Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

A więc tak jak pisałem w innym temacie podejmuję się stworzenia funkcjonalnej puszki DBAL. Wykorzystam pustą już, ponieważ bateria spłonęła poprzedniemu właścicielowi, a swoją trzymam na kolbie, puszki DBALA.

Do środka włożę taki laser. Oraz diodę led z drugiej strony.

Opierać będzie się na włącznikach umiejscowionych z tyłu puchy. Przykład .

Całość będzie zasilana 2 bateriami AA.

Prototyp z czerwoną diodą wygląda tak. Przeszkadzają trochę poobijane i brudne szkiełka z pleksi w otworach, ale one pójdą do wymiany.

Co o tym sądzicie?

Edited by Puloman
Posted

Pewnie że się opłaca - satysfakcja z własnoręcznie zrobionego gadżetu jest zawsze większa niż z kupnego.

Jeśli będziesz montował mocną diodę, pomyśl o odprowadzeniu ciepła (no chyba że pucha jest metalowa).

Posted

Pucha plastikowa, ale tam gdzie wkładam diodę jest akurat kawałek metalowy z gwintem. Jutro laser więc się zabieram :). Dzisiaj poszukam starej latarki ledowej :P i spróbuję coś zrobić.

Posted (edited)

Postaram się zrobić działa/nie działa i chwilowy na włącznik żelowy. Jak narazie tylko decyduje się czy zrobić te włączniki z tyłu jak to powinno być czy raczej włożyć tam baterię. Myślę tylko nad umiejscowieniem baterii :P.

Wygląda to tak: http://scr.hu/484/4ywo5

Wszystko zależy od tego jak umiejscowię baterie. Najbardziej przemawiają za mną dwa małe paluszki, gdyż zajmą najmniej miejsca i nie będą aż tak utrudniały pracy. Bateria cr123 zablokuje mi dostęp do jednego z włączników. Duże paluszki wykluczam ze względu na trudną wymianę baterii po włożeniu i zbyt dużo zajętego miejsca. Najprawdopodobniej użyję małych paluszków lub jakoś inaczej umiejscowię cr123 np.: bokiem w którymś miejscu.

Edited by Puloman
Posted

@Nath- tylko widzisz, DBALi jest kilka, w tym 2 modele używane przez naszych specjalsów. Te robi tylko Ares ( robił, już niedostępne ) i G&P w cenie kilkakrotnie większej niż ten od elementa podany przez Ciebie.

Puloman- kibicuję i czekam na efekty ;-)

Posted

Mały, kwadratowy LiIon byłby najfajniejszy, ale jak paluszki, to może też jako akumulatorki AA. Mówisz, że będą w koszyku, to tylko kabelek na dupce wyprowadzić i by można było ładować bez rozbebeszania.

Posted

Na twoim miejscu zastanowiłbym sie nad li-Ion ale np. 18500 czy tam 18650 albo 16340 albo inne typy aku.

Kolejna rzecz jeżeli chodzi o laser - kalibracja. Szkoda by było aby tylko świecił...

Posted

Kalibracje mam już od początku przemyślaną. Te pokrętła, które są na przodzie, przewiercę i dam długie śrubki z czymś na końcu. Myślałem na nie dać po stabilizatorze lufy od hopka, aby to się ładnie trzymało, chociaż pewnie same śrubki dałyby radę.

Posted

Oby zachować estetykę :)

Seger, 18650 za gruby kaliber. Przynajmniej u mnie by się nie zmieścił (A2 mam, gabarytowo chyba różni się tylko długością od omawianego). Z resztą, dla pewności wystarczy zmierzyć środek puszki. Cylindryka będzie łatwo dobrać. (pierwsze dwie liczby w typie ogniwa to średnica w mm, jakby ktoś nie ogarniał).

Posted (edited)

Estetyka będzie dlatego w te pokrętła :D nawet na nich ładnie wyrobione z plastiku sztuczne pokrętła są, nie ruszające się :F. Ale efekt powinien być ładny. Jak narazie mam 3 typy do baterii. Małe paluszki, ag13 i cr123.

Edited by Puloman
Posted

Kalibracje mam już od początku przemyślaną. Te pokrętła, które są na przodzie, przewiercę i dam długie śrubki z czymś na końcu. Myślałem na nie dać po stabilizatorze lufy od hopka, aby to się ładnie trzymało, chociaż pewnie same śrubki dałyby radę.

A kontra?

Jeżeli nic nie będzie z drugiej strony to laser będzie latał. W lunetach czy kolimatorach jest to kawałek blachy sprężystej.

Posted

Kiedyś, w innym urządzeniu, robiłem podobne kontry z płaskiego fragmentu metalu ze zużytej wycieraczki samochodowej (to się chyba napinacz nazywa, ale nie jestem tego w 100% pewien).

Wyginałem go po podgrzaniu palnikiem do żądanego kształtu, pozwalałem powoli ostygnąć, docinałem flexem i raz jeszcze podgrzewałem i pozwalałem ostygnąć. Działało wyśmienicie. Nie wiem tylko czy wewnątrz puszki jest dość miejsca.

Posted (edited)

Edytować wcześniejszych postów nie mogę więc piszę nowy. Laser przyszedł :icon_smile:. Świeci bardzo dobrze. Według mnie świeci delikatnie mocniej niż w an/peq 15 od fma. Wieczorem zabieram się do montażu lasera :icon_smile:. Baterie to małe paluszki jako pojemnik użyję tylnej końcówki od lasera.

Jak narazie jest jeden problem nie do przebicia :teethh:. Otóż w laserze mam włącznik microswitch. I myślę jak to obejść żeby był cały czas włączony.

Edit: Zrobione na śrubkę, taśmę i gwint z taniej zabawki laserka :icon_biggrin:.

Aktualny stan prac :icon_smile: http://scr.hu/484/51ze1 .

Edited by wiciok
Posted (edited)

Laser jest taki jak tu czyli <5mW http://www.hobbyking...ser_Black_.html

Różnica to inny laminat przez co musiałem zrobić na patent przycisk, który musi być cały czas włączony. Nie widzę w wiązce lasera jakiejś różnicy, a miałem podobną wersję tylko bez latarki.

Przereklamowane, ale laser i tak bardzo dobry :icon_biggrin:.

@Wiciok luty już zdjęte i idą do poprawy, muszę tylko kupić kalafonię.

Edited by Puloman
Posted (edited)

Kalafonia to na miedź... jak są stopy miedzi i gdy gdzieś do płytki trzeba lutnąć to lepiej pastę lutowniczą weź. 2-3 zyki w sklepach z elektroniką.Cytat (przykład):"Pasta lutownicza 40g firmy AG TermoPasty to średnioaktywny topnik ułatwiający lutowanie elementów: miedzianych, srebrzonych, cynkowanych oraz niklowanych. Produkt stosowany głównie tam, gdzie kalafonia nie wystarcza."

Edited by karol_alasz