Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Nie znalazłem tematu o danych replikach. Jeśli jednak były i dubluję temat, to po prostu wygląda na to, że źle szukałem, i wtedy niech moderator zrobi porządek z tym topiciem.

Pistolet Makarowa - niedawno pojawił się news na stronie głównej o PM MKV firmy KWA.

Zacząłem szukać i znalazłem repliki Makarowa dostępne w sklepach:

KSC: http://shop.ehobbyasia.com/ksc-makarov-mkv-pm-gbb-pistol.html#.VbaHzvkQO70

KWA: http://www.ebairsoft.com/makarov-pistol-p-8663.html

No i czegoś tutaj nie rozumiem. Są one w sprzedaży. Na stronie sklepów nie ma podanych informacji, że to "pre-order". Wygląda na to, że można je normalnie kupować. Z drugiej strony nie ma żadnych tematów o tych replikach - niby są one "comming soon", a jedyne repliki PM to wiatrówka i jakaś CO2 NBB.

Jak to w końcu jest? Być może to głupie pytanie, ale już sam nie wiem.

Jeśli są już dostępne, to kupił ktoś może? Jak wrażenia etc?

Pozdrawiam

• 3 months later...
Posted

Rozeszły się, wziąłem ostatniego :icon_razz:

Dzisiaj odebrałem przesyłkę, więc bez większego rozkładania czy też strzelania. Tak więc na szybko, chaotycznie trochę. Konstrukcja w pełni metalowa (gdzieniegdzie pojawiały się chyba informacje o plastikowej lufie). Okładziny to brązowy plastik, wygląda dość biednie, będę zamawiał palne, zobaczymy czy podejdą. Ucho zawieszenia znalowe. Żałośnie słabe sprężynki, szczególnie spustowa - czasem po strzale na sucho potrafi nie odbić spust - trzeba go popchnąć do przodu. Ciekawostką jest stalowy kurek i jego zaczep jak i bezpiecznik. Martwi znalowy spust i listwa spustowa. Co do oznaczeń - naturalnie gwiazda na okładzinach. Po lewej stronie korpusu: numer seryjny i KWA. Po prawej - Manufactured in Taiwan... Lufa zewnętrzna posiada imitację gwintowania. Kolor podobny do guarderowego pokrycia stalowych luf do Glocka. Rozkładanie jak w palnym makarowie. Zamek posiada ruchomą atrapę iglicy - przyciętą podobnie jak w oryginale. Pazur wyciągu łusek jest osobnym elementem. Replika posiada funkcjonujący zrzut kurka. Magazynek dziesięciokulkowy, z metalowymi szczękami. W warunkach domowych nie ma problemu z wystrzeleniem pełnego magazynka.

EDIT: Właśnie pobawiłem się kluczykiem od regulacji HU - regulacja ciężko chodzi, może się nie będzie sam hopek przestawiał.

Fota na szybko:

rjJ51Ju.png

EDIT [02.11.2015]:

KWA cannot into bakelite... :icon_wink:

ItanbUX.png

Piłowania przede mną od groma, jak się nie uda to najwyżej oryginalny chwyt stanie się bezużyteczny, ale co tam, potencjalny wynik jest tego warty.

EDIT [22.11.15]

Mój niepokój wzbudziła już ta oryginalna okładka, wedle której oryginalny Makarow powinien być węższy niż replika KWA, co potwierdziło się podczas wizyty w sklepie i próbie włożenia pistoletu do kabury IMI Defense - nie ma najmniejszej szansy na to, replika jest za szeroka. Brawo KWA. Nie ma to jak sprzedawać klamkę praktycznie w cenie marujca, nie trzymającej wymiarów...

Jako ciekawostka - kupiłem listę spustową od palnego. Istnieje szansa, że po pewnych przeróbkach podejdzie do repliki. Ten obrotowy element akurat KWA zrobiło ze stali, w związku z czym nie ma problemu z innym kształtem oryginalnego elementu:

MUNesnf.jpg

EDIT [29.11.2015]:

Udało się dopasować okładkę, do ideału brakuje (powstała szczelina między okładką a szkieletem), jednak i tak wygląda według mnie niebo lepiej niż ten badziewny plasticzek KWA.

1SpzCiw.png

3BvOcbG.jpg

• 2 months later...