19krzychu95 Posted March 6, 2015 Report Posted March 6, 2015 (edited) Witam, potrzebuję pomocy przy składaniu beretu. Nie chodzi mi o ten sposób który jest powszechnie wałkowany i podawany przy każdym takim pytaniu, ale o sposób złożenia w literę V. https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/16471_827080594030981_821949961085666709_n.jpg?oh=319c0bb8eaadf2d2e7987ca71d3ec9cb&oe=5573623A Chodzi mi o dokładnie takie ułożenie jak na zdjęciu. Jeżeli ktoś będzie w stanie wnieść coś w tym temacie, proszę o komentarz, zbędny spam niech sobie za to daruje. Pozdrawiam, Krzysiek. Edited March 6, 2015 by 19krzychu95 Quote
wally Posted March 7, 2015 Report Posted March 7, 2015 Beret delikatnie moczysz w wodzie, ma być wilgotny a nie mokry! Następnie trzymając go od dołu w okolicach orzełka uderzasz beretem o ścianę (ew. o inna płaską powierzchnię) chodzi o to żeby na początku "rozbić" beret. Następnie musisz przygotować sobie 2 taborety i jakieś obciążenie które na jednym z taboretów położysz (żeby "zaprasować" beret). Potem trzeba zagiąć beret, poczynając od orzełka w kierunku tyłu beretu trzeba stworzyć "bruzdę" i następną (mają być 2 gięcia - jedno w górę a drugie w dół). Ideałem byłoby takie stworzenie tych bruzd aby beret po zagięciu był "symetryczny" (linia poprowadzona od połowy wysokości orzełka w kierunku tylnej części beretu ma być osią symetrii beretu, nie może być za dużo beretu ponad ani pod tą wyimaginowaną linią. Następny krok to stworzenie 3 "żeber" na lewej stronie beretu. Trzeba je wykonać zagniatając palcami materiał na kształt fałdy. Materiał łatwo się nie poddaje więc jak dobrze go na początku zmiękczyliśmy waląc o ścianę to teraz będziemy mieli łatwiej w formowaniu żeber. Jak już żebra jako tako wyglądają to układamy złożony beret na jednym z taboretów a drugi taboret nakładamy na beret od góry i obciążamy go. Beret zostawiamy tak długo pod obciążeniem aż nie wyschnie. Quote
szmerglu Posted March 7, 2015 Report Posted March 7, 2015 żebra przysługują tylko i wyłącznie tym co przeżyli falówę ;) taka skromna uwaga ;) formuj na płasko Quote
HellMaker666 Posted March 8, 2015 Report Posted March 8, 2015 To tych falowców z każdym dniem coraz mniej będzie ;) Quote
Recommended Posts