konkretną ilość oraz co najważniejsze ile materiału będę potrzebował.

Posted

Ile by potrzeba materiału to możesz zapytać i sam sprowadzić taką ilość lub poszukać kogoś kto ściąga same materiały. Wtedy uszycie kamizelki nie powinno stanowić problemu. Możesz też powiedzieć rodzimym krawcom, że jakby zamawiali z zagranicy materiały to, żeby wzięli przy okazji MC Tropic. Jak dużo osób będzie im tak truło dupę, to może w końcu zaczną go sprowadzać i szyć w tym kamo. ;)

• 3 weeks later...