Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kupilem takie lipo http://www.ebay.co.uk/itm/231361704426?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT + alarm do tego .Dzisiaj podlaczylem alarm i pokazuje mi 7.55v.Ladowac jej nie ladowalem jeszcze.Czy napiecie powyzej 7.4 jest normalne ? Jesli ja bede chcial pozniej podladowac to jak mam na imaxie ustawic ? 0.1a na ladowaniu balansem bedzie dobrze ? I jeszcze jedno pytanie,jak to jest z rozladowywaniem baterii (nie przekraczac 3v na baterie )? TYIA.

Posted (edited)

Tak jest normalne. 3.7 V na celę to wartość umowna - takie uśrednienie. to co Ty masz - 7.55 - to mniej więcej poziom "storage" - czyli przechowywania. Nie zaleca się bowiem przechowywania dłuższego baterii naładowanej na full - ale spokojnie - te dwa trzy dni przed strzelanką - dadzą radę :icon_smile:

Poziom maks. - 4.2 V na celę czyli u Ciebie 8.4 V

Poziom min. ~3.0 V na celę czyli w sumie 6.0 V, ale Uwaga! w większości przypadków cele nie rozładowują się idealnie równomiernie więc może się okazać że przy 6.0 V będziesz miał na jednej 3.6 a na drugiej 2.4 co już grozi bezpowrotnym uszkodzeniem tej drugiej.

Tak, że lepiej używać lipo-alarmów z indykatorami każdej celi.

Ponadto jak masz lipo-alarm to generalnie nie masz się o co martwić bo one przeważnie "drą ryja" dużo powyżej minimum (u mnie z tego co zauważyłem jest to ~3.3 V na celę)

A ładować możesz spokojnie prądem o wartości 1C, czyli równowartością pojemności nominalnej - u Ciebie 1.2 A. Ale oczywiście zalecane są mniejsze. Ja przeważnie stosuję 0.5 C - u Ciebie to będzie 0.6 A

Edited by GuloGulo
  • 5 weeks later...
Posted (edited)

Jak na razie w użytku widziałem tylko dwa rodzaje T-deans : duże i małe. Małe są rzadziej stosowane. Średniego nie kojarzę. Zapytaj sprzedawcę co Ci wymienił, ale możesz też kupić jedną parę takich i takich . Na pewno spożytkujesz co Ci zostanie, a majątek to nie jest...

Edited by karol_alasz