SirHawk Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu mam combo EoTech 552 od TomkaPL + chiński magnifier do aimpointa. Mam dwa problemy, z czego jeden jest bardziej problematyczny. Pierwszy to nienajlepsza jasność obrazu dawanego przez zestaw, winę zwalam na trochę ciemnawe szkła w kolimatorze. Nie jest to na tyle upierdliwe, by było istotne. Drugi problem odbiera sens takiej kombinacji. Raz, że powiększenie jest bardzo słabe (mam wątpliwości, by w ogóle było chociaż dwukrotne) a dwa, że ogniskowa magnifiera jest całkiem daleko od okularu i muszę się gimnastykować, by móc widzieć przez urządzenie. Małe przechylenie i widzę ścianki wnętrza optyki, czy czerń. Ten sam problem miałem poprzednio z lunetą Walther triTac 4x32, którą sprzedałem w cholerę, jednak tym razem mam bardziej użyteczne ustrojstwo i nie chcę go tak szybko pozbyć się. Podsumowanie pytaniem: czy da się zwiększyć powiększenie i zmniejszyć ogniskową okularu samą manipulacją szkłami wewnątrz magnifiera? Czy jednak niezbędne będzie wybranie się do optyka po nowe szkła? Trzecia opcja to zakup ACOGa x4 ale AK i ACOG to abominacja. Quote
Emcet Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Powiekszenia i ogniskowej nie zmienisz samemu, to będzie wymagać odpowiednio wykonanych, nowych soczewek. Z acogami jest tak samo. U mnie jest coś koło 1,5/2,0x. Nie ma gwarancji że chińczyk oferuje deklarowane 4x. Jedyna opcja to oglądać sprzęt przed zakupem, albo w ogarniętym sklepie internetowym skrobnąć do obsługi z prośbą o sprawdzenie rzeczywistego powiększenia. Quote
Recommended Posts