Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Generalnie to nie spotkałem się replikami o takich mocach o jakich piszesz, no chyba że masz na uwadze repliki ze straganu.

Do CQB to średnio repliki do 350 fpsów, natomiast do lasu i rozgrywek typu milsim 450 fpsów, to są według mnie średnio przyjęte normy. Jeśli chodzi o zasięg to pytanie jest nie precyzyjne, bowiem na zasięg ma wpływ nie tylko ile masz fpsów ale też ciężar kulki o czym pisze kolega wyżej, ale też długość i jakość lufy, szczelność układu i wiele innych czynników.

Bardzo często spotykam się z sytuacją gdzie replika mająca 350 fpsów nosi dalej aniżeli replika mająca ich 450, mam tu na uwadze w szczególności repliki TokyoMarui.

Edited by jareckixx
Posted (edited)

Są takie słabe repliki np. z Umarexu czy nawet aegi z TM. Niestety należy je traktować tylko jako zabawki. Jaki masz budżet?

Nie wiem ile da 150 FPS. Mam między innymi pistolet sprężynowy z Umarexu, który po kilku modyfikacjach ma około 250FPS i całkowity zasięg mam rzędu 30m. Celnie da się strzelać na 20. Pytanie tylko czy ktoś to poczuje?

Edited by mareq
Posted

Omijaj to szerokim łukiem. Absolutne minimum jeśli chodzi o AEGi zdatne do walki to obecnie Spartac. Poniżej strzelba AGM za 50-70zł.

Te P90 wygląda jak plastikowa kopia przyjętego standardu. Fajne jako ciekawostka, jednak za 400zł przy dobrych wiatrach dostaniesz cegłę z metalowym gearboxem.

Posted

To P90 to nie replika. W tej cenie kupisz krótkie mp5 galaxy z kilka razy lepszym zasięgiem i potencjałem.

Chociaż wypadałoby powiedzieć tak:

Wydasz 250zł na:

- P90 - nie pobawisz się, zepsuje się tego samego dnia, i będzie strata kasy,

- g5 od galaxy - pobawisz się, ale będziesz miał jeden z gorszych sprzętów na manewrach,

Wydasz 100zł więcej - już możesz się rozejrzeć za g36c JG lub najtańszą cymą z ktorą się pobawisz - nie będzie wymiatać, ale nie ma wstydu.

Posted

Musisz albo wziąść AGMa jeśli na ochronę i szpej nie masz osobnego budżetu, albo dozbierać do mp5galaxy, albo Spartaca lecz z nim raczej do cqb nie wejdziesz. Nie jestem kimś kto chce mieć 450fps, mi 400fps by starczało, aktualnie latam z ok.380fps.W 400fps lepsza lufa, gumka hop-up i zasięg masz lepszy niż w replikach co mają po 450fps, bo trzeba zapamiętać, że fpsy to tylko w małym stopniu zasięg. A jeśli chodzi o tak małe ilości fpsów, nikt może tego nie poczuć, ja sam czasami nie czuję i tylko dzięki po usłyszeniu dźwięku uderzającej kulki we mnie krzyczę, że dostałem.

Posted

No jeżeli masz same CQB to ten glock i reszta co napisał Majkhel wystarczy, a zasięg da radę w końcu chyba nie strzelasz się w jakiś wielkich budynkach co są korytarze długie na 40m, chociaż w jakiś fabrykach mogą być.

A jeśli się zdecydujesz grać w CQB pomyśl nad maską stalker, bo nawet jeśli limit jest do 350fps, a ktoś z 300fps przywali Ci seryjkę w twarz, chodź są limity na niektórych że tylko krótkie serie, to będzie nie miło. A bez niczego na zęby do CQB nie ma mowy :icon_razz2: To znaczy jak chcesz możesz, ale warto pomyśleć. Przydałby Ci się hełm na przyszłość, ale jeśli nie masz pieniążków, a budynki są dość bezpieczne bez drutów itp. To bez hełmu da radę, chodź seria w główkę boli jak nie wiem. Mi krew raz leciała, a chustę miałem, chodź to nie była seria tylko jeden strzał z 300fps z ok. 10m.