Yeah Posted April 11, 2015 Report Posted April 11, 2015 Jak w temacie, co będzie lepsze do mojej emki, co się lepiej sprawdzi ? Miałem T1 Micro i bogu dzięki, że udało mi się go sprzedać, bo w ogóle się nie sprawdzał. Quote
goroth Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 Napisz do czego jest ta emka, jaką ma moc i czemu T1 Micro nie dał rady. Łatwiej wtedy będzie Ci doradzić. Quote
Yeah Posted April 12, 2015 Author Report Posted April 12, 2015 Emki używać będę trochę w szturmie i trochę jako osoba zabezpieczająca oddział od tyłu, czasem jako zwiad. Moc ma 420 fps, planuję upgrade lvl 2 (440-450fps) . Quote
wegorz Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 (edited) Z praktycznego punktu widzenia (dystanse w ASG) od MP5 po "snajperkę" wystarczyłby dobry kolimator, który nie będzie tracić zera przy byle szturchnięciu (np. tania optyka od PWS http://skawinski-opt...oduct-3298.html może sprawować się całkiem nieźle). Celujesz obuocznie, nie ma rozpraszającego powiększenia, strzelasz szybciej. Lunety są w sumie bardziej dla klimatu i wyglądu. Jeśli nie zależy ci na jakiejś stylizacji/czy reko to odpuść sobie optykę "dedykowaną do ASG" na rzecz czegoś montowanego na normalnej broni. Zawsze będzie solidniejsze, a i potencjalny rynek zbytu szerszy jakbyś chciał później to sprzedać :) Edited April 12, 2015 by wegorz Quote
goroth Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 Tak jak mówi Wegorz, najlepszą opcją są kolimator. Jak będziesz potrzebować czegoś z powiększeniem to zawsze możesz dokupić magnifier. Chyba że zależy ci na lunecie z jakiegoś powodu, wtedy możesz poszukać jakiejś 1,5-4x. Przy ustawionym małym powiększeniu będzie się zachowywać podobnie jak kolimator, a zawsze będziesz mógł użyć tego 4x np do obserwacji. Quote
karol_alasz Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 Lunetę do ASG to raczej tylko ze stałym powiększebiem max 4x... W replikach lunet przy regulowanym powiększeniu rozjeżdża się obraz... Po prostu optyka taniocha i nieprecyzyjna... Idź na całośc i bierz ACOG' a z docterem, albo Elcan z tymże... Quote
Huba_lbn Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 Używam Micro T1 i jestem bardzo zadowolony, tylko trzeba mieć dobrą kopie lub kupić na przykład ten z linku Wegorza. Słabsze kopie mają niewyraźną plamkę, która w słoneczny dzień staje się niewidoczna. Eotech ma duży jasny punkt celowniczy, przez co jest dobrze widoczny nawet przy ostrym słońcu, niestety gorsze kopie mają problem z regulacją. Lunety mają jakiś sens do snajperek i obserwacji. Obecnie mam lunetę przy eMce, która ma być DMR (+500fps), ale luneta zamontowałem ze względów finansowych, miałem jakąś starą od wiatrówki. I nawet przy średnicy soczewki 42mm składanie się do lunety zabiera o wiele więcej czasu niż do kolimatora. Luneta jest też nieprzydatna w nocy czy na krótszych dystansach. W planach mam Micro T1 + Magnifier lub Eotech + Magnifier. Quote
Yeah Posted April 12, 2015 Author Report Posted April 12, 2015 Z forumowego komisu mam do wyboru Luneta leapers 3-9x40 5th gen za 250 EXPS-2 z oznaczeniami etc za 250 ET552 g&p z oznaczeniami za 260 Acog g&p oznaczenia za 250 bez jakiejs nakrętki Jeszcze się nie targowałem no ale takie mam oferty ... Jak potem z doborem magniferu ? Quote
karol_alasz Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 (edited) Jeżeli EXPS od tomek_pl to i powiększalnik Ci ściągnie do niego... Ja brałem ten http://www.shootercbgear.com/mobile/product_info.php?products_id=3904 i pasuje jak ulał. Edited April 12, 2015 by karol_alasz Quote
Recommended Posts