gandalf_9x Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 (edited) Witam. Jako, że mam zamiar zacząć przygodę z AirSoftem, to postanowiłem zakupić moją pierwszą elektryczną replikę, która będę mógł się postrzelać. Oto repliki, które mnie zainteresowały: Mój fundusz wynosi 600 zł max. 650 zł. http://zbrojownia.li...roducts_id=2330 http://www.taiwangun...&campaign-id=19 http://www.taiwangun...&campaign-id=19 Edited December 31, 2014 by gandalf_9x Quote
Emcet Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Zanim odprawią Cię z jako kolejnego z kałachem Boyi, to tylko napiszę, że z chińszczyzny najlepiej sprawuje się cm.041/049, o którym prawie nikt nigdy nie napisze. Quote
gandalf_9x Posted December 31, 2014 Author Report Posted December 31, 2014 (edited) A coś z emek? Edited December 31, 2014 by gandalf_9x Quote
Emcet Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 No to Specna, ale na tym się przejedziesz jak nic. Kiepski wybór jak na początek, bo z miejsca wymaga poprawek. Niestety nasz "oficjalny dystrybutor" nie raczy zasugerować producentowi podniesienia jakości wykonania pewnych czynności i elementów. Quote
gandalf_9x Posted December 31, 2014 Author Report Posted December 31, 2014 A co byś polecił dla początkującego oprócz tych wyżej wymienionych. Kolega mi proponował RK-02. Mi z kałachów podoba się cm039c tylko nie chciał bym się przejechać na zakupie. Quote
Emcet Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Jak cymki to 040+, reszta to przestarzałe rozwiązania. RK poleca każdy każdemu jak głupi. Złe nie są, ale są lepsze repliki od nich. RK jest fajne o ile nie trafi się koślawe lub z luźnymi łożyskami. Quote
pan kozaq Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 (edited) Odpada, body w przestarzałym systemie. Jak musi być taktyczne to seria CM.040/045/048 EDIT: Emcet taki szybki :) Edited December 31, 2014 by pan kozaq Quote
gandalf_9x Posted December 31, 2014 Author Report Posted December 31, 2014 A te repliki cm041/049 to nadają się na strzelankę w lesie czy tylko CQB. Quote
Kertoip007 Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Z 400 fpsami można spokojnie grać w lesie. Nadają się też do lasu. Quote
gandalf_9x Posted December 31, 2014 Author Report Posted December 31, 2014 (edited) Znalazłem na gunfire cm 041 http://gunfire.pl/pr...wego-CM041.html i tu mam pytanie jak jest z tym gearboxem v2 niektórzy mówią że lipa i lepiej z v3 brać a drugie pytanie: Jak to wygląda rzeczywiście z długością tej repliki bo nie chciałbym kupić repliki a później będę się z nią męczył bo będzię trochę krótka Edited December 31, 2014 by gandalf_9x Quote
Emcet Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 V2 ustępuje V3 jedynie przy próbie zrobienia z repliki działa jonowego z pierdyliardem FPS. Na stocku i normalnych tuningach nie ma różnicy jakie masz V. Każdy ma inną łapę, na to nic nie poradzę. MP5 jest rozmiarów typowej emki. Quote
B-E-D-A Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Co do wersji gearboxa to tak jak pisze Emcet. V oznacza po prostu inne kształty gearboxów. Co do długości repliki to nie bardzo rozumiem co może ci przeszkadzać w krótkiej replice? Jak już to długa replika jest trudniejsza w składania się do strzału i bardziej ciąży na przód. MP5 ma bardzo poręczne wymiary i jest dobrze wyważona (nie ciąży na przód tak jak emka obwieszona dodatkami na szynach RIS). I MP5 jest krótsza od typowej eMki (lufa 14,5"). Jak z MP5 zdejmiesz tłumik płomieni (a taka praktyka jest obecna nawet wśród użytkowników ostrej wersji) to MP5 będzie o 18 cm krótsza od typowej eMki. Quote
Emcet Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Oj fakt. Trochę przesadziłem z tą długością, mój empik jest dość kobylasty, a emka nieco skrócona. Jednak cała ta różnica to lufa, a nie "część użytkowa". Manipulatory i chwyt są praktycznie w równych odległościach, różnica to badyl na przodzie. MP5 go nie ma, emki posiadają dłuższą lub krotszą fujarkę (która de facto robi same problemy, bo trudniej tym wymachiwać) Quote
Tomek P-ń Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Tak jak pisze Mcet: Mój empik serii cm.049 prawie dwa lata chodzi już w stocku, i nie wydaje przy tym dźwięków agonii. Zakładając kolbę skladaną jak w czystym cm.041/49 to długość kolby od stopki do chwytu wynosi średnio 31.5cm, ale suche dane suchymi danymi. Najlepiej jest albo wziąść taką replikę do ręki, i sprawdzić czy chwyt nam odpowiada - czy to w sklepie, czy to pożyczyć od kogoś kto taką ma. Quote
B-E-D-A Posted January 1, 2015 Report Posted January 1, 2015 Ja od 2 lat używam niemal stockowej cm041j (wymienione tylko mosfet, kable, wtyczki, gumka, lipo). Po doszczelnieniu było 405fps (a sprężyna już trochę ubita była), więc spokojnie daje radę w lesie. Przez ponad 2 lata ani jednej zacinki czy awarii. Może trafiłem na udany egzemplarz, ale po takim przebiegu bez żadnej awarii mogę polecić ją z czystym sumieniem. :icon_smile: Dla porównania M4 KA - niby replika pierwszej klasy (Made in HK) za ponad 1200 zł - od samego początku oryginalny hi-cap PMAG miał problemy z podawaniem kulek (później pękł na górze i wkład był do wywalenia), stockowa gumka zamarzała na mrozie (a jest silikonowa), kulki potrafiły zacinać się w lufie lub między lufą wew. a tłumikiem płomieni (używam G&G, więc to nie wina kulek), ostatnio plastikowa głowica cylindra rozpadła się na kilka części (na szczęście nic innego się nie uszkodziło)... Emka strzelana tylko na singlu, na lipo 7,4V, tylko w dodatnich temperaturach, gearbox stockowy (w środku słaba sprężyna, bo coś koło M110), przebieg mniejszy niż paczka kulek... Jak widać różnie to bywa - można mieć szczęście i trafić udanego "chińczyka" lub mieć pecha i trafić spartaczoną replikę 1. klasy. ;P Quote
Recommended Posts