Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam mały problem posiadam baterie stockową w replice mp5k galaxy i dziś zakupiłem ładowarke redox alpha v2. Wszystko pięknie ładnie wszystko na razie rozumiem tylko jedno mnie męczy co z tym natężeniem prądu ładującego jak go ustawić czy 0.1 A czy 2.0A a może 5.0A ?

Posted

Większy prąd = szybsze ładowanie, krótsza żywotność baterii.

Stokowo pewnie masz NiMH, powinno się je "na spokojnie" ładować prądem ok. 0,1C (C-pojemność baterii)

Np bateria o poj. 1500mAh = 1,5Ah ----> 0,1*1,5=0,15A (~0,2A)

Jak chcesz szybciej, to 0,2-0,3C ale lepiej nie szaleć.

Jak nie chcesz się bawić w liczenie to ustaw na tym redoxie taki prąd, jaki dawała stokowa ładowarka.

Posted

Mam mały problem z podłączeniem baterii.Chodzi o to że na bateri i w replice są odwrucone kable czyli + bateri wchodzi do - w ladowarce a - w bateri do + w ladowarce.Czyli w skrucie czarny kabel na baterii wchodzi do czerwonego otworu bo jak podłacze dobrze czyli czerwony do czerwonego i czarny do czarnego to pokazuje mi ze jest zle podłączone.I czy cos sie stanie jak podłacze odwrotnie czyli teoretyczne dobrze?

Posted

Ok podłączyłem baterie i po upływie 120 min naprzemiennie migał TIME i NiMH wyczytałem że to limit czasu który jest ustawiony zakończył ładowanie.Ale jak to wyłączyć żeby bateria ładowała się do końca bez limitu czasu nawet jakby miała się ładować 7 godz ale bez przerwy no ale żeby się nie przeładowała.

Posted

Nie mogę zedytować powyższego postu więc poprawie się w tym.

Chodzi o to,że pakiet przestaje się ładować po upływie 120 min.

A ja chce żeby ładowarka ładowała pakiet do pełna i jak będzie pełen (akurat u mnie to będzie 1100 mAh) to żeby właśnie w tym momencie przerwała ładowanie żeby pakiet się nie przeładował do np.1500 mAh.Na razie wyłączyłem ładowanie pakietu i włączyłem od nowa ale czuć że pakiet się przeładował bo replika mocno kopie.No ale stosowanie tej techniki na dłuższą mete może być niezdrowe dla baterii.

Posted

Przypominam o regulaminowym wymogu poprawnego pisania. Trzeciej prośby nie będzie.

A teraz podaj parametry pakietu i parametry ładowania. Bo dwie godziny to się ładuje pakiety po 10tysmAh i to małymi prądami.

Posted

tak jak jest na baterii

Ni-MH 2/3A 1100mAh 8.4V

A na ładowarce podczas ładowania pisze:

typ: Ni-MH

prąd ładowania: 0.2A

woltaż: tu zmiennie ale dochodził do ponad 10V i nie wiem czy tam ma byc jak bateria ma 8.4V

no i reszta to nie ważna bo to czas i ile naładowano.

No i na tych ustawieniach tak sie działo jak sie działo.

Posted (edited)

Domyślnie czas safety timera (zabezpieczenie czasu ładowania) ustawiony jest na 120minut, dlatego ci rozłącza pakiet.

Czas safety timera obliczasz tak:(Pojemność pakietu w mAh:prąd ładowania w A): 11,9 = czas w minutach

Czyli dla twojego pakietu jest to (1100:0,2):11,9= 462minuty =~460

Dla każdego pakietu jaki ładujesz musisz ustawić ten timer i podać ładowarce pojemność pakietu, żeby wiedziała ile prądu może "wpompować" w pakiet.

Instrukcja powinna Ci rozjaśnić wszystko. http://www.cyber-fly...ha-instr-PL.pdf

masz tu linka do instrukcji z Turnigy Accucell 6 http://1drv.ms/1AefstT jest lepiej napisana, a zasady działania takie same :icon_smile:

Edited by marvol
  • 1 month later...