Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanie odnośnie malowania hełmu fast emerson. Posiadam go w kolorze czarnym chciałbym go pomalować na kolor Olive. Jakiej dokładnie farby użyć? Myślałem nad farbą Fosco Olive drab ale nie wiem czy będzie to odpowiedni kolor i drugie pytanie czy mogę śmiało malować rzepy czy raczej trzeba je zalepić? Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Nie malowałem farbami "militarnymi", ale do Montany Gold nie mam żadnych zarzutów, więc jeśli nie zależy Ci na koszerności malowania i nie przewidujesz żadnych cudów, to ja bym brał Montany - są o wiele tańsze od wspomnianych produktów.

Posted

Krylion albo podobne produkty klimatycznie się ścierają, montana da trwalszą powłokę. Musisz się zastanowić czego naprawdę chcesz i w co celujesz.

Posted

Chodzi mi o to żeby zamalować ten czarny kolor strasznie się rzuca w oczy w lesie. Najlepiej jakby był jak najtrwalszy. Zastanawiam się jeszcze czy malować w snake skin tylko nad wyborem koloru mam problem. Mam dwa mundury marpat i wz.93 i oporządzenie w Olive Drab jakieś propozycje?

Posted

Jeśli chcesz snake skin pasujący do wzetki to polecam farby Montana Gold w kolorach NATO Green i Military Green, ja dałem ciemniejszy jako podkład a jaśniejszym namalowałem wzorek, fajnie się to komponuje z polskim camo. Pamiętaj, żeby przed malowaniem poodklejać wszystkie rzepy, odkręcić szyny i przejechać całą malowaną powierzchnie papierem ściernym, najlepiej o gramaturze 800 do 1000, przetrzeć dokładnie suchą szmatką i następnie przejechać papierem 2000, potem umyć hełm dokładnie. Jak wyschnie bardzo uważnie przetrzeć go szmatką namoczoną benzyną ekstrakcyjną. Nie bać się, to nie rozpuszczalnik i plastikowi nie zaszkodzi. Po tym wszystkim pomalować. Taki zabieg da lepiej trzymającą się powłoke, ja tak zrobiłem i do tej pory wszystko się trzyma jak nóweczka.

Pozdrawiam

Posted

Jeśli chcesz snake skin pasujący do wzetki to polecam farby Montana Gold w kolorach NATO Green i Military Green, ja dałem ciemniejszy jako podkład a jaśniejszym namalowałem wzorek, fajnie się to komponuje z polskim camo. Pamiętaj, żeby przed malowaniem poodklejać wszystkie rzepy, odkręcić szyny i przejechać całą malowaną powierzchnie papierem ściernym, najlepiej o gramaturze 800 do 1000, przetrzeć dokładnie suchą szmatką i następnie przejechać papierem 2000, potem umyć hełm dokładnie. Jak wyschnie bardzo uważnie przetrzeć go szmatką namoczoną benzyną ekstrakcyjną. Nie bać się, to nie rozpuszczalnik i plastikowi nie zaszkodzi. Po tym wszystkim pomalować. Taki zabieg da lepiej trzymającą się powłoke, ja tak zrobiłem i do tej pory wszystko się trzyma jak nóweczka.

Pozdrawiam

A ja przejechałem tylko benzyną ekstrakcyjną i... też się trzyma :icon_biggrin:

Posted

Jasne, można tak zrobić i też się trzyma aczkolwiek starcie zewnętrznej powłoki powoduje, że pigment lepiej wiąże się z tworzywem. Tak czy siak najważniejsze jest żeby całą powierzchnie odtłuścić. Inaczej farba zejdzie sama z siebie ;)