Artek Posted December 1, 2014 Report Posted December 1, 2014 Cześć. Trochę czasu temu odbyło się spotkanie konsultacyjne w Międzyrzeczu. Wróciłem z wyjazdu i mogę opisać wnioski ustalenia tam zapadłe. Dwa główne, najbardziej palące tematy to szkolenia i kompletacja ekwipunku. Listy rzeczy do skompletowania: Sprzęt bojowy (noszony cały czas przy sobie): sprawna replika zapasowa, naładowana bateria magazynki typu low/mid cap - min 6 szt. czerwona/pomarańczowa kamizelka odblaskowa czerwone światło - lampka/filtr do latarki lighstick - min 2 duże nóż "dobra" latarka ubranie na deszcz - pałatka/gore texy apteczka indywidualna (wkrótce będzie rozpisana na części pierwsze) camelback/manierka niezbędnik żelazna racja żywnościowa - na min 12h Sprzęt indywidualny obozowy (zostawiany w bazie lub w samochodzie): racje żywnościowe bielizna na zmianę mundur na zmianę dodatkowy polar zapasowe baterie do wszystkiego, najlepiej na 2 zmiany chusteczki nawilżane "taśma desantowa" kubek karimata śpiwór buty na zmianę ubranie na powrót Sprzęt oddziałowy: lina, linki radia uhf/vhf długopis/marker notatnik gps nokto termo kompas mapy nomioty plandeka - 3 m / 4 m pirotechnika - dymy, granaty Listy są dość obszerne, z racji na datę i możliwą pogodę, przy jakiej przyjdzie nam działać. Omawialiśmy też zakres szkoleń na następne miesiące. Każde będzie miało część praktyczną i teoretyczną. Oto on: Założenia ramowe - zasady, zadania, cele, wyjściowy sprawdzian kompetencji Komunikacja radiowa i bezpośrednia Orientacja w terenie, praca z mapą, kartografia, nawigowanie Taktyka zielona podstawy - poruszanie się oddziałem, dowodzenie i funkcje w oddziale Taktyka zielona średnio-zaawansowana - zasadzki, organizowanie punktu oporu, organizowanie punktu obserwacyjnego Taktyka zielona zaawansowana - kontakt ogniowy, zerwanie kontaktu Czerwona taktyka Sztuka pakowania i podstawy surwiwalu Wyjściem do wszystkiego jest stwierdzenie - trzeba się przygotowywać i regularnie ćwiczyć. Czasu jest niewiele. Mogę robić pkt 1, 4, 5, 6 i trochę 3. Proponowane moje terminy w grudniu: 07.12.14 r. 21.12.14 r. Quote
Recommended Posts