Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Ostatnio miałem zamiar kupić sobię replikę ICS'a model 260 z platformy transform4. Jednakże ostatnio wyszła niewiele droższa platforma PAR MK3 również od ICS'a. Zawiera ona model ICS PAR MK3 C MTR w kolorze czarnym. Czy ktoś z was miał z nią styczność? Jaka jest awaryjność tej repliki? Jakie są jej plusy i minusy?

Z góry dzięki.

• 7 months later...
Posted (edited)

Jako, że skończyliśmy testy, powiem tak, to jedna z najfajniejszych replik jakie SCDTV miało w łapach.

Z zewnątrz, to po prostu orgazm...

Trochę zdjęć na FB:

https://www.facebook...75333788&type=3

Nasze wypociny wkrótce.

Mieliśmy replikę na kilka miesięcy, wystrzeliła grubo ponad 1000k na mocnych batkach, ale poza zjaranym bezpiecznikiem nic się nie zdarzyło.

Wybaczcie, że nie piszę w głównym wątku iceesowskim ale to jednak trochę inna konstrukcja niż ich klasyczne M4/M16.

Edited by Ijet
  • 3 months later...
Posted (edited)

Spoko, jesteśmy prawie jak najbardziej normalni. O efpesach mówiłem w filmie. Od sklepu dostaliśmy połówki GB, które generowały odpowiednio 354 i 454 (plus minus kilka, ale rozrzut fps był znikomy podczas chronowania). Zasięg na 350 jest bardzo zadowalający ale celności w stocku jednak trochę brakuje - to w sumie jedyny minusik tej repliki (testowanego egzemplarza).

Poza tym, nie ma co się oszukiwać, PAR MK3 zrobił na nas kolosalne wrażenie. Naprawdę jedna z najfajniejszych replik jakie mieliśmy w łapach.

CO do żywotności, to myśmy na spokojnie przetrawili ponad 1500 kulek. Oprócz zjaranego bezpiecznika nic się nie wydarzyło. Sporo kompozytu poszło na słabszej sprężynie i lipo 11,1.

Edited by Ijet
Posted (edited)

Nie posiadam PAR MK3, ale gearbox jest ten sam jak w reszcie nowych ICS, więc mogę dorzucić kilka słów od siebie:

- gearbox spokojnie wytrzyma wiele miesięcy na sprężynie M120 (fabryczna lub Guarder);

- do lipo 11.1v polecam jakiś mosfet, ponieważ kostka stykowa strasznie szybko łapie nalot;

- przy dobrym lipo bezpiecznik jest zbędny;

- silnik jak najbardziej da radę jeżeli masz Turbo 3000. Jeżeli masz 2500 to polecam wymienić na jakiś High Torque, aby uzyskać błyskawiczną reakcję na spust

- zwalnianie sprężyny to strzał w kolano, ponieważ zmiana selektora ognia na safe gdy magazynek jest w magwellu powoduje załadownaie kolejnej kulki do komory i wtedy następny strzał jest podwójny...

Jedynym minusem jest niestandardowa dysza, więc jej wymiana jest problematyczna. Niestety, ale fabrycznie jest ona wykonana z ABS, więc prędzej czy później wyląduje w koszu.

Nie polecam wkładania mocniejszej sprężyny, ponieważ jeden z moich gearboxów zaczał pękać (M130 po jakimś 15k kulek). Nadal śmiga na M100, ale z tygodnia na tydzień pęknięcie się powiększa.

ICS jest mega szczelny jeżeli jest lekko dopieszczony (wymiana gumki). Wczoraj chronowałem swojego Transform4 i wykazywał idealne 449-452 na M120 guardera. Więcej nie trzeba przy dobrej gumce, bo zasięg jest więcej niż zadawalający.

Dolna cześć gearboxa mimo wielu sprężyn, silnika High Torque Guardera i wymiany kabli wykazuje zero śladów użycia. Przebieg to min. 35k kulek. Generalnie jeżeli coś Ci się stanie z dolnym gearboxem to znaczy, że źle go złożyłeś :icon_razz:

Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości co do gearboxa ICS to wal śmiało, ponieważ on się nie zmienia. APE, PAR czy Transform4 to wszystko ta sama konstrukcja.

Edited by Groszq
  • 3 weeks later...
Posted

Nie posiadam PAR MK3, ale gearbox jest ten sam jak w reszcie nowych ICS, więc mogę dorzucić kilka słów od siebie:

- gearbox spokojnie wytrzyma wiele miesięcy na sprężynie M120 (fabryczna lub Guarder);

- do lipo 11.1v polecam jakiś mosfet, ponieważ kostka stykowa strasznie szybko łapie nalot;

- przy dobrym lipo bezpiecznik jest zbędny;

- silnik jak najbardziej da radę jeżeli masz Turbo 3000. Jeżeli masz 2500 to polecam wymienić na jakiś High Torque, aby uzyskać błyskawiczną reakcję na spust

- zwalnianie sprężyny to strzał w kolano, ponieważ zmiana selektora ognia na safe gdy magazynek jest w magwellu powoduje załadownaie kolejnej kulki do komory i wtedy następny strzał jest podwójny...

Jedynym minusem jest niestandardowa dysza, więc jej wymiana jest problematyczna. Niestety, ale fabrycznie jest ona wykonana z ABS, więc prędzej czy później wyląduje w koszu.

Nie polecam wkładania mocniejszej sprężyny, ponieważ jeden z moich gearboxów zaczał pękać (M130 po jakimś 15k kulek). Nadal śmiga na M100, ale z tygodnia na tydzień pęknięcie się powiększa.

ICS jest mega szczelny jeżeli jest lekko dopieszczony (wymiana gumki). Wczoraj chronowałem swojego Transform4 i wykazywał idealne 449-452 na M120 guardera. Więcej nie trzeba przy dobrej gumce, bo zasięg jest więcej niż zadawalający.

Dolna cześć gearboxa mimo wielu sprężyn, silnika High Torque Guardera i wymiany kabli wykazuje zero śladów użycia. Przebieg to min. 35k kulek. Generalnie jeżeli coś Ci się stanie z dolnym gearboxem to znaczy, że źle go złożyłeś :icon_razz:

Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości co do gearboxa ICS to wal śmiało, ponieważ on się nie zmienia. APE, PAR czy Transform4 to wszystko ta sama konstrukcja.

http://wojskowe.eu/pl/p/Gorna-czesc-gearboxa-do-PAR-MK3CXP-HOGUK1/3226

Jak coś są juz same szkielety

Posted

Hejka. Mam tytułowego ICSa z silnikiem Turbo 3000. Czy wam też po chwili strzelania grzeje się tak, że uchwyt jest wręcz gorący? Silnik był już regulowany, porządne okablowanie, mosfet i lipo 11.1.

Posted

Hejka. Mam tytułowego ICSa z silnikiem Turbo 3000. Czy wam też po chwili strzelania grzeje się tak, że uchwyt jest wręcz gorący? Silnik był już regulowany, porządne okablowanie, mosfet i lipo 11.1.

Single czy auto? Co to znaczy dla Ciebie chwila?

• 11 months later...
Posted

Posiadam tą replikę od pewnego czasu i mogę się podzielić pewnymi spostrzeżeniami, więc pozwolę sobie na odkopanie tematu.

Miałem już kiedyś repliki ICS'a i wiem, że nie odzwierciedlają one bardzo dokładnie swym wyglądem palnych pierwowzorów. Może L85 jest bardzo bliskie ideałowi, ale np. AK z wyglądu tylko przypomina. Podobnie jest w przypadku PAR MK3, które według zapewnień producenta ma mieć wymiary 1:1 zgodne z oryginałem. Nie neguję tego ale już pobieżny kontakt pozwala dostrzec wiele różnic. Pierwsza i dla braci airsoftowej najważniejsza sprawa to oznaczenia. W oryginale są w kolorze korpusu i znacznie głębsze. Czy bite czy też grawerowane nie wnikam ale zwyczajnie znacząco różnią się od siebie. Te w replice są nanoszone laserowo czego sam producent i tak nie ukrywa. Front czyli szyny RIS w oryginale są mocowane do korpusu za pomocą dźwigni, a w ICSie kilkoma śrubami. W przeciwieństwie do oryginału prowadnica kolby wraz z nakrętką to monolit. Można jeszcze przyczepić się do kształtu urządzenia wylotowego, chwytu pistoletowego oraz samej kolby, mechanicznych przyrządów celowniczych i braku rurki gazowej. Tyle jeżeli chodzi o widoczne różnice. Dla mnie są one bez znaczenia, w końcu to zabawka, ale może komuś będą na tyle przeszkadzać, że wpłyną na decyzję o wyborze repliki. I jeszcze jedna mała uwaga, w moim egzemplarzu magazynek ICS nie podawał kulek. Musiałem podklejać gniazdo rzepem by rozwiązać ten problem. Występuje on w większości replik, więc to bardziej ciekawostka niż faktyczny problem.

Wraz z repliką otrzymałem kartkę z chronowania w sklepie z informacją o odnotowanej prędkości początkowej kulki na poziomie 420fps. Tak się składa, że nie mam zaufania do luf wewnętrznych produkcji ICS, więc fabryczną lufę wymieniłem na KM-Head. Dodatkowo plasticzaną dyszę zamieniłem na doszczelnioną ICSowską aluminiową. Podobny los spotkał prowadnicę sprężyny. To pozwoliło wycisnąć z repliki magiczne 470fps. Po wymianie sprężyny na SP110 Guardera prędkość kulki spadła do 450fps.

• 1 year later...